Hava Durumu

Bursalı turizmciler: Hızlı treni getirin gerisini bize bırakın...

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2020 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2020 08:08

Koronavirüs salgını, en çok hizmet ve turizm sektörünü etkiledi.

Pandemi nedeniyle insanlar, bırakın turizm amaçlı başka şehirlere gitmeyi kapısının önüne bile çıkamaz hale geldi.

Ancak, küresel her salgın gibi koronavirüs de ya aşıyla ya da bazı uzmanların dediği gibi 2 yıl içinde sönümlenecek. O yüzden ayakta kalmasının yanı geleceği planlayıp hazırlık yapmak büyük önem taşıyor.

Bursa turizmcileri de ağır pandemi koşullarına rağmen geleceğe umutla bakıp, yeni döneme hazırlanmaya çalışıyorlar.

Bursa'da kurulduktan sonra Türkiye'ye örnek olan kamu ve sivil toplumu bir araya getiren Turizm Platformu, pandemi döneminde de aylık toplantılarını kimi zaman online olsa da aksatmadan sürdürdü.

Koordinatörlüğünü TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu'nun yaptığı platform, zor geçen 2020 yılının son toplantısını geçtiğimiz günlerde online olarak gerçekleştirdi.

Toplantının ana gündemi ise 2021 yılında yapılacak çalışmalardı. 2021 Bursa turizm faaliyet planının öne çıktığı ve 3 saate yakın süren toplantıda, öneriler ve 40 maddelik yol haritası belirlendi.

'Sorunlar olsa da geleceği planlamak lazım' vurgusunu yapan Saraçoğlu, 2021 yılında pandeminin sona ereceği umuduyla yeni döneme hazır olmak istediklerini söyledi.

Toplantıda öne çıkan başlıklardan biri iç pazarda Bursa'ya artan yoğun ilginin ulaşım ağıyla desteklenmesi başlığı oldu. Hızlı trenin bir an önce tamamlanarak, baskı unsuru olma konusunda görüş birliğine varıldığını ifade eden Saraçoğlu, 'En konforlu ulaşım demiryolu. Hızlı treninin gelmesi Bursa turizmini patlatacaktır. Tren gelsin, gerisini bize bıraksınlar o kadar da iddialıyım' dedi.

Saraçoğlu, iddiasında haklı çünkü hızlı trenin etkisini önce Eskişehir'de sonra Konya'da görülmeye başlandı. Bursa'dan tanıdığım çok sayıda kişi, pandeminin hafiflediği dönemlerde Eskişehir'e kadar karayoluyla giderek, buradan Konya'ya geçtiklerini biliyorum. Hızlı tren, turizm kadar bir çok alanda Bursa'ya yarar sağlayacaktır.

Toplantıda konuşulan diğer gündem maddelerini de başlıklar halinde vereyim:

-Son aylarda Bursa ile ilgili yaygın basında çıkan haberler kentin algısını olumsuz etkiliyor. İmaj tazelemek için çalışmalar yapılacak.

-Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'ndan daha fazla katkı istenecek.

-İznik'te sualtında bulunan bazilika bir an önce ziyarete açılması için girişimlerde bulunulacak.

- Pandemi ile birlikte cazip hale gelen karavan turizmi için Büyükşehir Belediyesi'nin yer konusunda çalışma yapması önerildi.

-Gölyazı nekropal alanı ve su altı turizmi için çalışmalar yapılması istendi.

-Bursa'ya gelen turist sayısının tam olarak belirlenmesi için GSM operatörleriyle aplikasyon hazırlanacak.

-2025 İznik konsülünün toplanmasının 1800'üncü yıl dönümü. 2025'in İznik yılı olması konusunda çalışma yapılacak.

-Bitinya Kentler Birliği adı altında Bursa, Bolu, Düzce, İstanbul ve Ankara ile birlikte ortak rota oluşturulacak.

PAZARCILARIN İSYANI: HERKES MESLEĞİNİ YAPSIN

Salgın nedeniyle alınan kapatma kararları pazarcıları vurdu. Cumartesi-Pazar günleri kapatma dolayısıyla pazarlar kapalı ama marketlerde sebze meyve satışı devam ediyor. Hafta içi açılan pazarlara da vatandaş koronavirüs korkusu nedeniyle gitmiyor.

Her ürünü taze ve daha ucuz bulduğumuz pazarlar maalesef böyle giderse tarihe karışacak. Pazarcı esnafı ise mağdur hale gelecek.

Gelinen bu duruma isyan eden Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'Herkes mesleğini yapsın' diyerek, bağlı oldukları federasyonu göreve çağırdı.

'Pazar yerleri artık bomboş, hatta bitme noktasına geldi' diyen Aksu, şöyle devam etti:

'Büyük marketlerin sebze ve meyve satışı yapmaları nedeniyle esnafın çoğu pazara çıkmıyor. Çıksa da emeğinin karşılığını alamıyor. Sokağa çıkma yasağında market, manav, bakkal hatta balıkçılar bile açık. Herkes sokağa çıkıyorsa pazarcının suçu ne? Biz pazarda korona mı satıyoruz. Kapanma olacaksa her yere uygulanmalı'

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM: KURAKLIK

Kororanavirüs gelip geçecek ama ondan daha tehlikeli sonuçlar yaşayacağımız bir dönemi geçiriyoruz.

Kuraklık, Anadolu için büyük tehlike. Son 30 yılın en kurak yılını geçiriyoruz. Barajlardaki su seviyeleri tehlike sınırlarına yaklaştı. Ekim yapılan topraklar suya hasret.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu olacak Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu ile kuraklık tehlikesi ve tarımı konuşacağız.

Gözlem Kulesi, akşam saat 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.