Hava Durumu

Bursa'yı sanayinin arı kovanına çeviren BUSİAD 40 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2018 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2018 08:23

Yıl 1978.
Türkiye'nin zor yılları... Bugün sanayinin kalbinin attığı Bursa, sadece tarım, biraz sanayi ile kaplıca ve kayak turizmi ile tanınır.
Güçlü kurumsal yapısı olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak, yarı resmi bir özelliği olan bu kurumun yanı sıra yenilik ve öncülük getirecek vizyonel bir sivil toplum örgütüne ihtiyaç duyulur.
İşte bu noktada merhum Doğan Ersöz öncülüğünde kalbi Bursa ve üretim aşkıyla dolu gönüllü 17 iş insanı ortaya çıkarak, 'sanayi ve iş kapasitesini nasıl geliştiririz'in derdine düşer. Model İstanbul'da kurulan Türkiye'nin ilk SİAD'ı olan ve 'Patronlar Kulübü' olarak adlandırılan TÜSİAD olacaktır.
Küçücük ofislerde başlayan bir avuç insandan bugün 300'e yakın üyeye ulaşan Anadolu'nun ilk 'SİAD'ı, Bursa Sanayicileri İşadamları Derneği (BUSİAD) böyle kurulur.
Karar defterinde yer alan Doğan Ersöz başkanlığındaki yönetim kurulunda Mahir Örgün, Talat Diniz, Mehmet Beysel, Nezihi Tunçsiper ve Fikret Alakoç yer alır.
Aradan 40 yıl geçti. Önce ikinci kuşak, ardından üçüncü kuşak yönetimlerde görev aldı.
Geçen sürede neler başarıldı?
1978'den 1990'ların başına kadar Bursa'ya ihracatı, yasal altyapıları öğretmede öncü kuruluş olan BUSİAD, 1990'lardan 2000'lere kadar kentin tanınması, ürünlerde kalite ve özgünlüğün artırılmasına dönük çabaların merkezi oldu.
2000'li yıllardan itibaren nitelikli insan gücünün önemi ortaya çıkınca BUSİAD bu konuda da kolları sıvamasını bildi. BEGEV ve üniversite sanayi işbirliği konularında çalışmalar yapan Bursa'nın patronlar kulübü, son yıllarda dijitalleşen dünyada Bursa'nın Endüstri 4.0 ve Ar Ge çalışmalarına da öncülük ediyor.
Bir yandan yeni sanayi devrimine göre hazırlık yapan BUSİAD, önümüzdeki günlerdeki çalışmasında aile şirketlerini masaya yatırmayı planlıyor. Bunun ile ilgili proje yakında start alacak.

Başka Bursa yok...

Önceki gece Kültürpark'taki yönetim binasındaki 40'ıncı yıl kutlamaları üç kuşak BUSİAD'lıları bir araya getirdi.
40'ıncı yıl pastası kesilmeden önce mikrofonu eline alan Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Hadi Türkay'ın konuşması, geçmişte olduğu gibi geleceğin Bursa'sına yön verici nitelikteydi. Bursa'nın sanayi ve ihracatta ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Türkay, gelecekteki Bursa vizyonunu şu sözlerle anlattı:
'Artık BUSİAD olarak diyoruz ki şehrimizin yeni sanayi anlayışına göre konumlanması şart. Başka Bursa yok. Sanayi dışındaki tarım ve turizm değerlerinin korunması gerekiyor. Bursa'da artık katma değeri yüksek, ileri teknoloji ile üretim anlayışının yerleşmesi gerek. Bunun için de kent ve ülke yöneticilerine büyük pay düşüyor'
Bursa'yı seven ve korunmasını isteyen herkesin altına imza atacağı bu sözleri, kent yöneticilerinin de dikkate alması gerektiğine inanıyorum.

Otobüsü kaçırmamak için Demirel'le görüşmeyi bitirme çabası

Önce yıllarca ajans muhabirliği yapmış bir gazeteci olarak gözlemimi aktarmam gerekiyor. Kuruluş yıllarına yetişemedim ama sonraki yıllarda BUSİAD'ın Türkiye çapında etkin bir konumu vardı. En az TÜSİAD'ın görüşleri kadar BUSİAD'ın da açıklamalarına ve yöneticilerine siyasiler tarafından büyük önem verilir, ulusal gazetelerin birinci sayfalarında yer bulurdu.
Kutlama gecesinde üç kuşak bir araya gelince 40 yıllık anılar da hatırlandı.
Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulunan Turhan Tayan da anılarını anlattı. BUSİAD kurulurken kendisinin Adalet Partisi İl Başkanı olduğunu hatırlatan Tayan, Kültürpark'taki dernek binasının verilmesinden, siyasi liderlerle görüşmelere kadar birçok konuda BUSİAD'a destek verdiğini söyledi.
Açılışa dönemin Maliye Bakanı İsmet Sezgin'i getirdiğini kaydeden Tayan'ın en ilginç anısı ise 1991 yılında dönemin koalisyon hükümetinde Başbakan olan Süleyman Demirel ile ilgili olandı.
Tayan, her zamanki gibi imkanları zorlayarak Demirel'den randevu almayı başarır. Doğan Ersöz ve yönetim kurulu üyeleri, Başbakanlık'ta Demirel'le bir araya gelir. Demirel, konuklarından Bursa hakkında bilgi alma amacındadır o yüzden başka randevu alınmaması talimatı verir. Görüşme uzadıkça uzar. Bu sırada yönetim kurulu üyelerinin saate baktığını gören Tayan dayanamayıp, sorar 'Saate neden bakıyorsunuz'.
Bir işadamı 'Yarım saat sonra otobüsümüz kalkacak' der... Yani, 'patronlar' Ankara'ya tarifeli otobüs seferiyle gelmiştir!
Otobüs muhalefeti nedeniyle görüşme kısa sürer ama, Yenişehir Havaalanı'nın fikri temelleri de o görüşmede atılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.