Hava Durumu

Bursa yine nefes alamıyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2017 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 07:45

Bursa, 20 yıl önce doğalgazın gelmesiyle neredeyse kurtulduğu hava kirliliği kabusunu son yıllarda en derin şekilde yeniden yaşıyor.
Üstelik kirlilik değerleri, kısıtlı istasyon sayısına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi ölçümlerine de yansıyor.

Hem sanayi hem de ısınma amacıyla doğalgaz yerine yeniden kömür kullanımına başlanması kirliliği nefes alınamaz boyutlara taşıyor.
Geçtiğimiz yıllarda defalarca aşılan Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerleri bu yıl henüz daha soğuklar başlamadan 3,8 katına çıktı.
Hava kirliliği konusunda araştırmalar yapan ve konuyu hepimiz adına yakından takip eden Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, kirlilik düzeyindeki tehlikeyi sosyal medya hesabından duyurarak, uyarıda bulundu.
Çok sayıda insanın erken ölümüne ve hastalanmasına yol açan hava kirliliğinin azaltılması için önlem alınması çağrısı yapan Prof. Dr. Pala'ya göre, ilk yapılması gereken iş sanayiden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için etkin bir kamusal denetim ve kent içerisinde yeni sanayi tesislerine izin verilmemesi, sanayide/evlerde kömür yakmaktan vazgeçilmesi olmalı.
İvedi olarak enerjinin verimli kullanılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin kent gündemine alınmasını öneren Prof. Dr. Pala, ulusal düzeyde de hava kirliliği ile ilgili yapısal sorunlar olduğuna da dikkat çekti.
En çok erken ölümlere yol açan partiküler maddenin 2.5 mikrondan küçük kısmı için (PM2.5) henüz ülkemizde kabul edilmiş bir sınır değer olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Pala, "Ülkemizde yalnızca PM10 için sınır değer var; ancak bu yasal sınır değer de Dünya Sağlık Örgütü rehber değerinden çok yüksek!. Yıllardır söylüyoruz; hava kirliliğine seyirci kalmayalım, hepimizi hasta ediyor!" uyarısında bulundu.

Projeye Aktaş sahip çıkmalı

Bursa'daki hava kirliliğinin sanayinin yanı sıra ısınma amacıyla düşük kalorili kömür kullanımı ve bunun devlet eliyle yapılmasından kaynaklandığını fark eden Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe, çok önemli olduğuna inandığım proje başlatmıştı.
17 Ekim'de de doğalgaz kullanımını yaygınlaştırarak hava kirliliğine son vermek hedefiyle dar gelirli aileler için 'ücretsiz doğalgaz' kampanyası, 2 bin ailenin evine çekilen tesisatla start almıştı. Evlere doğalgaz tesisatı çekmenin yanı sıra, doğalgaz sobası, set üstü ocak ve kış aylarında aylık 50 TL'lik yakıt yardımı yapılıyor.
Bursa'nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş uzun yıllar görev yaptığı İnegöl'de de hava kirliliği sorununu yakından biliyor.
Başkan Aktaş, göreve başladıktan sonra bir tasarruf amacıyla birçok projeden vazgeçti. Bana göre, Aktaş, bu projeye mutlaka sahip çıkıp, yaygınlaştırılmasını sağlamalı.
Çünkü insan hayatı söz konusu olunca tasarruf, teferruat olmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.