Hava Durumu

CHP'li vekiller kapı kapı dolaşıp KOBİ'lerin sorunlarını dinliyor

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2020 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2020 07:55

Kısa adı KOBİ olan küçük ve orta ölçekli işletmeler, Türk ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor. Üretim, ihracat ve istihdama büyük katkısı olan bu işletmeler de koronavirüs pandemisinden olumsuz yönde etkilendi.

Kamu Garanti Fonu kredileri, vergi ve SGK ertelemeleriyle süreci atlatmaya çalışan KOBİ'lerin sıkıntıları henüz sona ermiş değil.

CHP, daha önce esnaf ve eğitimle ilgili yaptığı çalışmanın benzerini KOBİ'lerle ilgili gerçekleştiriyor. CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla CHP'li vekiller 81 ilde görevlendirilerek, geçen haftadan itibaren çalışmalara başladılar.

Kapı kapı dolaşarak KOBİ'lerin durumuyla ilgili hazırlanan 15 maddelik anketteki soruların ardından değerlendirmeleri soruluyor.

Bursa'daki KOBİ'lerle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık ile birlikte görevlendirilen Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, otomotiv yan sanayi, makine, ambalaj sektörünün ardından dün Orhangazi'de zeytincilik ve mermer sektöründe faaliyet gösteren firmalarla görüştü. Bugün İnegöl'de mobilya sektörü temsilcileriyle görüşecek olan Prof. Dr. Yüksel, Vişne Caddesi'ndeki bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerden de görüş alacak.

KOBİ'lerin üye olduğu sivil toplum örgütlerinden de görüş aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Özkan, raporun tamamlanacağı 28 Ekim'e kadar Bursa ve ilçelerindeki 200'ün üzerindeki firma ile anket yapmış olacaklarını belirtti.

Peki, yaptıkları görüşmelerden edindikleri ilk izlenimler nasıl?

Bursa'nın Türk ekonomisinin ikinci büyüklükteki merkezi olduğunu ve sanayi ve ihracatın kalbinin burada attığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Üretenin, alınteri dökenin fikrini almak lazım. Türkiye'de bugün en büyük sıkıntı. Muhataplarının fikri alınmadan masa başında alınan kararlar. KOBİ'lerin durumu esnaftan farklı değil. Tüm sektörlerde bir tedirginlik söz konusu. Kepenk kapatmaya hazırlanan üreticiler var. KGF kredilerinin devam gelmezse seri iflasların yaşanacağı söyleniyor'

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE TEST ÇAĞRISI

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, sendikanın Pazar günü yapılacak kongresinde görevi bırakmaya hazırlanıyor. İki dönem kuralı nedeniyle yeniden aday olamayan Rona, görev süresi içinde eğitimin sorunlarını kamuoyuna duyurmada başarılı bir şekilde görev yaptı.

Özellikle koronavirüs salgını günlerinde hazırladıkları rapor ve önerilerle gündeme oluşturan Rona, başkanlığının son günlerinde önemli bir çağrıda bulundu.

Yüz yüze eğitimin genişletildiğinin henüz ikinci haftasında koronavirüs tanısında dikkat çekici artışlar yaşandığını belirten Rona, aradan çok kısa bir süre geçmesine rağmen Bursa'da çok sayıda öğrenci ve 20'nin üzerinde öğretmende hastalık tespit edildiğini ve karantina koşulları nedeniyle yüzyüze eğitimin aksadığına dikkat çekti.

'Tüm öğretmen ve öğrenciler testten geçirilmeli ve periyodik olarak tekrarı yapılmalı' diyen Rona, şöyle devam etti:

'Böyle gider ve tedbirler alınmazsa çok kısa zamanda öğrencilerin tamamı evlerinde karantinaya dönecek ve yüzyüze eğitim bitecek'

Rona, testin yanı sıra okulların yardımcı hizmetli ve dezenfektan ihtiyaçlarının karşılanması, kantin, servis, pansiyon gibi bulaşma riskinin yüksek olduğu yerler için ilave önlemler alınması çağrısında bulunarak, 'Yaşam hakkı eğitim hakkından daha öncelikli bir haktır. Öğretmenin, öğrencinin ve toplumun yaşam hakkı korunmalıdır' dedi.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU ÇEVİKEL

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, son yıllarda yıldızı parlayan başarılı iş insanlarından biri.

Pandeminin ilk günlerinde, 'Şartlar ne olursa olsun işçi çıkarmayacağız' deklarasyonuyla oldukça ses getiren Çevikel, geçtiğimiz günlerde İstihdama Katkı Sağlayan En Başarılı Sivil Toplum Örgütü ödülüyle başarını taçlandırdı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olacak Çevikel ile pandeminin etkilediği iş dünyasındaki gelişmeleri ve gelecekle ilgili öngörüleri ele alacağız.

TÜGİAD'ın ilk kadın genel başkanı olmaya hazırlanan Çevikel'in konuk olacağı Gözlem Kulesi bu akşam 20.30'da canlı olarak ASTV'de.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.