Hava Durumu

Bursalı üretici Bosna'da öğrenip dünyaya satacak

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2018 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2018 07:46

Dünya genelinde yenebilen 150 çeşit meyvenin 90'ı ticari olarak Türkiye'de yetişiyor. Bursa'da verimli toprakları iklimi sayesinde siyah incir, armut, kiraz ve şeftali üretimde söz sahibi kentlerden biri arasında yer alıyor.
Birçok meyve çeşidinde de dünyada lider ülke konumundayız. Ya üretiminde ya da ihracatında ilk sırada yer almaya devam ediyoruz. Bu kadar çeşidin yetişebildiği ülkemizde yeni arayışlar da sürüyor. Bunda doğal ve organik üretime dönüşün de büyük etkisi var.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticinin desteklenmesi amacıyla kurulan Tarım A.Ş., bir yandan çiftçinin üretimini desteklerken, diğer yandan yeni türler konusunda projeler geliştiriyor. Bu kapsamda başta Uludağ'ın eteklerindeki köylerde ahududunun yanı sıra yaban mersini gibi türlerin gelişmesi konusunda projeler geçtiğimiz yıllarda uygulanmaya başlandı.
Türkiye'nin ahududu ve böğürtlen üretiminin yüzde 96'sı Bursa'da gerçekleştiriliyor. Ancak, konu ihracata gelince karşımıza dünyanın istediği çeşit ve kalite sorunu ortaya çıkıyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, sadece Bursa'dan değil dünyanın çeşitli ülkelerinden gıda ve özellikle meyve konusunda ihracat yapan şirkete sahip. Bayizit, üçüncü ülkelerden aldığı ürünleri de başka ülkelere ihraç ediyor. Geçen yıl Bosna Hersek'ten ahududu alarak Kanada'ya ihraç etmiş.
Bayizit, Bursa'daki üreticilerin ahududu /böğürtlen üretiminde dünya standartlarını yakalaması için Tarım A.Ş.'ye geçtiğimiz aylarda çiftçilerin eğitimi için teklif götürdü. Teklifin kabul edilmesi üzerine Bursa'nın Uludağ'ın eteklerindeki 8 köyündeki 8 üretici Bayizit ile birlikte bu hafta Bosna Hersek'e gitti.
Neden Bosna Hersek diye sorduğumuzda Murat Bayizit'in yanıtı hazır:
Bosna Hersek son 2-3 yılda ahududu üretimini yüzde 200- 250 oranında artırdı. Bunu yaparken bilimsel yöntemleri kullanıyorlar. Gerçi çok kısa zamanda hızlı bir artış olunca arz talep dengesi bozuldu ama dünya kalitesinde üretim gerçekleştiriliyor.

DÜNYA NEYİ İSTİYORSA ONUN PEŞİNDEYİZ
Murat Bayizit, Bursa'daki üreticileri Bosna'ya getirmelerinin temel amacının 'dünyada kabul gören ve tercih edilen çeşitleri nasıl üretiriz' olduğunun altını çizdi.
Gezinin ardından süreç ahududu çalıştayı ardından da fidan dağıtımı ile devam edecek. Bu çalışmalarla yıllık 4 bin ton olan üretimin ilk etapta 8-10 bine çıkarılması hedefleniyor.
Bayizit, MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda ve Tarım Komisyonu başkanlığı döneminden beri Uludağ'da çilekten ahududuya kadar birçok ürünün dünya pazarlarına çıkarılması için çaba sarf ediyor. Bu tür çalışmalar hem bölgede yaşayan insanların gelirini artıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

SIRADA ANTİOKSİDAN DEPOSU ARONİA VAR
Tarımdaki ihracat artışında en önemli faktör katma değerli üretimden geçiyor. Ahududu/böğürtlen ve yaban mersini gibi ürünlerin yanı sıra son yılların en gözde meyvesi aronia.
Anavatanı Kuzey Amerika olan aronia meyvesinin Türkiye'deki deneme amaçlı üretim çalışmaları olumlu sonuç verdi. ABD ve Avrupa'da süper meyve olarak bilinen aronia'nın fidan üretimi de başladı. Bayizit'in verdiği bilgiye göre, başta kanserli hücreleri yok etmek olmak üzere insan sağlığına pek çok faydası bulunan aronia fidanının Bursa'daki üreticilere de dağıtılması planlanıyor.
Geçen yıl Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen gıda fuarında, sektörün tamamen fonksiyonel gıdalar ile doğal ve organiğe dönüşü gözlemlemiştik. Dünya artık kaybettiği tatları bulma ve yeni tatlar peşinde. Her sektörde olduğu gibi gıda da yenilik getiremezseniz ihracat yapamazsınız. O yüzden Bursa'daki bu çalışmalar büyük önem taşıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.