Hava Durumu

Çarpıcı araştırma: Bursa su fakiri, yeni kaynak acil devreye girmeli...

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2021 07:57

Bursa'nın yeşili ile ilgili algı aynı zamanda su zengini imajı da yaratıyor. Bu algının oluşmasında Evliya Çelebi, 400 yıl önce yazdığı Seyahatnamesi'nde, yeşillikler içinde, pınarlarından billur sular akan kenti tarif ederken, 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' benzetmesinin yanı sıra önemli su firmalarının Bursa'da olmasının da etkisi büyük.

Oysa sanılanın aksine Bursa su fakiri bir kent. Bunu geçen yıl barajların su seviyesinin tehlike sınırlarına düştüğü günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da dile getirmişti.

Çok çabuk unutuyoruz, geçen yıl bu günlerde Bursa'daki Nilüfer ve Doğancı barajındaki su miktarı düşünce BUSKİ, hemen 155 kuyuyu devreye alarak su kesintisi yaşanmamasını sağlamıştı. Son 100 yılın en kurak beşinci senesini ve son 45 yılın en kurak sonbaharını yaşamıştık.

Şubat ve mart aylarında önce kar ardından yağmur imdadımıza yetişti. O günlerde dolan baraj suları bugün hala bize yetiyor. Ancak son günlerde, kuraklık yüzünden barajlardaki su miktarı düşünce tehlike çanları yeniden çalmaya başlandı.

Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 54, Nilüfer Barajı'nda doluluk oranı yüzde 88 olurken, ortalama doluluk oranı yüzde 71 olarak tespit edildi.

İklim değişikliği ve kuraklık konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği toplantıya katılarak rapor sunun İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yönetim kurulu geçtiğimiz günlerde su konunu yeniden mercek altına aldı. Yönetim kurulu üyesi Cengiz Duman da büyükşehirlerin içme suyu kaynaklarıyla ilgili karşılaştırmalı bilgileri gönderdi.

Bu araştırmanın sonucu su konusundaki başka bir fakir yönümüzü de gözler önüne serdi. Bursa'daki asıl sorun baraj doluluk oranlarından ziyade barajların nüfusa yetmemesi.

Öyle ki rakamları mevcut nüfusa orantıladığımız da kişi başı düşen su miktarı olarak neredeyse ülkenin diğer kentlerin çok gerisindeyiz. Örneğin İstanbul da mevcut baraj kapasiteleri ve doluluk oranları sonucunda sahip olduğu su miktarı kişi başına 33,51 metreküp iken bu miktar Bursa da 15,42. Yani yarısından daha az. Ankara 76,94, Konya 30.15. Adana en yüksek kapasiteye sahip illerden biri. Kaynakların sadece yüzde onu bile kişi başına 43,75'e ulaşıyor.

Bursa'nın barajları yüzde 100 dolu olsa dahi kişi başına su miktarı 21,44'te kalıyor. Yani herkesin bir tanker suyu var.

Duman'a göre, tasarruf önemli ancak, yer altı sularının korunması, sanayideki su kullanımı ve şişelenen suyun kontrolü de önemli.

Bursa'nın artık mevcut barajların kapasitelerinin artırımını ve biran önce Çınarcık Barajını devreye alınması büyük önem taşıyor. Bu devreye girdiğinde 140-145 milyon metreküp kapasiteye ulaşılacak. Çınarcık Barajı, mevcut kullanılan Doğancı ve Nilüfer Barajları'nın toplam kapasitelerinin 2 katından fazla olacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da o yüzden Çınarcık Barajı konusu üzerinde hassasiyetle duruyor. Su konusundaki görüşmemizde, Çınarcık barajının devreye girmesiyle 30 yıl Bursa'nın su sorunu kalmayacak.

Bu arada proje de hızla ilerliyor. Geçen nisan ayında Çınarcık Barajı suyunun Bursa'ya getirilmesi için DSİ tarafından hazırlatılan 96 kilometrelik ana isale hattı ve 4 adet içme suyu deposunu kapsayan projeler Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilmişti. Çalışmaları devam eden günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi ile ilgili projelerin de yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

ÇOK ÇABA SARF EDİLDİ VE VERİLEN SÖZ YERİNE GETİRİLDİ

Osmangazi, Yıldırım ve Gürsu'da yaklaşık 100 bin kişi ilgilendiren doğalgaz konusunda dün önemli ve son adımlardan biri atıldı.

Elektrik, telefon ve su bağlanan konutlara EPDK ile ilgili yasal mevzuat yüzünden bir türlü doğalgaz verilemiyordu. Soruna çözüm isteyen vatandaşlar, bakan ve vekillere onlarda Ankara'ya taşıyordu. Çalmadık kapı bırakılmadı ve sonunda çözüm yasa değişikliğiyle sağlandı.

Bu konuda büyük çaba harcayan ve Başbakan Yardımcılığından beri konunun takipçisi olan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın dünkü törende verdikleri sözün yerine getirilmesinin mutluluğunu yaşadılar. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da 2021 programını tamamlamasına rağmen bu mahallelerin doğalgaza kavuşması için Doğalgaz Şirketi Sokar'ı ikna etme çabalarını da unutmamak gerekir.

Müfit Aydın, bu sevincini sosyal medya hesabından 'Doğalgaz sorunu ile ilgili söz verdik. Önce TBMM'de yasalaştırdık. Bugün ilk adımını Vakıf Mahallemizde attık. İnşallah en kısa zamanda Bursa'da ve ülkemizde doğalgazı olmayan ev kalmayacak' dedi.

OSMANGAZİ BELEDİYESİ YİNE BİZLERİ UNUTMADI

Osmangazi Belediyesi, 6 yıldan beri Muharrem ayında aşure dağıtımını geleneksel hale getirdi. Sadece Bursa'da değil, aşure ikramını Balkanlarda da gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi, bir hafta içinde 25 bine yakın vatandaşa aşure dağıtımı gerçekleştiriyor.

Bu yıl da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nı ve Tuz Pazarı başta olmak üzere çok sayıda bölgede aşure dağıtımı gerçekleştiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, her yıl olduğu gibi bu yıl da biz gazetecileri ve muhtarları unutmadı. İşyerlerimize kadar gönderdi.

Teşekkürler...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.