Hava Durumu

'Büyük ülke olmanın parametreleri değişti'

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2020 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 07:57

Koronavirüs salgınının nasıl kontrol altına alınacağı kadar küresel pandemi sonrası nasıl bir dünya düzeninin kurulacağı son günlerin en çok tartışılan konularından biri.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, yeni küresel model vurgusu yaparak Türkiye'nin bunun hazırlıklarını yaptığına işaret etmişti.

Kimilerinin milat olacağını savunduğu, kimilerinin İkinci Dünya Savaşı sonrasına, kimilerinin yeni bir 11 Eylül ve 2008 ekonomik krizine benzettiği postkorona ile ilgili gelişmeleri TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile konuştuk.

Çavuşoğlu'nun beklentilerle ilgili öngörüsü insanlığın büyük acılar yaşadığı İkinci Dünya Savaşı sonrasına daha yakın.

Yeni bir ekonomik düzen, gelecek projeksiyonu için yeni uluslar arası mekanizmalar oluşturulması, uluslararası birlikler için adımlar atılması gerekiyor. Çavuşoğlu şu sözlerle de gerekçesini açıklıyor:

'Çünkü İkinci Dünya Savaşı'nda çok ağır ve şiddetli kayıplar olmuştu. İnsanlığın yüz karası diyebileceğimiz karşılıklı konular yaşanmıştı. Dolayısıyla insanlık o süreci yaşadıktan sonra yeni bir dünya düzeni kurma ihtiyacı hissetmişti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 1948 yılında bu sürecin bir sonucu olarak deklare edilmişti. Ondan sonra peyderpey kimi uluslar arası örgütler ortaya çıkmıştı'

Çavuşoğlu'nun yeni dönemle ilgili altını çizdiği önemli bir konu da büyük ülke parametreleriyle ilgili.

Çavuşoğlu'na göre, şimdiye kadar büyük ülke parametreleri ekonomik güç, savunma sanayi, askeri güç, enerji kaynakları olarak görülüyordu. Koronavirüs sonrası bu parametreler arasına kriz dönemlerinde rol alma kapasitesi, liderlik ve devletlerin başta sağlık olmak üzere kurumsal kapasiteleri de girecek.

Çavuşoğlu gerekçesini de şu sözlerle ifade etti:

'Çünkü pandemi süresince büyük olarak görülen ve düşünülen devletler acziyet içine düştü. Bundan önce kendi vatandaşları zarar gördü. Onları büyük olarak görenler ise aslında kağıttan kaplan olduklarının farkına vardı'

'KAPİTALİZMİN İNSANLIĞA VERECEK BİR ŞEYİ KALMADI'

Bu dönemde ortaya çıkan bir gerçeğin de insana değer biçme anlayışı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu süreçte bazı ülkelerde yaşlıların bakım evlerinde ölüme terk edildiklerini, insanlar arasında derecelendirme yapıldığının görüldüğünü vurguladı.

Bunun, bilgi ve teknolojinin ahlaktan yoksun olarak sadece materyalist bir felsefe ile ortaya konulması ve her şeyin mubah sayacak bir anlayışla sürdürülmesinin vardığı son nokta olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'İnsanlar artık gücün, bilgi ve teknolojinin de ahlaki olmasını bekleyecek. Batı da gelinen süreçte bu sorgulama daha ileriye gidecek. Gözler, maneviyat, gelenek ve ilkesel yaklaşımların olduğu doğuya çevrilecek. İslam medeniyetinde de bu varlık her zaman söz konusu. Kapitalizm sorgulanacaktır. Kapitalizmin insanlığa verecek bir şeyi kalmamıştır. Artık bağıra bağıra kendini ifade etmiştir.

Dolayısıyla sağlık alt yapısıyla insana değer verme ve ahlakilik ve kriz yönetimi bakımından Türkiye bu sürecin en büyük devletidir. Dünyada bunun farkına vardı'

'İKTİDARIN VİZYONUNA HAYALLERİNDE YER VERSİNLER'

Türkiye bu hedefe doğru ilerlerken siyasi rakiplerinin AK Parti ve Cumhurbaşkanının liderlik ve vizyonuna sahip olmadıklarını da ifade eden Çavuşoğlu, ' Bunu hayal dahi etmiyorlar. Eski kodlarla hareket etmenin, ideolojik düşmanlıkla hareket etmenin ve hala olaya bir iktidar muhalefet veçhesinden yaklaşmanın getirdiği bir sonuç bu' dedi.

'Hiç olmazsa Türkiye için iktidarın vizyonuna hayallerinde yer versinler' diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

' En büyük sıkıntımız gerçek anlamda Türkiye'nin yol aldığı ve büyüklüğüne yaraşır bir muhalefet anlayışımız yok. Recep Tayyip Erdoğan gitsin de Türkiye mahvolsun noktasındaki bu yaklaşım Türkiye'ye kazandırmıyor. Bu yaklaşım milletin gözünden de kaçmıyor. Muhalefetin en azından bizim yaptıklarımızı hayal etmesi lazım'

Çavuşoğlu, buna örnek olarak da Adana Büyükşehir Belediyesi'nin sahra hastanesi ile Bursa ve Başakşehir Şehir Hastaneleri arasındaki farkı gösterdi.

'ERKEN SEÇİME İHTİYAÇ YOK'

Hakan Çavuşoğlu'na son günlerdeki erken seçim tartışmalarını da sorduk. Türkiye'nin sistem değişikliği yaptığını ve bunun 24 Haziran seçimleriyle yürürlüğe girdiği ifade eden Çavuşoğlu şöyle devam etti:

' Önümüzde 5 yıllık süreç var. Eski Türkiye'nin kodlarıyla yeni Türkiye'ye intibak edemeyenlerin yaklaşımları bu anlamda insanların kafasını bulandırıyor. Niye seçim yapalım Allah aşkına? Buna ihtiyaç olan durum yok. Yıllardan beri istikrarsız kısa dönemli hükümetlerin Türkiye'ye neler kaybettirdiğini görmedik mi? Bu söylem Türkiye'nin enerjisini tüketiyor'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.