Hava Durumu

Bursalı akademisyen yorumladı: Libya'da denklem nasıl değişti?

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2020 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2020 08:02

Koronavirüs pandemisi hızındaki düşüşle birlikte yeni normal hayata başladık. Kısıtlamalar bir biri ardına kalkıyor.

Siyaset ve uluslar arası ilişkilerde neredeyse kaldığımız yerden devam ediyoruz. Televizyonlardaki tartışma programlarında gündem koronadan milletvekili transfer yasağı getirilmesinden erken seçim tartışmalarına kısa sürede evrildi. Uluslararası ilişkilerde ise bu günlerde Suriye'den daha çok Libya'daki gelişmeler konuşuluyor.

Türkiye'nin desteklediği meşru hükümet, Hafter güçlerini Trablus'tan söküp attı. En önemli hava üslerinden biri ele geçirildi. Daha önce uzlaşmaz görünün Hafter, siyasi çözüm açıklamaları yapmaya başladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, konuyu en yakın takip eden uzmanlardan biri.

'Ne oldu da Libya'yı konuşmaya başladık?' bu soruyu yönelttiğimiz Prof. Dr. Pirinççi anlattı:

'Libya'daki denklem Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da tanınan meşru hükümete destek vermesiyle değişti. Psikolojik dengenin ardından sahadaki denge de SİHA'ların etkisiyle meşru hükümetten yana döndü'

Libya'daki savaşta aktörlere destek veren ülkeler olduğunu, bunların vekalet savaşı ve finansal destek verdiğini, Türkiye'nin ise bu ülkelerden farkının her şeyiyle sahada bulunması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pirinççi, dengeyi Türkiye'nin her şeyiyle sahada olmasının değiştirdiğini vurguladı.

Peki, bundan sonra ne olacak?

Prof. Dr. Pirinççi'ye göre, karşı taraf ya geri adım atacak ya da mevcut durumu devam ettirerek silah ve para yardımını sürdürecekler. Diğer bir alternatif ise sahaya girmeleri. Ancak Türkiye ile karşı karşıya gelme riski bulunduğu için bunu göze alamazlar.

Rusların Libya konusuna Suriye kadar angaje olmaması Türkiye için avantaj. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır açısından durum hayati önem taşıyor. Ancak gerçek şu ki Hafter, Trablus'u artık alamayacak. Türkiye ve meşru hükümetin ikinci planı Hafter'in elindeki topraklardan geriye doğru püskürtülmesi.

'LİBYA HALKI TÜRKİYE'Yİ UNUTMAYACAK'

'Sahada olmayan masada olmaz' sözlerini hatırlatan Prof. Dr. Pirinççi, püskürtme devam ederken Hafter'in yerine başka aktörler çıkabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Pirinççi, değerlendirmesini şöyle tamamladı:

'Bu aşamadan sonra Türkiye'nin yanına başka aktörler gelse bile kazananlar cephesinde en eski aktör Türkiye olacaktır. Ne Libya meşru hükümeti ne de Libya halkı Türkiye'nin desteğini unutmayacaktır.

Diğer yandan petrol fiyatlarının düşmesi BAE ve Suudi Arabistan'ın eskisi gibi büyük boyutlarda desteğini önleyecek. Bu ülkeler 2014'ten beri kaybediyorlar. Verdikleri destek Mısır'daki dengeyi korumaya da yetmeyecek. Bu ülkelerin kaybetmesi Türkiye ve bölgenin yararına'

İHRACATA NAVLUN DESTEĞİ GELİYOR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, koronavirüs salgını başladığı günlerde tarımsal üretim konusunda ciddi uyarılarda bulunmuş ve ekim döneminin büyük önem taşıdığını vurgulamıştı.

Kendisi de tarımsal ürün ihracatçısı olan Bayizit, geçtiğimiz günlerde Marmara ve Ege bölgelerindeki 14 ili ziyaret ederek, tarım konusunda incelemelerde bulundu.

Bayizit'e izlenimlerini ve ekim döneminin nasıl geçtiğini sorduk. O da yanıtladı:

Ekim konusunda sıkıntı yok. Bursa, Balıkesir, Bergama ve Menderes ovasında domates ve meyve konusunda pandemiye rağmen oldukça yüksek verim bekleniyor. Tek sıkıntı çiçeklenme döneminde olan narenciyeyi etkilen aşırı sıcaklar.

Bayizit'e göre, bundan sonra hasat dönemi de büyük önem taşıyor. Soğanda yaşanan sıkıntının meyve üretiminde görülmemesi için önlemler alınmalı. Kiraz önümüzdeki günlerin konusu olacak. Çin'e ihraç imkanının açılması büyük bir fırsat ancak ürünün gönderilmesinde hava taşımacılığı pahalı o yüzden navlun desteği bekleniyor.

Hükümetin bu konuda hazırlık içinde olduğunu da söyleyen Bayizit, 'tarım ve bazı endüstri ürünlerine 30 Haziran'a kadar geçerli olacak navlun desteği verilecek. Bu destek ürün ve bölgelere göre farklılık gösterecek' dedi.

Bayizit, domates üretiminin de önemli konu haline geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

'İtalya'dan seken siparişler bize geliyor. Kaliteli ürün yaptığımız için ABD ve Kanada'dan ciddi teklifler var. Kurlar da avantaj. Salça üretiminde ve ihracatında önemli gelişmeler bekliyoruz. Ayrıca Tayland elma, Güney Kore yeni ürünler sipariş ediyor'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.