Ülkemizde turizm doğrudan ve dolaylı olarak 54 sektörü etkiliyor. Çok klasik bir deyim ama bacasız fabrika olan turizm, cari açığın kapanmasına direkt katkı sağlarken, istihdam konusunu da pozitif etki yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 2024 yılında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki seneye göre yüzde 9,84 artarak 62 milyon 269 bin oldu. 2024’te Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin 9 milyon 640 binini yurt dışında ikamet eden vatandaşlar, 52 milyon 629 binini yabancı ziyaretçiler oluşturdu.
Böylece Türkiye, 2024 yılı için belirlenen 61 milyon ziyaretçi hedefini aştı.
2024 yılında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 6 milyon 710 binle Rusya Federasyonu olurken onu 6 milyon 620 binle Almanya, 4 milyon 433 binle İngiltere (Birleşik Krallık), 3 milyon 277 binle İran ve 2 milyon 918 binle Bulgaristan izledi.
İşin ekonomik boyutuna gelince Türkiye’nin turizm geliri 2024’te tüm zamanların rekorunu kırdı. TÜİK verilerine göre, turizm geliri, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,3 artışla 61 milyar 103 milyon 419 bin dolara çıkarak rekor kırdı.
AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker ile turizmi, Bolu’daki facianın Bursa’nın turizm potansiyelini ve geleceğini konuştuk.
TÜRSAB, 16 bini aşan üyesi ile dünyanın en büyük turizm meslek örgütü olma özelliği taşıyor. Bir turizm profesyoneli olan Hasan Eker ise Bursa’da turizmin gelişmesi için elini taşın altına koyanlardan biri. Turizmde tüm kurumların ortak hareket etmesi için Bursa Turizm Platformu’nun kurulmasına öncülük eden Eker, turizmin ana aktörü olan bir kuruluşta genel başkan yardımcısı olarak da Bursa’nın turizm vitrinine çıkması için sürekli çaba gösteriyor.
Programa ülkemizi yasa boğan Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasıyla başladık. Eker’e göre, bu konuda temenniden öteye geçerek bir an önce yapılması gerekenleri belirleyip hayata geçirilmesi gerekiyor.
Türkiye’ye turist getiren yabancı acentaların ülkemizdeki otel ve turizm tesislerine uzmanlar gönderip inceleme yaptıktan sonra toplu rezervasyon yaptıklarına dikkati çeken Eker, ‘Sadece Yangın konusunda değil, deprem, sel, iş kazaları, turist güvenliği gibi her türlü konuda uluslarası standartları yasalaştırmalı’ mesajını verdi.
‘Türkiye turizmini, hesap verebilir, şeffaf ve tarafsız denetim anlayışıyla yönetmeliyiz’ diyen Eker, şöyle devam etti:
‘Standardı koyan ve belgeyi veren kurum ile bu standartları denetleyen kurumun aynı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Denetimler için bağımsız ayrı bir kurum oluşturulmalıdır’
Eker önerisinde haklı. Örneğin bir araç aldığınızda üç yıl sonra başlayan ve iki yılda bir tekrarlanan fenni muayene zorunluluğu var. Bunu da devlet kontrolündeki bağımsız şirket yapıyor. Bağımsız kuruluş olduğu için de kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Fenni muayenesi geçen araç trafikten men ediliyor.
Turizm tesisinde standardı koyan ve belgeyi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı denetleyen de aynı kurum. Rutin denetimi yapan uzman, ‘Ben buna bir önce onay vermiştim’ deyip geçebilir. Oysa aynı denetimi bağımsız denetçiler yapsa sonuç farklı çıkar.
Eker’e göre, Türkiye’deki tüm turizm tesisleri için yasal mevzuat elden geçirilmeli, bir kontrolün ardından eksiklerin giderilmesi için bir süre verilmeli ve ardından bağımsız denetim devreye girmeli.
TURİZMDE BAŞARI BÜYÜK AMA YETMEZ!
