Hava Durumu

Çavuşoğlu: Parlamenter sisteme dönüş olmaz…

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2022 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2022 08:07

Türkiye’de ekonomi kadar son günlerde en çok tartışılan konulardan biri Millet İttifakı ve bileşenlerinin hazırlıklarını yaptığı parlamenter sisteme dönüşle ilgili tartışmalar.

Dün bu köşede İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun görüşlerini yazmıştım.

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi’nin konuğu olan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na bu konudaki görüşlerini sorduk.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesi en son kabinede başbakan yardımcısı olarak görev almıştı. Bunun yanı sıra Ankara’da siyasetin nabzını tutan politikacılardan biri .

Türkiye parlamenter sisteme döner mi? sorusunu yönelttiğimde ilk yanıtı kısa ve netti: Dönmez…

Arkasından Millet ittifakının bu konudaki hazırlıklarını kamuoyuna açıklamalarıyla ilgili ironi yaparak, ‘Oturma düzenini sağlayabilirlerse zaten deklare edecekler’ dedi.

Çavuşoğlu, neden parlamenter sisteme dönülmeyeceğinin gerekçelerini ise şöyle anlattı:

‘Geriye doğru bakarak zaman kaybetmekten artık usandık. Türkiye, uzun yıllar parlamenter sistemi uyguladı. En son hükümet sayısı 65’ti. Bir buçuk yılda bir seçim. Bu sistem ülkemizde siyasi istikrarı sağlamadı.  Parlamenter sistemde,  bizde ne yazık ki meclis aritmetiği ile oynanmak suretiyle hükümetler indirildi. Hükümetler kuruldu. Şuradan alınan 10 milletvekili şuradan alınan 20 milletvekili beraber parlamento aritmetiğinde oynamalar yapılarak vesayet sistemine hizmet eden bir anlayış gibi kullanıldı. Her defasında milletin seçtiklerinin iktidarda kalması değil, aslında vesayetçilerin iktidarına hizmet edecek bir anlayışla dizayn edildi ve devam etti’

Parlamenter sistem nedeniyle Türkiye’nin çok önemli zaman kaybı yaşadığına da dikkat çeken Çavuşoğlu, ‘Şimdi dönüp tekrardan geriye bakmanın hiçbir anlamı yok. Bence muhalefetin millet ittifakının parlamenter sistemi anlayışına da samimi bulmuyorum. Bu altı benzemezlerin bir arada kalmalarını ve kendi kitlelerini konsolide etmeleri için kullandıkları bir araçsallaştırmadır. Parlamenter sistem etrafında birleştik gözüküyorlar ve bunu kenri kitlelerine aktararak ittifakı meşrulaştırma çabası içine giriyorlar buna kendileri de inanmıyorlar’ dedi.

Çavuşoğlu, bugün parlamenter sistemi konuşanların cumhurbaşkanını kimin seçeceğini söylüyorlar mı sorusunu da yönelterek, şöyle devam etti:

‘ Millet, cumhurbaşkanı seçme yetkisini anayasa değişikliği referandumunda yüzde 69 oy vererek   kayıt altına aldı ve kendi uhdesinde tuttu. Ne yapacağız şimdi? Millete verdiğimiz bir hakkı geri mi alacağız cumhurbaşkanını seçme yöntemini değiştireceğiz. Bu akıl alır bir şey değil’

Çavuşoğlu, konuşmasında 2015 Haziran seçimleri sonrası yaşananları da örnek göstererek şunları söyledi:

‘Neler konuşuldu hatırlayın. Ben bakan vermiyorum sen bakan vereceksin, o ona koltuk teslim ediyor. Bunları Türkiye yaşadı. Hep yaşasın mı?’

Almanya’da yapılan seçimleri hatırlatan Çavuşoğlu, ‘Almanya’da koalisyon kaç ay sonra kuruldu. Hollanda’da neredeyse bir yılı buldu. Bulgaristan bir yıl içinde üç seçim yaptı. Bunlar milletin kaynaklarının heba edilmesi değil mi’ diye konuştu.

'EROZAN'IN İÇİNDE BULUNDUĞU ANAYASA ÇALIŞMALARINI AÇIKLASINLAR'

Muhalefetin hazırlıklarında sadece cumhurbaşkanlığı seçme noktasında değil birçok daha önemli noktada herhangi bir ilkesellik yaklaşımı görmediğini de ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

‘Bir şey daha var bunu da ıskalıyoruz. 2018 yılından önce millet ittifakı bileşenleri aslında bir araya gelmişler. Bugün onu duyuyoruz. Bunu Sayın Kaboğlu açıkladı. Hatta İYİ Parti Bursa Milletvekillerimizden Kamil Erozan’ın da bu heyet içerisinde bulunduğu biliyoruz. Anayasa çalışmalarında. Bu anayasa taslaklarını çıkarsınlar ortaya. Görelim ne olduğunu Türkiye ile ilgili gelecekte ne planlamalar yapıldı? Hangi anayasa modellemeleri yapıldı? Kime ne sözler verildi. Bunları konuşalım. Hazır çalınmaları varken bunları açıklasınlar’

Türkiye’nin sistem konusunda kararını verdiğini ve bu noktadan sonra geriye dönüşün imkanı olmadığını tekrarlayan Çavuşoğlu, ‘Millet verdiği kararından dönmeyecektir. Onlar da biliyor. Bu konu Millet İttifakı çatısı altında birleşenler için tutkal vazifesi görüyor’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin geçiş sürecinde olduğu için zaman ihtiyaç bulunduğunu da ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi:

‘Bu geçiş sürecidir bir anda bütün alışkanlıkları değiştirmek mümkün değildir. Hala paradigma olarak parlamenter sistemi enstrümanlarıyla davranıp hareket eden insanımız yok mudur vardır. Zamana ihtiyaç var.  Hiçbir zaman için aksini ifade etmedik. Geçiş döneminde ortaya çıkan kimi sorunların ebetteki çözülmesi konusunda adımlar atılacaktır. Nitekim Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay başkanlığında bunları adımları atıldı. Seçim sistemi ve baraj konusu bunlardan bir tanesidir. Yakında meclise gelecek’

SÖNMEZ MEDYA'DA SÜRPRİZ KARŞILAŞMA

Sönmez Medya’da dün ilginç bir buluşma da yaşandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Gözlem Kulesi çekimi, geçen dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise hazırladığı Balkanlardaki Bursa kitabını vermek üzere gelmişti.

Sönmez Medya Genel Müdürü Burak Özgün’ün odasında karşılaşan iki siyasetçi arasındaki sohbet Balkanlarla ilgili oldu. Altepe, yazdığı kitabı imzalayıp Çavuşoğlu’na armağan ederken, Çavuşoğlu da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından Batı Trakya’nın unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’in anısına basılan kitabı Altepe’ye verdi.

Altepe’nin Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Başkanlıkları yaptığı dönemi yani 2004 ve 2018 yılları arasında Balkanlar’da yaptığı tarihi ve kültürel mirasa yönelik çalışmaların yer aldığı kitapta, hem Çavuşoğlu hem de ben fotoğraflarımıza rastladık.

Çavuşoğlu’nun  Cebel’deki bir açılış töreninde ben de Srebrenitsa’daki anma yürüyüşündeki fotoğraflarımız yer alıyordu.

Altepe ile Balkanlardaki Bursa kitabını daha ayrıntılı konuşmak üzere sözleştik. Önümüzdeki hafta Gözlem Kulesi’ne konuk olacak Altepe, yapılan çalışmaları anlatacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.