Hava Durumu

Cumalıkızık'ın UNESCO ile sınavı

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2019 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2019 08:30

Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkma yolculuğunun mihenk taşı 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmesidir.

Yıllar çok çabuk geçiyor. Geri dönüp baktığınızda bu konuda Bursa'nın topyekûn gösterdiği çaba sonucu elde edilen sonucun nasıl bir başarı olduğunu bir kez daha farkına varıyorsunuz.

Hatırlamakta fayda var. 2000 yılında Bursa ve Cumalıkızık Köyü, 'Erken Osmanlı Dönemi Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri' ile dünya mirası geçici listesine alınmıştı. Tarihi mirasa sahip çıkma konularındaki çabaları hiçbir zaman unutulmayacak Recep Altepe'nin büyükşehir belediye başkanlığına seçilmesiyle UNESCO yolculuğunda yeni bir dönem başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonu ile yeniden başlatılan çalışmalar kısa sürede önemli adımlar atılarak 2011 yılında Bursa Alan Başkanlığı kuruldu. Başına da bu konuda Türkiye'nin en yetkin isimlerinden biri olan Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun getirilmesiyle önemli bir viraj alındı.
Zorlu ve uluslararası nitelikte birçok mevzuatı içeren hazırlık dönemi sonunda 15-25 Haziran 2014 tarihleri arasında Katar'ın başkenti DOHA'da gerçekleştirilen 38'inci UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında Bursa'da 14 yıl önce başlayan hayal komite kararıyla gerçeğe dönüştü. Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü artık dünya mirası listesindeydi.

Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde Türkiye'nin 12'nci, dünyanın da 998'inci sırasına yerleşti. Ödülün alındığının Bursa'daki tanıtım toplantısında Prof. Dr. Dostoğlu'nun söylediği şu sözler kazanılan başarısının ne kadar büyük olduğunu gösteriyordu:

'Bursa'da hem kırsal hem de kentsel yerleşim üstün evrensel değerinin, Katar'daki toplantıda 1400 kişi karşısında 2 dakikada en iyi şekilde ispatlanması gerekiyordu. Eğer bu yıl Bursa listeye giremeseydi ancak 53 yıl sonra başvurunun tekrarı yapılabilecekti'

Dünya mirası listesine alındıktan sonra bunun sürdürülebilir olması da büyük önem taşıyor. Aradan geçen yıllar içinde önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye girmesi, ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin bu bölgedeki tüm imar çalışmalarını durdurması önemli bir adımdı.

Ancak, son aylarda Cumalıkızık konusunda sıkıntılar gündeme gelmeye başladı. Bunlardan bazılarını bizzat alan başkanı olan ve İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun dile getirmesi de önemli.

'LİSTEDEN ÇIKARILDIĞI DOĞRU DEĞİL, ÖNLEM ALINMASI GEREKLİ'

Görüştüğümüz Prof. Dr. Dostoğlu, öncelikle Cumalıkızık'ın listeden çıkarılacağı iddialarının doğru olmadığını, UNESCO'ya yapılan bir şikayet veya denetleme olmadığını vurgulayarak sorularımızı yanıtladı.

'Cumalıkızık'ta istenmeyen gelişmeler oluyor' sözleriyle konuya dikkat çeken Prof. Dr. Dostoğlu'na göre, köy meydanında tezgah sayısı çok fazla. Çin malı ürünler satılıyor. Bunlara dikkat edilip kontrol altına alınması gerekiyor.
Bu konuda defalarca uyarıda bulunduklarını dile getiren Prof. Dr. Dostoğlu, 'Zabıta geliyor. Bazı şeyleri engelliyor fakat zabıta gittikten sonra aynı şeyler yaşanıyor. Rehberlerden ve ziyaretçilerden olumsuz geri dönüşler alıyoruz' dedi.

Sorunların çözülmesi için alan düzenlemesiyle ilgili hazırlanan projenin uygulanmasını isteyen Prof. Dr. Dostoğlu, tezgahların kontrollü bir bölgeye taşınıp, alanın boşaltılarak nefes alması gerektiğinin altını çizdi.
Böyle giderse sıkıntı yaşanacağını kaydeden Prof. Dr. Dostoğlu, Almanya ve Viyana'da yaşanan iki örneği gösterdi:

'Almanya'da yanlış bir uygulama, Viyana'da ise yapılmaması gereken yüksek bina nedeniyle iki alan listeden çıkarıldı. O yüzden çok dikkat etmek gerekiyor'

'UNESCO ZABITASI UYGULAMAYA KONULSUN'

Bursa'nın dünya mirası listesine giren 6 bölgesinin gerçekten zor bir alan olduğu vurgusu yapan Prof. Dr. Dostoğlu, 'Hem kırsal hem kentsel alan var. Bunun Türkiye'de örneği yok. Dünyada da olduğunu sanmıyorum. Her bölgenin kendine özgü dinamiği var' dedi.

Bu yüzden yönetimin oldukça zor olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dostoğlu, 2016'da büyükşehir meclisince tüm partilerin oybirliğiyle alınan UNESCO Zabıtası uygulamasının bir an önce başlatılmasını istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.