Gazetecilerin en önemli görevlerinden biri de tanıklık ve gelecek nesiller için tarihin ilk notlarını tutmaktır. O yüzden geçmişten günümüze uzanan gelişmeleri yazarken ayrıntıları ve katkı koyanları unutmamak gerekir.
Geçtiğimiz hafta 13’üncü kez kapılarını açan Bursafotofest de bunlardan biri.
İlk başladığı günleri dün gibi hatırlıyorum.
Yıl 2009; daha sonra Bursa’yı parlamentoda CHP’den vekil olarak da temsil edecek olan Dr. Ceyhun İrgil, Büyükşehir Meclis Üyesi. Bir koltukta birkaç karpuz taşıma özelliği olan ki bunu parlamenterliği bıraktıktan sonra yazdığı kitaplar ve etkinliklerde de gördüğümüz Dr. İrgil, aynı zamanda fotoğraf tutkunu.
Dr. İrgil’in verdiği ve oybirliğiyle mecliste kabul edilen önergeyle başlayan Fotofest’in yıllar içinde gelişti büyüdü ve bugünlere ulaştı. Bu arada, teklifin kabulünü sağlayan dönemin Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe ve yine o dönem Kent Konseyi Başkanı ve Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi sorumlusu olan merhum Semih Pala’nın katkılarını da unutmamak gerekir.
İlk günden beri işin mutfağında ise Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar’ın festivalin bugünlere gelmesindeki emeği büyük. Açılış törenine katılamadığım bu yılki festivalde yer alan fotoğrafları görmek için Başlar’ın teklifini hemen kabul ederek Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ne gittim.
Önce şunu söyleyeyim; Festivalin Kuratörlüğünü ilk kez Bursa’dan bir isim, Fahrettin Beceren yapıyor. Başlar ve festivalin organizatörleri arasında yer alan Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) Başkanı Serpil Savaş ve Fahrettin Beceren ile birlikte gezdiğimiz sergi alanına özellikle Atatürk’ü anma programı için gelen öğrencilerin ilgisi büyüktü.
Biraz bu yılki festivalle ilgili bilgi vereyim;
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD işbirliğiyle düzenlenen festivalin en önemli özelliği Türkiye’nin en büyük ve uzun soluklu uluslararası fotoğraf etkinliği olması. Bu yılki teması ise Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olması dolayısıyla ‘Yüzyılın İzleri’. Festival bu yıl da Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Kosova, Macaristan ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen birçok usta fotoğraf sanatçısını ve fotoğrafa gönül verenleri Bursa’da buluşturdu.
Festivalin onur konuğu ise Merih Akoğul oldu. Azerbaycan’dan Fargana Gasimli, Bosna-Hersek’ten Haris Memija, KKTC’den Mehmet Gökyiğit, Macaristan’dan Milán Radisics ve Kosova’dan Suer Celina festivalde yer aldı. Türkiye’den ise Cengiz Karlıova, Alper Tüydeş, Dora Günel, Engin Uzun, Hamit Yalçın, Erhan Sevenler, Gülbin Özdamar Akçay, Oktay Çolak ve Sefa Ulukan gibi birçok fotoğrafçısının eserleri sanatseverlerle buluştu. Mehmet Turgut, Murat Germen, Derya Yüksel ve Ercan Arslan gibi isimler ise söyleşiler başlığında deneyim ve tecrübelerini paylaştı.
BursaFotoFest 2023’te ‘Fotoğrafın Ustaları’ başlığı altında ise Türkiye’de fotoğrafa ve fotoğraf sanatına uzun yıllar yön vermiş İbrahim Zaman, Güler Ertan, Gültekin Çizgen, İzzet Keribar, Ozan Sağdıç ve Ahmet Esmer de yer alarak Türkiye’nin fotoğraftaki serüvenini paylaşıldı.
Sergiyi gezerken ve daha sonra odasında buluştuğumuz Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile sohbetimizde festivalin geleceğini konuştuk. Tüm zorluklara rağmen festivalin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın verdiği destekle devam ettiğini vurgulayan Orhan, festivalin artık Bursa’nın önemli markası haline geldiğini söyledi.
SERGİNİN EN GÜZEL BÖLÜMÜ AŞIK VEYSEL KÖŞESİ…
2023 yılı hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından “Âşık Veysel Yılı” ilan edilirken, 13. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali kapsamında 'Veysel Gider Adı kalır' adlı Âşık Veysel Fotoğraf Sergisi düzenlendi. Festivalin en güzel köşelerinden biri olan bu bölümde ünlü fotoğrafçılar Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Ozan Sağdıç ve Mustafa Türkyılmaz’ın objektifine yansıyan Aşık Veysel’in portre ve yaşamından kesitler sergilendi.
Aşık Veysel fotoğraf sergisiyle, Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde bir ilke imza atıldı. Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe tarafından özel olarak Braille alfabesiyle hazırlanan kitap sayesinde, görme engelli vatandaşlar da hem sergide yer alan fotoğraflar, hem de Aşık Veysel’in yaşamı hakkında bilgi sahibi olma imkanı buldu. Görme engelli vatandaşlar göremedikleri fotoğrafların hikayesini, okuyarak anlamaya çalıştı.
Son sözü; BUFSAD Başkanı Serpil Savaş’ın sözlerine bırakayım:
‘Umarım sanatın kardeşliği, sevgisi, barışı tüm dünyayı sarar. Bu dünya üzerinde mutluluk içerisinde yaşayalım ve mutluluğun fotoğrafını çekelim. Sanat, sevgiyi var eder. Tüm fotoğrafçılarla birlikte dünyaya barışı, kardeşi, sevgili anlatma konusunda çabalayacağız. Bizler de bu şehrin fotoğrafın başkenti olmasını istiyoruz’
Doğrusu fotoğrafın başkenti olmak da Bursa’ya yakışır…