Dünyada turizm sıralamasında ilk beşe girmek kolay değil. Türkiye bunu başardı. Turizm dışında belki son yıllarda İHA ve SİHA’lar dışında bunu başaran sektör maalesef yok ama asıl mesele bunu kalıcı kılıp yukarılara taşımak.
Hasan Eker, programda yaptığı konuşmada, vurguladığı gibi, turizm sektörünün bugün geldiği nokta, 50 yıllık birikimin ve sektör bileşenlerinin ortak çabasının eseri. Seyahat acentaları, otelciler, ulaşım sektörü, restoranlar, rehberler ve esnaflar… Hepsi bu başarının mimarı.
Ancak asıl soru şu: Bundan sonra ne yapacağız?
Eker, Şehir tanıtımları ve turizmde doğru destinasyon yönetimi için önerilerde de bulundu:
- Turizmde arz-talep dengesini iyi korumalıyız, sınırsız turizm tesisi yaptırmamalıyız.
-Turizm değerlerimizin olduğu alanlarda, Otopark, tuvalet, kafe üçlüsünün bulunmasına önem vermeliyiz.
-Esnafın fiyat etiket ve ürün kalitesi denetimlerine önem vermeliyiz.
-Şehrinize turist getiren en önemli işletmelerin, seyahat acentaları olduğu bilinci ile, acentaların beklentilerine önem vermeliyiz.
- Şehrin turizmini turizm STK’ları ve birlikleri ile yönetmeliyiz. Belediye Başkanlarımız Turizmciler ile daha fazla zaman geçirmelidirler.
- Şehir tanıtımlarında daha çok sürdürülebilirliği, stant tasarımından stanttaki insan faktörünün önemini ve dünyadaki tüm şehirlerin rakibimiz olduğunu unutmamalıyız.
-Turizmin en değerli ürünü, kent estetiği, kent kimliği, mimarisi ve kültürüdür. Bu konuda daha fazla çalışma yapmalıyız.
Eker’in Bursa turizminin gelişmesi için önerilerini ise bir başka yazıda anlatacağım.
SİVİLAY’DAN BURSASPOR TARAFTARINA ÖDÜL
Kısa adı SİVİLAY olan Bursa Sivil Toplum Derneği’nin, geleneksel hale gelen kente katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşları analiz ederek, verdiği “SİVİLAY Kente Katkı Ödülleri’ açıklandı.
SİVİLAY Başkanı Okan Aras tarafından yapılan açıklamaya göre, seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda Bursa'ya katkı sağlayan toplam 12 kişi ve kuruma ödül verilmesine kararlaştırıldı.
Sanat ve Kültür alanında, yaptıkları müzik çalışmaları ve Bursa’nın ilk ve tek enstrüman müzesinin kurulmasına yaptıkları katkılar dolayısıyla Sanlıkol ailesine, Viyana’daki beste yarışmasında başarı ödülü olan Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Devlet Konservatuvarı 9’uncu sınıf öğrencisi olan İdil Naz Alıcı’ya, Dinamo Mesken Belgeselini hazırlar Bursalı genç yönetmenler Ahmet Karanfil ve Yusuf Anavatan’a 40 yıldır Bursa’da kitap kültürünü yaşatan Ezgi Kitap evi kurucusu Edibe Usta’ya ödüle layık görüldü.
Spor alanında ise Milli sporcu Aysel Özgan’a, Edebiyat ve medya araştırma alanında, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve İsmail Kemankaş ile Sokaktaki adam röportajları yapan Suat Şenocak’a, Toplumsal ve Sosyal Sorumluluk Alanında Katkı Sunanlar alanında LÖSEV’e, ‘Ne Güzel Ev’ projesi ile Güzin, Elif ve Nermin Abraş’a, Pancar Deposu projesi ile Nilüfer Belediyesi’ne ödül verildi.
Bursaspor taraftarları ise kadın cinayetleri ve toplumsal hassasiyet gerektiren konulara duyarlılıklarıyla toplumsal farkındalık yarattıkları için kente katkı ödülü aldı.
SİVİLAY’ın kente katkı ödülleri önümüzdeki günlerde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.