Hava Durumu

Can dostlarına eziyete son

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2017 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2017 07:45

Küçük yaşlardan itibaren kedi ve köpek korkusuyla büyüdüm.
Kediden korkar, pek çok kez köpek yüzünden yolumu değiştirirdim.
Yıllar böyle geçip gitti.
Hayvansever arkadaşlarımın tüm çabalarına rağmen bir türlü korkumu yenememiştim.

Bütün bu korkuları 'Behlül'ü tanıyınca yenmeyi başardım. Son yıllardaki kedi modası başlamadan çok önce Behlül evimizin bir sakini haline geldi. Daha doğrusu evin sahibi o, bizler ise misafirlerdik.
Sonra kızımın ısrarıyla 'Hera' geldi.
Behlül ve Hera'nın aradan bir yıl geçmesine rağmen hâlâ evin sahibi olma konusundaki iktidar mücadelesi devam ediyor.
Tüm bunlar bir yana hayvan sevgisinin ne kadar önemli olduğunu onlar sayesinde anladım.
Sabah onun mırıltılarıyla uyanmak, bir kelebeğin peşinden koşturmasını izlemek, dizlerinizde uyumasını beklemek hayatın en büyük zevkleri arasına girdi.
Üstelik gıdısını ve sırtını okşadığınızda çıkardığı mırıltılar, ne günlük koşuşturmanın verdiği yorgunluk ne de siyasetteki gelişmelerin yarattığı stresten eser bırakı- yor.
Onların bizden beklediği tek şeyin sevgi olduğunu geç de olsa öğrendim. Uzun yıllar kaybetmiş ama kısa zamanda arayı kapatmıştım.
Algıda seçicilik mi dersiniz yoksa sevginin ortaya çıkardığı duyarlılık mı bilmem ama can dostlarının çektikleri eziyet en az insanların uğradığı haksızlık kadar beni etkilemeye başladı.
Apartman önündeki sokak köpeği Badi'yi Uludağ Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde ameliyat ettirmekten tutun da köpeklerin saldırısına uğrayan mahalledeki çocukların 'tekir' adlı kedinin tedavisine kadar yardıma muhtaç can dostları için çaba göstermeyi kendime görev edindim.
Son günlerde köpeklere yapılan eziyet görüntülerini sosyal medya ve televizyonlardan izleyince içim cız ediyor.
Kimi kamyonetinin arkasına kimi motosiklete bağladığı köpeği saatlerce arkasından sürüklüyor.
Hele yakalanınca verdikleri pişkin yanıtlar yok mu? Çileden çıkmak bir yana çıldırma noktasına getiriyor insanı.
Bu konuda bir an önce yasalarda düzenleme yapılmalı. Can dostlarına karşı yapılan insanlık dışı davranışlar en ağır biçimde cezalandırılmalı.

20 bin yıldır birlikteyiz

Kedilerin aslında evcilleşmediği bilimsel olarak kanıtlandı. Onların günümüzden yaklaşık 20 bin yıl önce yerleşik hayata geçen insanlarla birlikte yaşamayı tercih ettikleri biliniyor. Tarım toplumuna geçen insan zahire ambarlarının haşerelerden korunmasını görevini gönüllü olarak üstlenen kedilere hoşgörü gösterip, birlikte yaşamaya karar verdikleri biliniyor.

Ortaçağdaki cadı avı ile birlikte kedilerin de kıyıma uğraması sonucu insanlığın farelerden yayılan veba kıskacına yakalandıkları da bilinen bir gerçek. O yıllardan kalan bir alışkanlıkla İngiltere başbakanının resmi konutunda hâlâ fare avlamak için ilaçlama yerine görevli kedi vardır. Bu kedilerin görevi ölünceye kadar devam eder. Sonra yenisi avcılığı test edilerek atanır.
Kediler son yıllarda asli görevleri dışında kent yaşamıyla birlikte yalnızlaşan insanlara yeni bir hizmet daha sunmaya başladılar; Yalnızlığı paylaşmak...

Scottish Fold'un acı kaderi

İşte bu yüzden insanoğlu yine tüm bencilliği ile ortaya çıkarak, estetik kaygılar peşine düşmeye başladı. Bunun sonucu olarak da göze hoş göründüğü iddia edilen türler ortaya çıkarıldı. Değişik çiftleştirmeler ve genlerle oynanarak ortaya çıkan bu türlerin nasıl acı çektikleri son yıllarda yapılan araştırmalarla ortaya çıktı.

Scottish Fold adı altında üretilen ve satılan bütün kıvrık kulaklı kedileri bilirsiniz. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan bile bu türden olan kedisi 'sekter' ile sosyal medya hesaplarında boy gösteriyor.
Oysa bu güzel görüntülerine rağmen Scottish Fold'lar osteokondrodisplazi adı verilen eklem hastalığından dolayı hayatları boyunca acı çekiyorlar.
Bu günlerde daha fazla kedinin acı çekmemesi için, başta Scottish Fold olmak üzere etik olmayan ticari kedi üretimlerinin yasaklanması için kampanya yürütülüyor. Anadolu Kedisi sayfasının yürüttüğü kampanyada imzalar şimdiden 5 bine ulaştı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı umarım yürütülen bu kampanyaya kulak verir ve satış ve üretimini yasaklayarak Scottish Fold'u çektiği acıdan kurtarır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.