Hava Durumu

Çarklar yeniden dönmeye başladı, sanayici yeni destekler bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2020 11:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 11:00

Koronavirüs salgının Türkiye'yi etkisi altına aldığı ilk haftalar sanayi ve ticaret açısından kabus gibiydi. İhracata dayalı üretim yapan Bursa'daki firmalar, siparişlerin bıçak gibi kesilmesi ya da mevcut sipariş iptalleri nedeniyle şalterleri indirmek zorunda kalmıştı.

Başta otomotiv tekstil olmak üzere fabrikaların yüzde 70'e yakını üretimini durdurmuştu.

Salgının bizden önce etkili olduğu Avrupa ülkeleri yavaş yavaş normalleşmeye doğru adımları mayıs ayı başında atmaya başladı. Türkiye'de çok sayıda fabrika bayram sonrası normal düzene geçti. Haziran ayının ikinci haftasından itibaren bu geçiş dönemi daha da hızlanacak.

Son durumu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'a sorduk.

Pandemi öncesi çok sayıdaki kurum ve kuruluştaki görevi nedeniyle pek Bursa'da durmayan Burkay, iki aylık dönemde fiziki olarak hareketlik azalsa da gündem yoğunluğu nedeniyle internet üzerinden günde en az dört toplantıya katılıyor.

Burkay'a göre, sanayide hareketlilik başladı. Nisan ayında neredeyse yüzde 75-80 oranında kapalı olan tesislerin yüzde 40-45'i üretime geçti. Kullanılan enerji ve endüstriyel atıklardaki artış bunun göstergesi. Eylül ayına kadar yüzde 60-70'ler yakalanabilir. Sene sonuna kadar çok ani sıçramalar olmaz, dünyadaki normalleşme bunu desteklerse pozitif yönde toparlanma devam eder.

Peki, normalleşmeye giden Avrupa'dan siparişler başladı mı?

Mart öncesi gibi olmasa da ufak tefek siparişlerin başladığını belirten Burkay, beklentinin normalleşmeyle birlikte bunun artarak devam etmesi olduğunu vurguladı.

Burkay, pandeminin yarattığı krizin giderilmesi için hükümetin imkanlar ölçüsünde hem finansal, hem idari ve vergi paketleri açıkladığını da ifade ederek, yaşanan sıkıntıları ve yeni beklentileri şöyle sıraladı:

'-Bu desteklerin uygulamalarında bazı sıkıntılar var.

-Esnaf ve orta ölçekli işletmeler çok zorlanıyor. Onlara yeni ilave destek paketleri bekleniyor.

-Kira desteğinin kapsamı genişletilmeli, vakıflar kira almamalı, özel mülk sahiplerine sağlanacak vergi avantajlarından kiracılar yararlanmalı.

-En büyük sıkıntılardan biri bunun bir mesleki hastalık sayılmaması. Bununla ilgili düzenleme bekliyoruz.

-Elektrik fiyatları çok yüksek. En son Odamızla görüşen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a da konuyu illettik. Hem Yekdem, hem de iletim bedelleri nedeniyle zamlı ödüyoruz. Pahalı enerji maliyetleri arttırıyor.

YENİ DÖNEME UYGUN ÜRÜNLER AVANTAJ YARATACAK

İhracatın en önemli ayaklarından biri alıcı ve satıcıları bir araya getiren fuar etkinlikleriydi. Koronavirüs yüzünden fuarlar ve alım heyetleriyle ilgili görüşmeler de artık dijital ortamdan gerçekleştirilecek.

İbrahim Burkay, bununla ilgili hem kurumsal hem de şirketler bazında alt yapı yatırımlarına başladıklarını ifade ederek, bunların koronavirüs döneminde yeni imkanlar yaratacağını kaydetti.

Koronavirüs dönemini antibakteriyel ve antiviral ürünlerine olan talepleri arttırdı. Özellikle otel ve hizmet işletmeleri için perdeden, masa ve yatak örtülerine kadar uzanan ev tekstili ürünlerinde bu özellikler aranır hale geldi.

Bu konuda geçen yıl ciddi AR GE yatırımları yaptıklarını ifade eden Burkay, 'Tevafuk oldu. 5-6 projemiz vardı. Bunların hepsi karşılığını buluyor. Yeni dönemde farklılaşan ürünler piyasada daha etkili olacak' dedi.

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

BİR CAN DOSTU DAHA KURTULDU

Koronavirüs karantina günlerinde Sönmez Medya'ya yeni bir konuk daha geldi.

Daha doğrusu belki parayla alınıp, karantina günlerinde sokağa bırakılan bir can dostu. Daha 3-4 aylık labrador cinsi köpek, üşüyüp aç kalınca bize sığındı.

Gazete ve televizyonda görevli arkadaşlarımızın hepsi de hayvansever. Hemen sahip çıkıp beslemişler. Ancak sokakta kaldığı sürede Santos'u hasta etmiş. Güçlükle nefes alıyor, iltihap yüzünden gözlerini açamıyordu.

Daha önceki konuğumuz Coco'ya kulübe armağan eden Yıldırım Belediyesi yine imdadımıza yetişti. Unutmadan coco, sahiplenildi ve artık iyi bir yuvası var.

Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih'in yönlendirmesiyle Yıldırım Hayvan Barınağı Müdürü Mehmet Altuntaş'a ulaştık. Daha önce Coco'ya kendi elleriyle kulübe yapan Altuntaş, hemen ekibini göndererek Santos'u aldırdı. Bir haftalık yoğun tedavinin ardından kendine gelen Santos, yeniden Sönmez Medya'daki kulübesine yerleşti.

Şimdi çok mutlu....

Mollasalih ve Altuntaş'a bir kez daha teşekkürler.

Bu arada, Ali Mollasalih'in Osmangazi Belediyesi'ndeki kardeşi Orhan Mollasalih, belki bize sınır ihlalli yaptığımız için kızacaktır...

İşin esprisi bir yana iki kardeş de bu tür konularda Hızır gibi yetişiyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.