Hava Durumu

Bursa, yükselen trendin son vagonunu FotoFest'le yakaladı

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2019 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2019 08:08

Fotoğraf, eskiden çok zahmetli ve aynı zamanda pahalı bir uğraşıydı. Ancak özel günlerde çekilir, evdeki aile albümlerinde özenle saklanırdı.
Son 30 yılda en büyük teknolojik devrimler fotoğrafçılık alanında gerçekleşti. 50 yıl önce ilkokula başladığımda ilk fotoğrafım siyah bir perde önünde ayaklı en ilkel model makine ile çekilmişti. Sonraki yıllarda gazeteciliğe başlayınca fotoğraf çekiminden karanlık odada basılmasına kadar tüm aşamalarını öğrenmiştim. Siyah beyazdan renkliye geçişi, ardından Nikon makinelerin altına monte edilen ilk dijital fotoğraf makinelerini ise 1990'lı yılların başında Anadolu Ajansı'nda görev yaparken kullanmıştım. Her aşama bizim için devrim niteliğindeydi. Film ve karttan dijitale geçiş bambaşka ufuklar açtı. Hele profesyonel makineler kadar kaliteli fotoğraflar çekebilen cep telefonları çıkınca dünyada bir fotoğraf patlaması yaşandı desem abartı olmaz.
Bu ilgi nedeniyle sosyal medya uygulamalarından en hızlı gelişeni de Instagram oldu. Platformda aylık paylaşılan fotoğraf sayısı neredeyse 20 milyar kareye ulaştı.
Fotoğraf bu kadar önemli hale gelince en iyi tanıtım ve reklam aracı haline dönüştü.

***
Birçok alanda gelişme trendlerini kaçıran Bursa, fotoğraf konusunda, öncü isimler sayesinde trenin son vagonunu FotoFest'le yakaladı. Daha sonraki yıllarda CHP Milletvekilliği de yapacak olan Dr. Ceyhun İrgil'in önerisi dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den karşılık bulunca bugün Türkiye'nin en büyük fotoğraf etkinliği olan FotoFest 9 yıl önce başladı.
Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, 4 Ekim'de kapılarını 9'uncu kez açacak Bursa FotoFest'in tanıtım toplantısını yaptı. 16 ülkeden 230 fotoğrafçı, 2 binden fazla fotoğrafın sergileneceği festivalin bu yılki teması 'Hava, su, toprak.. Doğaya dönüş' olacak.
Daha önce Çin ve Hindistan'ı konuk ülke olarak ağırlayan festivalin konuk koltuğunda bu yıl Rusya oturacak. 9 Rus fotoğrafçı festivalde sergileriyle yer alırken, asıl yenilik #dogayadonus hashtag'i ile başlatılan Instagram yarışması. Duyuru yapıldıktan sonra 29 ülkeden 4 bin fotoğraf başvurusu yapıldı. Sonuçları festivalle birlikte açıklanacak.

'BURSA, KIYAFETLERİM GİBİ RENGARENK BİR ŞEHİR'

Toplantıya vişneçürüğü rengi ceket, lacivert üzerine yine aynı renkten desenlerin bulunduğu kravatıyla katılan Alinur Aktaş, kıyafeti bugün için özel seçtiğini açıkladı. Merinos AKKM'de Bursa'daki Anadolu'nın tüm renklerinin buluştuğu BİLDEF'in Anadolu Günleri töreni için giydiğini söyleyen Aktaş, şu mesajı ise altı çizilmesi gereken türdendi:
'Bursa çok özel ve benim kıyafetim gibi rengarenk bir şehir. Yerel değerlerini evrensele dönüştürmeyi başaran bir şehir'

FotoFest Küratörü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Fırat ise artık bir Bursa markası olan Fotofest'e eskiden çağrılı davetler yapıldığını hatırlatarak, bu yıl duyuruyla birlikte 700 başvuruya ulaşıldığını ifade etti. Bu sayı aslında festivalin bir markaya dönüştüğünün en güzel ifadesi. Sürdürülebilir olma konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'a teşekkür eden Fırat'a göre, dünyada fotoğraf kültürü her geçen gün gelişiyor. Bu festival de önümüzdeki yıllarda fotoğraf tutkunlarının buluşacağı kültür turizmine dönüşebilir. Bunun dünyada örnekleri de var.

DR. ESGİN'İN YENİ HEDEFİ UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Meclis'in tatilde olduğu dönemde Bursa'nın Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinin neredeyse tüm mahallelerini dolaşarak muhtarlar ve vatandaşlardan dinlediği sorunları belediye başkanlarına aktardı. Bu çabalar sonucu birçok soruna anında çare bulundu.

Dr. Esgin'in görüşmeleri sırasında muhtar ve vatandaşların aktardığı en önemli sorunlardan biri de gençlerin uyuşturucu alışkanlığından kurtarılması için önlem alınmasıydı. Gelen talepler üzerine Dr. Esgin, dün Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile birlikte aralarında Zararlı Alışkanlıklardan Koruma Derneği İhsander'in de bulunduğu sivil toplum örgütleri temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi.
'Uyuşturucuyla mücadele sadece siyasetin veya devletin değil, hepimizin ortak meselesi' olduğu vurgusu yapan Dr. Esgin, uyuşturucu ile mücadeledeyi Bursa'dan Türkiye'ye örnek olacak sivil inisiyatifi resmi kurumlar, STK'lar, muhtarlar ve gönüllülerle birlikte başlattıklarını açıkladı.
Çocukların ve gençlerin geleceği için anne ve babalar başta olmak üzere toplumun her kesimine büyük görevler düştüğünü hatırlatan Dr. Esgin, sürece katkı sağlayacak herkesin görüş, düşünce ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.