Hava Durumu

Coğrafi işaret deyip geçmeyin

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2019 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2019 08:31

Bursa siyahı ile ilgili yaşanmış bir öyküyü anlatarak başlayayım.
Siyah incir, İngiltere Kraliçesi'ne Bursa ziyaretinde ikram edilmesiyle dünya vitrinine çıktı. Ardından kraliçenin hamile olan gelinine mide bulantılarını önlediğini söyleyerek önermesiyle şöhretini pekiştirdi. Siyah incirin pazarlanmasında biz geride kalınca talebi gören İsrailliler, hemen benzerini üretip, alıcısı hazır olan İngiltere'ye ihraç etmeye başladılar.

İsrail'in ürettiği siyah incirin Bursa'da yetiştirinle asıyla görünüm açısından benzerlik taşısa da tadının yanına bile yaklaşamıyordu. Ama pazarı maalesef onlar ele geçirdiler. Sonra biz coğrafi işareti alınca biraz denge sağlandı.
Aynı akıbetin diğer ürünlerimizin başına gelmemesi için yürütülen çalışmalarda bugüne kadar siyah incirin yanı sıra Gemlik Zeytini, kestane için coğrafi işaret alındı.
Son müjdeli haber ise Gürsu'dan geldi.

Gürsu, Türkiye'deki en önemli armut üretim merkezi. Ülkemizin toplam armut üretiminin yüzde 30'u Gürsu ve çevresinde yapılıyor. Yılda 50 bin ton üretilen deveci armudunun da yüzde 50'sinin yetiştirildiği bölge yine Gürsu. Büyük bölümü de ihraç ediliyor.

Gürsu Ziraat Odası ve üreticiler, lezzeti ve tadı diğer deveci armutlarından farklı oran ürünlerinin tanımı ve ihracat imkanlarının artırılması için yıllardan beri çalışma yapıyor. Geçen ocak ayında da deveci armudu için coğrafi işaret belgesi almak için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapıldı. Bunun bir sürü prosedürü var tabii. Laboratuvar ve saha incelemeleri derken ince kabuğu, şeker oranı ve aromasıyla Gürsu'da yetiştirilen deveci armudunun diğerlerinden farklı olduğu kanıtlandı. Üç aylık askı süresinin ardından kurumun sitesinde deveci armudunun coğrafi işaret belgesi çıktı.

Yıllardan beri sürdürdükleri çalışmaların önemli bir adımı olan belgenin alınması sevincini yaşayan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez önümüzdeki günlerde Ankara'ya giderek, coğrafi tescil belgesini alacak. Dönmez'in yeni hedefi ise yine Gürsu'da üretilen Santa Maria cinsi armudun da aynı belgeyle tescillenmesi olacak.

SIRA BURSA DEFNESİNDE

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Dış Ticaret Konseyi Başkanı olan Murat Bayizit, aynı zamanda gıda ürünleri ihracatı gerçekleştiren bir şirketin sahibi olduğu için konuyla yakından ilgili.

Coğrafi işaret belgesiyle taklitlerin önüne geçileceğini ve siyah incirde yaşananların belki önümüzdeki yıllarda tanınıp geniş pazar imkanı bulacak deveci armudunda yaşanmayacağını vurgulayan Bayizit, Bursa defnesi için de coğrafi işaret belgesi alınması için BTSO ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ortak proje geliştirdiğini açıkladı. Defnenin yanı sıra önümüzdeki yıllarda üretim artışı beklenen Bursa'ya özgü bir ahududu türü için de benzer çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.

OTOMASYON ÇİLEDEN ÇIKARDI, REKTÖR ÇÖZÜM SÖZÜ VERDİ

Uludağ Üniversitesi'nde birikmiş sorunlar, her geçen gün yeni bir sıkıntı yaratıyor.
Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken öğrenciler ders seçimini üniversitenin internet sayfasından gerçekleştiriyor. Ancak, uzun yıllardan beri yenilenmeyen Bursa Uludağ Üniversitesi otomasyon sistemi, hem öğrenci sayısının 76 bine ulaşması hem de yazılımın eski olması yüzünden bu yıl öğrencileri çileden çıkardı. Ders seçimi için aynı zaman diliminde sisteme giren öğrenciler, işlemi gerçekleştiremeyince sorunlarını sosyal medya üzerinden Rektör Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz'a iletti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen 2019-2020 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katılan Prof. Dr. Kılavuz, sosyal medya aracılığıyla öğrencilere şu yanıtı verdi:

'Sevgili öğrenciler; ders seçme sürecinde maalesef birtakım sıkıntılar yaşadığınızı biliyorum. Aksaklıkların giderilmesi için yapılan uygulamaları yakından takip ediyorum. Süreçte hiçbir öğrencimizin mağdur edilmeyeceğini ve kısa sürede sorunların giderileceğini bilmenizi istiyorum'

Aldığım bilgiye göre, otomasyon bu yıl aynı sistem üzerinden çalışacak. Çünkü kısa sürede değiştirilmesinin imkanı yok. Ancak önümüzdeki yıl sistemin baştan sona yenilenmesi için Prof. Dr. Kılavuz'un bürokratlarına talimat verdiğini de öğrendik.

Göreve başlar başlamaz yaz okulu uygulamasını yeniden başlatan, bütünleme sınavlarını temmuz başına alarak öğrenci dostu üniversite imajını getirmek isteyen Prof. Dr. Kılavuz'un sistemin yenilenmesine çözüm bulacağından eminim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.