Hava Durumu

Çavuşoğlu, turizmcilerin 10 maddelik taleplerini Bakan Ersoy'a iletecek

Yazının Giriş Tarihi: 08.08.2020 07:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.08.2020 07:38

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen turizm sektörünün beklentilerini ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında ele almıştık.
Programa konuk olarak katılan TÜRSAB Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Saymanı Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, salgın yüzünden zor günler geçiren sektörün taleplerini dile getirmiş ve turizme özel tedbirler alınması gerektiğini ifade etmişti.
Salgın sürecine baktığımızda, turizm dışındaki diğer sektörlerin 11 Mayıs sonrası başlayan yeni normalle birlikte toplanma sürecine girdikleri, üretim, satış ve ihracat rakamlarına yansıyor.
Oysa turizm sektörü bu süreçte geçen yıl sonbahardan beri planlaması ve hazırlıklarını yaptıkları hac, umre, kongre ve yaz turizmi planlamalarının hiçbirini yerine getiremediler. Saraçoğlu'nun deyimiyle 4 ay süresinde acentaların kasasına bir kuruş dahi girmezken, masraflar artarak devam etti.


Koronavirüse karşı ekonominin ayakta kalması için hükümetin tüm sektörler için sağladığı imkanlardan turizmciler de yararlandı. Ancak, turizme özel çıkarılan kredi imkanlarını ise küçük ölçekli acentalar kullanamadı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) temsilcileri ile önceki gün BTSO'nun Double F restoranında düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi.
Sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Çavuşoğlu, pandemi sürecinden doğrudan ve en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
'Maalesef sezonun sonuna yaklaşıyoruz ama istediğimiz ivmelenme bir türlü ortaya çıkmıyor. gerek yurtdışından gelecekler için gerekse yurt-içindeki turizm için malum korku ve endişe halen bitmiş değil. Bu sezon bitiyor ne zaman açılacağı ise belli değil. Hac ve umre turizmiyle ilgili belirsizlik devam ediyor. Turizm acentaları için pozitif ayrımcılık içeren talepleri var. Yardımcı olacağız'
Çavuşoğlu, toplantıda ortaya çıkan talepleri önümüzdeki hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a ileteceğini sözlerine ekledi.
Toplantıda ayrıca Bursa'nın turizmden alacağı payın artırılması için yapılacak çalışmalar da ele alındı.

TURİZMCİLERİN 10 MADDELİK TALEPLERİ

Toplantıda, TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu tarafından dile getirilen turizmcilerin talepleri ise şunlar:
Kısa çalışma ödeneği uzatılsın. Çalışan acentalar için yüzde 50 gider paylaşımı yapılsın. Eleman çalışacaksa SGK ve muhtasar desteği sağlansın.
Kamuya olan borçlar yeniden yapılandırılsın.
Döviz kazandırıcı hizmetlere teşvik getirilsin.


Tüketicilere verilen tatil kredileri sadece büyük firmalara değil tüm acentalara uygulansın.
Tur ve transfer araçları, karayollarından ücretsiz faydalansın, köprü geçiş ücretlerinde indirim yapılsın, Motorlu taşıt vergisinde indirim uygulansın.
Kültür turlarında bu dönem müze girişlerinde ücretler kaldırılsın veya indirim uygulansın.
Uzun vadeli, faizsiz kredi imkanı sağlansın, 70 bin liralık TÜRSAB belgesi kredi için teminat sayılsın.
KDV alacaklarından vergi ve SGK mahsubu yapılsın.
Amme alacaklarının faiz oranları düşürülsün.
Turizm kaynaklı bütçe gelirleri desteklensin, hizmet, ihracat kapsamına alınsın ve turizm katkı payı belirli bir dönem kaldırılsın.

İKİNCİ TIP VE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİ ÖĞRENCİ ALIYOR

Sınavın ardından üniversite adaylarının tercih dönemi başladı. Bursa, bu yıl iki tıp fakültesi ve diş hekimliği fakülteleriyle adaylara seçenek sunacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Haziran'da imzaladığı kararname ile Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı Tıp Fakültesi statüsüne kavuşmuştu. Süreç çok hızlı işletilerek, önümüzdeki öğretim yılına öğrenci kabulü yapılacak.
Diğer bir gelişme ise Bursa Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Diş Hekimliği Fakültesi de nihayet bu yıl öğrenci alacak.


AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, sosyal medya hesabından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi bu yıl 270, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi 60, Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi de 60 öğrenci alınacağını duyurdu.
Dr. Esgin, iki yeni fakülte ile ilgili duyuların ardından herkesin bu yıl tercih yapılacak mı sorusunu yöneltmesi üzerine bu açıklamayı yaptığını belirterek, tercih yapacak öğrencilere de seslendi:
'Tercihlerinizi öğretmen ve ailelerinize de danışarak en doğru şekilde yapmanızı öneriyorum. Ağabeyiniz olarak daima yanınızdayım'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.