Hava Durumu

BUÜ garantörlüğünde Bursa'da iki vakıf üniversitesi kuruluyor

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2020 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 08:09

Nüfus, ekonomik ve sosyal kriterlere baktığınızda Bursa'yı hep ilk 5 kent içinde görüyoruz. Aynı durum maalesef üniversite sayısında geçerli değil.

1975 yılında kurulan ve geçen yıl isabetli bir kararla adının önüne Bursa eklenen Uludağ Üniversitesi, geçen 35 yılda deyim yerindeyse 'obez' biçimde büyüdü. Kurulacak her fakülte ve yüksekokulun adresi burasıydı. Bu yıl dişhekimliği fakültesi ve yeni yüksekokulların açılmasıyla öğrenci sayısı 72 bine ulaştı.

Daha sonra kurulan Bursa Teknik Üniversitesi 10 yıl içinde büyüyerek gelişti. Ancak halen bu üniversitedeki öğrenci sayısı Uludağ'ın 10'da biri kadar. Özel üniversite ise hiç yok...

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, göreve başladıktan 4 ay sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, üniversitenin aşırı büyüklüğüne vurgu yaparak, adres de göstererek 5 yeni üniversite kurulmasını, Uludağ'ın da anaç üniversite olmasını önermişti.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında Prof. Dr. Kılavuz'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da sunduğu önerilerinin ne aşamada olduğunu sorduk.

'Bursa yeni üniversiteleri hak ediyor' diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Kılavuz, iki vakıf üniversitesi hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. İsimlerini açıklamadığı bu üniversitelerden birinden garantörlük için teklif geldiğini diğerinin de önümüzdeki günlerde başvurusunun beklendiğini ifade eden Prof. Dr. Kılavuz, şöyle devam etti:

'Bursa'da yeni devlet üniversitelerine ihtiyaç var. 3-4 üniversite daha kurulabilir. Öğrenci sayısının 30-40 bin olması gerekmiyor. Ben önerilerimle işaret fişeğini yaktım. Bundan sonrası Bursa'ya düşüyor'

Prof. Dr. Kılavuz'un en büyük hayallerinden biri de Bursa'da uluslararası nitelikli bir sosyal bilimler üniversitesi kurulması. Ona göre, buna ihtiyaç var. Altyapısı mevcut. Üstelik Uludağ Üniversitesi'nin bu konuda da tecrübesi var. Halen üniversitede 124 ülkeden 7 bine yakın yabancı öğrenci eğitim görüyor. Daha geçtiğimiz günlerde 130 ülkede uzaktan YÖS sınavı gerçekleştirildi.

Osmangazi Belediyesi'nin Hisar Projesi'nin tanıtım toplantısında, uluslararası sosyal bilimler üniversitesi için bu bölgeden yer tahsisi isteyen Prof. Dr. Kılavuz, 'Hisar'da belediyenin tahsis edeceği bir yerde kurulacak üniversite halkla iç içe olur. Akademisyen olarak benim önerim bu. Bursa siyaseti, yerel yönetimleri tartışacak. Doğru olan neyse yapılacak'

Bursa, üniversite konusunda çok geç kaldı. Aslında bugüne kadar Gemlik'te İnegöl'de bağımsız üniversitelerin olması gerekirdi. Prof. Dr. Kılavuz'un önerilerinin dikkate alınmasında büyük yarar olacak.

TOGG'DAN ÖNCE OKULU GELDİ

Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan yerli ve milli otomobil fabrikasının temelinin atılmasının üzerinden 2 ay geçti. TOGG geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 50 bin metreküplük kazı, 10 bin metreküplük yapısal dolgu, 2638 adet zemin güçlendirme kolonu yapıldığı ve güçlendirme çalışmaları tamamlandığında kolon sayısının 40 bine ulaşacağı belirtildi.

Önceki gün ASTV'de yayınlanan Sevda Kurul'un hazırlayıp sunduğu Satırbaşı programına konuk olan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık da, inşaatın çok hızlı ilerlediğini söyledi. Gemlik'te oturan Işık, evinin camından baktığında inşaat alanını gördüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

'Hafriyat ve kazı çalışmalarıyla zemin iyileştirmeleri yapılıyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra kazıklar üzerine fabrikanın gövdesi yapılacak. Kapalı alanlar tamamlandıktan sonra da montaj hatları kurulacak. 2022 yılı sonunda ilk araç banttan inecek. İnşaatın yanı sıra TOGG, aracın birçok parçasının üretimi için anlaşmalar yapıyor, ürünler geliştiriyor.

Bu arada, Bursa Uludağ Üniversitesi de Bursa, Gemlik, Orhangazi aksında elektrikli otomobil için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz günlerde de Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM ve Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) arasında imzalanan protokol imzalandı. Protokolle elektrikli ve hibrit araçlar için ortak çalışma yürütülecek.

TOGG'un üretiminde görev alacak teknik elemanları yetiştirmek için harekete geçen ilk üniversite de Uludağ oldu. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde program açıldı ve Türkiye'nin birçok üniversitesinin mühendislik fakültelerinin taban puanından daha yüksek bir puanla öğrenci yerleştirildi. Hibrit ve Elektrikli Araçlar bölümünde 1 Ekim'den itibaren derslere başlanacak. Üniversite, Gemlik Asım Kocabıyık MYO'da aynı bölümün açılması için YÖK'ten gerekli onayı aldı. Bu bölüme de önümüzdeki yıl öğrenci alınacak.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU PROF. DR. LALE KARABIYIK

Türkiye, son bir aydır koronavirüs gölgesinde eğitimi konuşuyor. Diğer yakıcı konular ise ekonomiyle ilgili.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık olacak.

CHP'nin Eğitim Programlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Karabıyık'la eğitim ve ekonomiyi konuşacağız. Gözlem Kulesi saat 20.30 ASTV'den canlı olarak yayınlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.