Hava Durumu

Bursalı vekil, arabulucu oldu, iki aile TBMM'de barıştı

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2021 08:08

Hukuk sistemimize yeni giren arabuluculuk müessesi, Anadolu topraklarının köklü geçmişe sahip geleneklerinden biri.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde onlarca kişinin ölümüne, göçlere neden olan kan davaları, arabuluculuk yapan kanaat önderleri sayesinde barışla sonuçlandırılır. Bu tür barışma törenlerini çoğu zaman köylerde kurulan barış sofraları haberleriyle görürsünüz.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Uşak'ta meydana gelen ve üzücü sonuçları bir husumeti, bir kanaat önderi titizliği ile sonuçlandırdı.

Gelişmeleri sosyal medya hesabında görünce Aydın'ı arayarak, ayrıntılarını sordum, o da anlattı.

Uşak'ta faaliyet gösteren sahipleri Bitlisli olan bir firma, sahipleri Trabzonlu olan başka bir firmanın taş ocağından sürekli malzeme alıyor. Ancak, bir süre sonra Karayolları, taş ocağından alınan malzemeyi kabul etmeyince sıkıntı başlıyor. Firma, 'artık sizden alamayacağız' deyince, karşı firmadan 'Mecbursunuz' yanıtı geliyor ve bu tartışlar, araya silahlı kavgaların da girdiği ve bir can kaybının da yaşandığı husumete dönüşüyor.

Müfit Aydın da, daha önceden tanıdığı Bitlisli firmanın sahibinin kendisine başvurmasıyla olaydan haberdar oluyor. 'Başım gözüm üstüne' diyerek olaya müdahil olan Aydın, Trabzon, Uşak ve Bitlis milletvekillerini de devreye sokarak, iki aile arasında arabuluculuk yapmaya başlıyor.

Karşılıklı görüşmeler sonucu anlaşma sağlanınca bununun Meclis'te imza altına alınmasını isteyen Müfit Aydın, TBMM'deki odası küçük olduğu için Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu'dan destek istiyor.

Çavuşoğlu ve Aydın'ın yanı sıra Bursa Milletvekili Osman Mesten, Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Ak Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, iki aile üyeleriyle bir araya gelerek barışmaya tanıklık ettiler.

Müfit Aydın, iki aile arasındaki husumetin daha fazla büyümeden sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, 'Aslında 20-30 milletvekilinin katılacağı bir tören olacaktı. Ancak o gün Meclis'te oylama yapıldığı için bunu gerçekleştiremedik' dedi.

Odasında gerçekleştirilen barışma törenini sosyal medya hesabından paylaşan Hakan Çavuşoğlu, emeği geçenlere teşekkür ederek, ' İyimserliği kucaklayan bir inancın mensupları olarak kardeşçe yaşamanın tarafı olmaya devam edeceğiz' mesajını verdi.

BULGARİSTAN'DA SANDIKTAN İSTİKRAR ÇIKMADI, HÖH OY ORANINI ARTTIRDI

Bulgaristan'da nisan ayında yapılan seçimlerde hükümet kurulamadığı için 11 Temmuz'da seçimler yenilendi. Nisan ayındaki seçimlerde AB dışındaki ülkeler için getirilen sandık kısıtlaması nedeniyle Türkiye'deki çifte vatandaşlar ancak 35 sandıkta oy kullanabilmişti. Geçen Pazar günü yapılan seçimlerde bu kısıtlama kaldırıldığı için 26'sı Bursa'da olmak üzere Türkiye genelinde 112 sandık kuruldu.

Seçimler öncesi soydaşa yapılan çağrılar da olumlu sonuç verdi. Nisan ayında 4 bin civarında olan Bursa'daki oy sayısı 7 bin 84'e yükseldi. Bu oyların 6 bin 321 de üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisine gitti. Soydaşların büyük bölümü de bayram tatili için gittikleri Bulgaristan'da oy kullandılar.

HÖH, 4 Nisan'da yapılan bir önceki seçimde aldığı oy oranını yükseltmiş olmasına rağmen yeni parlamentoda milletvekili sayısını 30'dan 29'a indirdi. Son seçimde oyların yüzde 10,71'ini alan HÖH, bir önceki seçimde yüzde 10,51 oranında oy almıştı ancak 11 Temmuz'da katılım oranının düşük olması nedeniyle parti parlamentoda 5'nci sıraya geriledi.

Bulgaristan seçimlerinin genel değerlendirmesine gelince;

Erken genel seçimi şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi yüzde 24,08 oranında oy alarak birinci sırada tamamladı. Seçim sonucuna göre, parlamentoda 6 parti ve koalisyon temsil sahibi olacak. Katılımın sadece yüzde 42,19 olduğu seçimde, İTN partisi 240 üyeli parlamentoda 65 milletvekiliyle en büyük gruba sahip olacak.

Ülkeyi 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov'un Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ise oyların yüzde 23,51 ile parlamentoda 63 sandalye sahibi olarak ikinci büyük güç konumunda.

KOALİSYON ZOR, TEKRAR SEÇİM Mİ YAPILACAK?

Bulgaristan'da seçim sonrası oluşturulacak 46. Dönem parlamentosundaki siyasi güçlerin arasındaki zıtlaşma nedeniyle kabine kurma çalışmalarının zorlu olması bekleniyor. Siyasi deneyimi olmayan, yaptığı skeçler ve taverna müziklerine dayalı bir şöhrete sahip şovmen Trifonov, yaptığı ilk açıklamada, GERB, HÖH ve sosyalist parti ile koalisyon kurmak istemediğini duyurdu.

Ülkenin anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in kabine kurma görevini en büyük iki siyasi gücün başarısız olması durumunda üçüncü bir partiye vermesi gerekiyor.

Bulgaristan'da kurulacak yeni hükümetin parlamentoda 240 milletvekilinin en az 121'inden güvenoyu olması gerekiyor. Başarısızlıkları durumunda ülke yeniden erken seçime gidecek. Ülkede 4 Nisan'da yapılan bir önceki olağan genel seçimi sonrası oluşturulan 45. Dönem parlamentosu benzer siyasi zıtlaşmalardan dolayı sadece 9 oturum yapabilmiş ve ilk ayın sonunda feshedilmişti.

Parlamentoya girmeden önce BAL-GÖÇ Genel Başkanlığı yapan Bursa Milletvekili ve CHP Balkan Masası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Özkan, Bulgaristan'daki seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Önceki seçime göre, soydaşların ilgisinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, HÖH'ün milletvekili sayısının yurt dışından gelecek oyların katılmasıyla artabileceğine işaret etti. Türklerin katılımı ve seçim için Bulgaristan'a gitmeleri sayesinde Kırcaali'den ilk kez HÖH'ün 4 milletvekili çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, önümüzdeki dönemle ilgili de şunları söyledi:

'Slavi Trifonov'un GERB, HÖH ve Sosyalist Parti ile koalisyon kurmak istemediğini söylemesi durumu zorlaştırıyor. Ancak Görüşmeler ne getirir ne götürür bilmiyoruz. Dışarıdan da destek olabilir. Nisan'dan beri ciddi bir siyasi kriz vardı. Seçim bunu çözmedi ve kriz devam ediyor. Seçimin tekrarlanıp tekrarlanmayacağı konuşuluyor. AB imkanları ve fonlarından siyasi belirsiz nedeniyle faydalanamıyorlar. Ayrıca ekim ayında cumhurbaşkanlığı seçimi de var'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.