Hava Durumu

Cumhurbaşkanı, Orhaneli santralı için telefon açmış

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2020 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2020 08:26

Bursa'nın son yıllardaki en önemli sorunu hava başta olmak üzere çevre kirliliği. Tüm önlemlere rağmen nehirler hâlâ simsiyah akmaya devam ediyor. Eskiden sık sık esen lodos sayesinde hava kirliliği böylesine etkili olamıyordu. Artık yaz ve kış fark etmiyor; şehrin üzerindeki kirli tabaka bir türlü dağılmıyor.

Bursa merkezinin yanı sıra Orhaneli ilçesi de termik santralın filtrelerini çalıştırmaması nedeniyle kirlilik tehdidi altındaydı. Geçtiğimiz aylarda süre uzatımı ile ilgili karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahalesiyle önlendi.

Orhaneli santralı ile ilgili bir ayrıntıyı ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programına konuk olan Belediye Başkanı Ali Aykurt açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 8 Kasım'daki Bursa gezisinde belediye başkanlarıyla gün boyu toplantı yapmıştı. Bu toplantıya katılan Ali Aykurt, termik santralın filtrelerinin çalıştırılmaması yüzünden yaşadıkları sıkıntıları Bakan Kurum'a anlattı. İlçe ekonomisini canlandırmak için turizm ve doğal tarım projeleri üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Aykurt, santralın çevreyi kirletmesinin devam etmesi halinde bu projelerin bir anlam ifade etmeyeceğini dikkat çekti. Programdaki konuşmasında Türkiye için enerji politikalarının önemli olduğunu belirten Aykurt, bunları yaparken çevrenin temiz tutulması gerektiği mesajını verdi. Aykurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili ayrıntıyı ise şöyle anlattı.

'Bakan Kurum'a santralın 2015 yılından beri çevreye verdiği zararı anlattım ve bunun bir vebal olduğunu ilettim. Toplantıda il başkanı ve vekillerimiz de bana destek verdiler. Bakan Kurum da durumu Cumhurbaşkanına iletti. Firma sahipleriyle cumhurbaşkanımızın görüştüğünü biliyoruz. Bu görüşmede talimat verdiğini, 'orada filtre var ve çalıştırılmasını istiyorum' dediğini biliyorum'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı görüşmeden sonra ocak ayında filtrenin çalışmaya başladığını kaydeden Aykurt, tam kabulü için de şirkete 6 aylık süre verildiğini ifade etti.

KAYIŞOĞLU'NDAN ÇEVRECİ KARAR İÇİN TEŞEKKÜR

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, çevre konularındaki hassasiyetiyle tanınıyor. Kayışoğlu, Yenişehir'de bir firma tarafından faaliyete geçmesi planlanan kurşun, çinko ve bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajının, ilçe halkının sağlıklı yaşama hakkıyla, Yenişehir ovası ve ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturacağına dikkat çekerek, hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın hem de Tarım ve Orman Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle önergeler hazırlamış ve konuyu meclis gündemine taşımıştı.

CHP'li vekilin önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yanıt gönderildi. 5403 Sayılı Kanun ile tarım arazileri üzerinde hiçbir şekilde plansız veya izinsiz yapılaşmaya izin verilmediği vurgulanan yanıtta Yenişehir'ın Kirazlıyayla Mahallesi sınırları içinde bulunan arazide Yenişehir Belediye Başkanlığı tarafından "Çinko - Kurşun - Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi" faaliyetine yönelik sahanın tarım dışı amaçlı kullanım talebinin Bursa Valiliği (Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) tarafından uygun görülmediği belirtildi. Bakanlığın yanıtında, konunun yeniden değerlendirilmesi için ilgili firmanın itirazda bulunduğu ifade edilerek, bu konudaki değerlendirmenin devam ettiği bildirildi. Talep dolayısıyla Yenişehir Belediyesi'ni eleştiren Kayışoğlu, Bursa Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü'ne ovanın korunması yönünde gösterdikleri hassasiyet için teşekkür etti.

METAL SEKTÖRÜNDE İPLER GERİLİYOR

Türkiye genelinde 200 işyerinde çalışan 130, Bursa'da ise 55 bin kişiyi direkt ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerindeki tıkanıklık grev kararını getirdi.

Türk Metal ve MESS arasında 7 Ekim 2019'da başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri 4 Aralık'ta kesilerek uyuşmazlık zaptı imzalanmıştı. Geçtiğimiz günlerde MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine 10 Ocak'ta taraflar yeniden bir araya gelmiş, bu toplantıda MESS daha önce verdiği ilk 6 aylık yüzde 6,05'lik zam teklifini yüzde 8'e çıkarması müzakere edilir bulunmamıştı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, işveren tarafı MESS ile masada anlaşamadıklarını hatırlatarak, 'Metal işçisine dayatılan yoksulluk ücretini kabul etmeyen sendikamız, bugün itibarıyla grev kararı almıştır' sözleriyle sendikanın tepkisini duyurdu.

Müzakerelerin tıkanmasının ardından bir dizi eylem kararı alan ve uygulayan Türk Metal, bu eylemleri pazar günü Nilüfer Hastane alanında düzenleyeceği mitingle meydanlara taşıyacak. Bursa'ya karargah kuran Pevrul Kavlak, yarın basın toplantısı, cumartesi akşamı da ASTV'deki canlı yayında gelinen son noktayı açıklayacak. Pazar günü de mitingde konuşma yapacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.