Hava Durumu

CHP’liler bu kez yürüyerek sordu: Bursa’nın treni nerede?

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2022 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2022 08:32

 Bu konuyu gündeme taşırken sürekli yazarım; Bursa, Türkiye’nin nüfus olarak dördüncü, ekonomi penceresinden bakarsak İstanbul’un ardından ikinci kenti olmasına rağmen ulaşım konusunda şanssız illerden biri.

İstanbul ile İzmir’i bağlamak amacıyla yürütülen proje sayesinde otobana kavuştuk. Ankara ile otoyol bağlantımız ise henüz yok. Hava yolu ulaşımı ise pamuk ipliğine bağlı. THY’nin kararıyla bir gecede Yenişehir’den yapılan uçak seferleri kaldırılabiliyor. Neyse ki otoyolun Sabiha Gökçen Havalimanına olan ulaşımı bir saate indirmesiyle hava yoluyla ulaşım imkanı sağlanıyor.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun zaman zaman dile getirdiği gibi Bursa hala Ankara’ya en uzak şehir

Deniz yolu ise 26 milyon insanın yaşadığı Marmara havzasında en zayıf illerden biri. İDO, büyük bir hevesle başladığı seferlerin sayısını azaltıyor. BUDO ise sadece deniz otobüsü ile ayakta kalmaya çalışıyor.

Demiryolu ise Bursa’nın 60 yıllık hayali. 2012 yılında temel atıldığında bu kez bitecek diye umutlanmıştık. Tamamlanma süresi 2016 olarak verilmişti. Ancak, güzergahta çıkan coğrafi problemler, ihale süreçleri nedeniyle temelinin atılmasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Bursa hızlı trene kavuşmadı. Bu arada temeli atıldığında Yüksek Hızlı Tren olarak açıklanan hat, zaman içinde yük de taşınabilecek konvansiyonel tren taşımacılığına dönüştü. Tek sevindirici gelişme ise Bandırma limanı bağlantısının eklenmesi oldu.

İktidar milletvekillerinin Bursalıların soruları karşısında en çok zorlandıkları konu hızlı tren hattının ne zaman biteceği. En son bitiş tarihi konusundaki açıklamayı Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Bursa gezisinde yapmıştı. Öngörülen süre 2024 yılıydı.

Ana muhalefet partisi CHP, özellikle İsmet Karaca’nın il başkanı seçilmesinin ardından hızlı tren konusunu gündeme taşıdı.  En son Sönmez Medya’yı ziyaretinde, 10 yılda yapılan 25 kilometrelik mesafeyi 6 saatte yürüyeceğini söylemiş ardından eklemişti:

 ‘Yürüyeceğim ama önce bu işle 30 yıldan beri uğraşan ve tren sevdalısı Kemal Demirel ile konuşup el alacağım. Yürüyüşüme milletvekillerimiz de katılacak’

 KEMAL DEMİREL BAYRAĞI KARACA'YA DEVRETTİ

Gerçekten de 22 ve 23’üncü dönem Bursa milletvekili Kemal Demirel, neredeyse 25 yıldan beri Bursa’nın trene kavuşması için mücadele veriyor ve bu talebini her fırsatta dile getiren yürüyüşler yapıyor.  

Karaca, dün Balat’ta Kemal Demirel’den el aldı ve yürüyüşe başladı. Hasta olmasına rağmen yürüyüşün başlangıcına katılan Demirel de bundan sonra tren konusunun takibini Karaca’ya bıraktığı açıkladı ve büyük alkış aldı.  Demirel, ‘Bundan 25 yıl evvel Bursa’ya ve Türkiye’ye demiryolu gelmesi için kampanya başlattım ve 25 yıl içerisinde 90 bin kilometreye yakın yol kat etmişim. Dünyada ve Türkiye’de demiryolu için yürüyen ilk ve tek milletvekili oldum ama şimdi pek çok milletvekili ile beraber yürümekten onur ve gurur duyuyorum” dedi.

KARACA: YOLCU GARANTİSİ OLSAYDI ÇOKTAN BİTMİŞTİ

Karaca’nın yürüyüşüne CHP milletvekilleri ve partililer de destek verdi. Yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,  İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal,  Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır,   Ankara Milletvekili Murat Emir,   Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın, Yüksel Özkan, CHP Parti Meclisi (PM) üyeleri Umut Akdoğan, Müslüm Sarı, Hasan Efe Uyar, Eren Erdem'in yanı sıra CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey de katıldı.

2012 yılında ilk temel atıldığında Osmanlı Başkenti Bursa ile Cumhuriyetin başkenti Ankara 2 saat 15 dakikada yüksek hızlı tren konforuyla birleşiyor denildiğinde kimsenin itiraz etmediğini ve umutla beklediğini ifade eden Karaca,  şöyle devam etti:

‘ Bursa’ya kimin yolu düştüyse müjde üzerine müjde yağdırdı, sonuç şu an bir şose yoldan başka bir şey yok. İhaleler yapıldı ama bir türlü Bursa Yüksek Hızlı Tren’ine kavuşamadı. Daha sonra baktık ki bizim yüksek hızlı tren gitmiş yerine yük treni gelmiş. Ona da razıyız dedik maalesef o da yok.

Sayın Bakan bir ay önce Bursa’ya geldi, ‘Hadi elimiz değmişken Balıkesir’e uzatalım’ dediler. Ama tablo ortada. Bursa’da müthiş bir siyasi rahatlık içindeler. Bu siyasi rahatlıkla Bursa’da hiçbir kamu yatırımı yürümüyor. Ne hastane yaptılar ne yol yaptılar işte burada da şu an gördüğümüz tablodayız. Eğer burası yap-işlet-devret modeli ile olsaydı, yolcu garantisi verilseydi çoktan bitmişti.’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da, hızlı trenin kendi iktidarlarında tamamlanacağını söyledi.  

CHP’liler, yüksek hızlı tren yapılmamasını protesto etmek amacıyla 23 kilometrelik yürüyüş güzergahının ilk 8 kilometresini, Çağlayan Köy Viyadüğü'nde düzenlenen basın açıklamasıyla tamamladı.

 ‘Yüksek Hızlı Tren diye yola çıktık, bizi yük trenine mahkum ettiler’ yazılı pankartla yürüyen partililer, ünlü halk türküsü ‘Kara Tren’i seslendirdi. Yürüyüş sırasında ‘Bitmeyen demiryolu yapmışlar,’Bursa’ya masallar’, ‘Bursa’nın treni nerede?’ yazılı dövizleri taşındı.

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, güzergahın kalan bölümünü milletvekilleri ve PM üyeleriyle birlikte tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.