Hava Durumu

'Corona'lı yeni hayatın ilk günü

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2020 07:59

Çin'den başlayıp tüm dünyaya dalga dalga yayılan koronavirüsün ülkemizde görüldüğü ilk vakanın üzerinden tam iki ay geçti.

Neler yaşamadık ki bu 60 günlük sürede. Bulaşmanın kolay olduğu okullar ve işyerlerinin kapılarına kilit vuruldu. Yasak listeleri birbirini izledi. Seyahat, 65 yaş, sahil yasağı derken hayatın olağan akışı diye bir olgu kalmadı. Evlere kapanıp, her gün akşam saatlerinde açıklanan sonuçlara kilitlendik.

İki ayın sonunda salgının ülkemizde plato yaptığı ve inişe geçtiğine karar veren uzmanların görüşleri doğrultusunda 11 Mayıs yani dün kısmi normalleşmenin ilk adımları atıldı. Berber ve kuaförler 51 gün sonra işbaşı yaparken, kamu otoritesinin resmi kararı olmasa şartların dayatması sonucu bir ay önce kapanan AVM'ler açılmaya başladı. Kısmi normalleşme kervanına banka şubeleri de eklendi. Bu arada Sönmez Medya olarak biz de artık işyerine gelmeye başladık.

Muhabirlikten kalan alışkanlık olsa gerek sabah yeni hayatın nasıl başladığını görmek için önce berbere, sonra AVM'ye uğradım. Berbere giderken önünden geçtiğim banka şubesi kapısında uzunca bir kuyruk vardı. Belli sayıda insan içeriye alındığı için kuyruk dışarıda oluşmuştu.

Berberlerin hepsi maskeli. Ayrıca hem maske hem de siperlik takmış olanlar var. Bazıları da koruyucu tulum giymişti. Öyle beklenildiği gibi sıra ve yoğunluk görmedim.

Sırada AVM vardı. Sönmez Medya'nın hemen karşısındaki Asmerkez'e gittim. Döner kapı iptal edilmiş, maskesiz kimse içeriye alınmıyor. Girişteki maskeli güvenlik görevlisi ateşimizi ölçtükten sonra girişe izin verdi.

Birkaç işyeri dışında kapılarını açan mağaza yok. Açılmayanlardan biri çoğu da kepenklerini yarım açmış. İçerideki görevliler hazırlık yapıyordu. Kapandığında kışlık indiriminde olan mağazalar vitrinlerini değiştirme ve yeni sezon hazırlıkları içinde. Kapı önünde sosyal mesafeyi koruyarak sohbet ettiğimiz işyeri yöneticileri, tam anlamıyla satışların bayramdan bir hafta önce başlamasını bekliyor.

Kent içindeki diğer AVM'leri dolaşan muhabir arkadaşların söylediğine göre, benim gezdiğim AVM ile aynı durumdaymış. Açıkçası sabah internetten İstanbul'daki AVM kuyruğunu görünce korkmuştum. Anlaşılan Bursa biraz temkinli gidiyor.

Bayram sonrası restoran ve kafeteryalara sıra geliyor. Bu işyerleri de açılsa da artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ortada. Aşı bulunup, toplum bağışıklığı sağlanıncaya kadar bize rahat yok.

TURİZMDE YAPILANLAR BOŞA GİTMEMİŞ

Bu dönem TÜRSAB'ta yönetim kurulu üyesi olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker, pazar günü sosyal medya hesabından müjdeli bir haber verdi. O gün yazım olmadığı için açıklamayı değerlendirmek bugüne kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 aylık verileri Bursa'nın Türkiye turizminde 4'üncü sırada olduğunu gösteriyor. Üstelik bu rakamlara Uludağ da dahil değilmiş. Yabancı turistte İstanbul, Antalya, Nevşehir ve Bursa ilk dörtte yer alırken, yerli turist sıralamasında Bursa, İstanbul, Antalya, Ankara'dan sonra gelirken Muğla ve İzmir'i geride bıraktı. Yerli turistte 725 bin 900, yabancı turistte de 155 bin 700 geceleme yapılan Bursa, Hasan Eker'e göre, önümüzdeki yıllarda üçüncülüğü rahatlıkla yakalayabilir. Bunun için iyi belediyecilik hizmetleri, ulaşım ve çevre ile turizm altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekiyor.

Marttan sonra koronavirüse yakalanan turizmde toparlanma ağustos ve eylül aylarından sonrası konuşuluyor. Ancak, bu göstergeler bile Bursa'da 2010 yılından beri sistemli bir şekilde sürdürülen ve en son Turizm Platformu'nun oluşturulmasıyla bütüncül bir yapıya oturtulan çalışmaların katkısı büyük. Önümüzdeki yıllar için de umut kıvılcımları taşıyor. Demek ki yapılanlar boşuna değilmiş.

NEŞET ERTAŞ'LI YOL TESTİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi sokağa çıkma yasağını fırsata dönüştürüp yıllardan beri bakımı yapılamayan ana caddelerdeki asfaltları yeniliyor. Son 5 hafta sonunda Mudanya yolu başta olmak üzere, T1, T3 tramvay hatları, Setbaşı, Yeşil, Gökdere, 11 Eylül Bulvarı Samanlı Köprülü Kavşağı ile Vakıf Kavşağı arası ve Merinos - Acemler arasında yaklaşık 50 bin ton asfalt kaplama çalışması gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarla toplam 25 kilometrelik güzergah konforlu hale getirildi.

Yeni asfaltlanan yolların ilk testini de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kendi kullandığı araçla yaptı. Neşet Ertaş'ın Gönül Dağı türküsünü dinleyerek yolu test eden Aktaş, hazırlanan mini klibi de sosyal medya hesabından, 'Bu geceye de bir türkü bırakalım. Yenilediğimiz yolları test ettik. Bir maşallahınızı alırım' sözleriyle paylaştı.

CHP'LİLER DOMATES FİDESİ EKTİ

Koronavirüsten etkilenmeyen alan neredeyse yok. Tarımda da bugünlerde yaşanan en önemli sorunlardan biri mevsimlik işçi.

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, il yönetim kurulu üyeleri, İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Can Yılmaz, Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle birlikte tarımsal üretim maliyetlerinin arttığı salgın döneminde mevsimlik tarım işçisi bulamayan Karacabey Akçasusurluk köyünde bir çiftçinin domates fidesi dikimine yardımcı oldu.

Fide dikim fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşan Karaca, 'fabrikada tarlada ayak izimiz alın terimiz olacak. Geleneğimizde her dönem var olan dayanışma ve imece kültürünü yaşatmaya ve tarımsal üretimde sıkıntı yaşanmaması için çiftçilerimize yardımcı olmaya devam edeceğiz' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.