Hava Durumu

CHP Bursa, Milletin Sesi mitingi hazırlıklarına başladı

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2022 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2022 08:23

CHP Genel merkezi, geçen yılın son aylarında büyük mitingler düzenleme kararı almıştı.  Ardından ilk miting mevsim şartları göz önüne alınarak 4 Aralık’ta Mersin’de gerçekleştirildi. 

Aslında her ay bir miting düzenlenmesi planlanıyordu. Ancak araya Ramazan ayının girmesiyle İkinci mitingin gerçekleşmesi ertelendi.  Geçen ayın son günlerinde CHP Genel Merkezi, Milletin Sesi-2 mitingi için Bursa’yı seçti. 

Ankara’da Grup toplantısına katıldıktan sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen İl Başkanı İsmet Karaca ve Yardımcısı Baran Güneş, mitingin ayrıntılarını konuştu. 21 Mayıs Cumartesi  günü yapılacak mitingin Kent Meydanı’nda gerçekleşmesi  bu görüşmede kararlaştırıldı. 

Bayramı 22 ve 23’üncü Dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in vefatı dolayısıyla hüzünlü geçiren CHP İl örgütü, bayram sonrası miting hazırlıkları için kolları sıvadı. 

Dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal ve Prof. Dr. Yüksel Özkan ile İl Başkanı İsmet Karaca Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ziyaret etti. Ziyarete il dışında bulunan Bursa Milletvekili Erkan Aydın katılamadı. 

İsmet Karaca, ziyaretin 21 Mayıs’taki mitingle ilgili bilgilendirme ve nezaket amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, ‘Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı da ziyaret edeceğiz. Kent dışında olduğu için bugün gerçekleştiremedik. Geldiğinde ona da hem bilgilendirme hem de nezaket ziyaretinde bulunacağız’ dedi.

Miting hazırlıklarının devam ettiğini de ifade eden Karaca’nın verdiği bilgiye göre, önümüzdeki hafta CHP MYK üyeleri ve milletvekillerinden oluşan bir heyet miting hazırlığı için Bursa’ya gelecek. Ayrıca haftasonu Bursa’da hemşeri dernekleriyle toplantı düzenleyerek miting davetinde bulunacaklar.  

Karaca, mitinge yoğun bir katılım beklediklerini sözlerine ekledi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, en son 2019 Yerel Seçim kampanyası sırasında Gökdere Meydanı’nda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile birlikte miting düzenlemişti. Kılıçdaroğlu’nun bu mitingden sonraki Bursa gezileri, esnaf ziyaretleri, açılış ve toplantı programları şeklinde olmuştu. 

Yerel seçimlerde, az bir farkla kaybedilen Bursa’ya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özel önem veriyor. Söyleşi ve televizyon programlarında da Bursa’ya geniş yer ayırıyor.

ÜFE SİNYALİ VERMİŞTİ, ENFLASYON ALDI BAŞINI GİDİYOR

Bayram dolayısıyla enflasyon oranları ile ihracat rakamlarının açıklanması aynı güne denk geldi. İhracattaki artış yüz güldürürken, Türkiye’nin yıllarca sıkıntısını çektikten sonra unutmaya başladığı enflasyon canavarı yeniden hortladı. 

TÜİK nisan ayı enflasyon açıklamasına göre, Tüketici fiyatları (TÜFE) nisanda yüzde 7,25 arttı, yıllık bazda yüzde 69,97'ye yükseldi. Üretici fiyatları (ÜFE) ise nisan ayında yüzde 7,67 artarken, yıllık bazda yüzde 121,82 olarak gerçekleşti. 

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy ve bir grup akademisyen tarafından Türkiye'deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kurulan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG'a göre ise enflasyon aylık bazda yüzde 8,68, yıllık olarak da yüzde 156 yükseldi. 

Aylık bazda ilk kez TÜİK ve ENAG rakamları birbirine yaklaşırken,  TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 105,86 ile ulaştırmada görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 89,10, ev eşyasında yüzde 77,64 artış yaşandı. Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 26,23 artış olurken, eğitimde yüzde 35,95 yükseliş gerçekleşti. 

Tüketici fiyatları bazında nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 69,3 ile kuru soğanda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 21,43 ile salatalıkta görüldü. Yani zam şampiyonluğu salatalıktan soğana geçti.  Geçen ay, kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 45,27 ile kıvırcık, yüzde 42,26 ile domates, yüzde 41,1 ile patates ücreti izledi.

Nisanda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 36,78 ile toz şeker, yüzde 34,78 ile dolmalık biber, yüzde 34,57 ile sarımsak, yüzde 33,7 ile kesme şeker, yüzde 28,32 ile muz, yüzde 27,92 ile doğal gaz ve yüzde 27 ile tavuk yer aldı. 

Aslında, geçen yılın son aylarında ÜFE’de yüzde 100’e ulaşan rakamların bu sonucu doğuracağı uzmanlar tarafından ifade ediliyordu. Bu ay açıklanan yıllık bazda yüzde 121,82 ulaşan ÜFE artışı da gelecek yeni rekorların habercisi.

EMEKLİLER HESAP YAPIYOR, ASGARİ ÜCRETLİLER İSE BEKLİYOR

TÜİK'in açıklamasına göre dört aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşmesiyle emekliler de ellerine kağıt kalem alıp hesaplamalara başladılar. Enflasyon rakamlarına göre, memur ve memur emeklilerine şimdiden yüzde 24,71 enflasyon zammı, SSK emeklilerine de yüzde 31,71 zam imkanı doğdu. Daha mayıs ve haziran ayı enflasyonları da buna eklenecek. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ‘Temmuz ayında bir sürprizimiz olacak, en düşük emekli maaşı artacak’ açıklaması, yılbaşında olduğu gibi düşük maaşlılar için umut verdi ancak nasıl bir karar alınacağı henüz belli değil. 

Asıl merakla beklenen ise temmuz ayında asgari ücrette artış olup olmayacağı. Çünkü çalışanların yüzde 50’sinin asgari ücret alıyor ve beklentileri bu doğrultuda.

Asgari ücret 2022’de yüzde 50.51 oranında arttı ve vergi dışı bırakıldı. Ancak 4 aylık zaman içinde 4 aylık enflasyonun yüzde 31,71’e ulaşmasıyla alınan zammın yarıdan fazlası eridi. Önümüzdeki mayıs ve haziran aylarında da enflasyon bu hızda giderse yılbaşında verilen zammın tamamı erimiş olacak. O yüzden asgari ücretin artması kaçınılmaz hale gelecek. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.