Hava Durumu

Cumhurbaşkanı uyarmıştı, maalesef gerçekleşiyor

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2019 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2019 07:55

Futbolla ilgim sadece izleyici düzeyinde. Öyle ahkam kesmeyi, öngörülerde bulunmayı oldum olası beceremem.
Yakın çevrem ve özellikle gazete ortamında son haftaların en çok konuşulan konu; 'Ne olacak bu Bursaspor'un hali, küme düşecek miyiz?' minvalinde olunca mecburen sohbetlere dahil oluyoruz.
Göztepe maçına kadar umut yüksek düzeydeydi. Tüm kent adeta bu maça kilitlenmişti. Yeşil Beyaz sevdasıyla bütünleşen Bursa'nın akın ettiği stadyumdaki maç, istenilen gibi olmadı. Aslında Trabzonspor ve Akhisar maçlarındaki hata bu karşılaşmada da tekrarlandı. Pazartesi günü oynanan maçta Ankaragücü, Sivasspor'u yenip kümede kalmayı garantileyince Bursaspor'un kurtuluşu mucizeye kaldı.

Bu yüzden başta Adnan Baştopçu olmak üzere Bursaspor sevdalısı arkadaşlarımın ağzını bıçak açmıyor. Hepsi üzgün ve bir umutla mucizenin gerçekleşmesini bekliyor.
Aslında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayının başında Kızılcahamam'daki toplantıda Bursaspor ile ilgili uyarıda bulunmuştu. Bunu yazmıştım ama hatırlatmakta fayda var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ile Kadın Kolları Başkanı Gülten Kapıcıoğlu, Gençlik Kolları Başkanı Tarık Köse ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Yıldız'ın bulunduğu Bursa heyetiyle görüşmeye beyaz gömlek ve yeşil kravatla gelir. Salman, beyaz gömlek ve yeşil kravatı gösterip 'Bursaspor renkleri olmuş. Teşekkür ederiz' deyince futbolla oldukça yakından ilgilenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bursaspor iyi gitmiyor. Yukarıdaki takımları yenemiyorsunuz. Dikkat edin düşersiniz' sözleriyle uyarıda bulunur.
Son gelişmelerden anlaşılıyor ki maalesef Erdoğan'ın öngörüsü gerçekleşiyor. Olan da aslında Bursa'ya olacak. Çünkü Bursaspor'la birlikte Bursa da küme düşmüş olacak.

GAME OF THRONES'A BAHAR GELMEDİ

Bir Amerikan dizisi, iletişim çağında dünyanın nasıl global bir köy haline geldiğini bir kez daha gösterdi. 11 yılda 8 sezon yayınlanan Game of Thrones adlı dizinin finalini dünya adeta nefesini tutarak izledi. 150 ülkede yayınlanan dizinin sadece ABD'deki izleyici sayısı final bölümünde 19,3 milyon olarak gerçekleşti.
Dizinin, resmi rakamlarının ortalama üç katı oranda korsan olarak izlendiği de biliniyor. İzlenme rakamları bir yana dizi final sezonuyla 7,7 milyar dolarlık rekor gelire de ulaştı.
Artık efsane replik olan 'Winter is coming' yani kış geliyor cümlesiyle seyirciyi yakalayan dizide finale doğru kışla birlikte gelen düşmanlar yenildi ama seyircinin istediği bahar final bölümünde bir türlü gerçekleşmedi.
Dizi takipçilerinin jargonuna uygun olarak söyleyeyim; izlemeyenler için spoiler yani ipucu vermeden anlatmak mümkün mü bilemiyorum ama John Snow'a yani kahramana yine karlarla kaplı duvarın ötesi düştü.
Dizinin sıkı fanları da finali beğenmediklerini sosyal medyadan bir başka efsane dizi Breaking Bad'ı trend topic yaparak gösterdiler. Hatta dizinin final sezonunun yeniden çekilmesini isteyenler bile oldu.

'HALKI BULUŞTURAN HİKAYELERDİR'

Game of Thrones'un bu kadar ilgi görmesinin nedenlerinden biri sağlam bir öykü ve Hırvatistan'dan İzlanda'ya Kuzey İrlanda'dan Fas'a kadar seçilen mekanların da etkisi büyük. Yapılan bir araştırmaya göre de dizideki aksiyonlar kadar diyaloglar da izleyicinin ilgisini çekti.
Final bölümüne de yine bir diyalog damgasını vurdu. 7 krallığın temsilcilerinin buluştuğu toplantıda konuşan Tyrion Lannister'in sözleri finale yakışan cinstendi.
Hiç beklenmedik bir şekilde ve akıllardan geçmeyen Brandon Stark'ı ejderha ateşiyle eriyen demir tahta aday gösteren Tyrion Lannister, 'halkı buluşturan nedir, ordular mı, altın mı, bayraklar mı?' sorusunu yönelttikten sonra yanıtı kendisi verdi: Hikayelerdir, Dünyada iyi bir hikayeden güçlü hiçbir şey yoktur. Onu hiçbir şey durduramaz. Hiçbir düşman yenemez.
Bu değerlendirme dünyaca ünlü bir marka yöneticisi Bursalı Yüce Zerey'in 'Markaya giden yol hikayeden geçer' sözlerini hatırlattı. 2017'de Bursa'daki bir söyleşide anlatmıştı. Zerey'e göre, markaya giden matematik hikayeden geçer ve her şeyin hikayesi anlatılabilir. Hikayesi olmayanın da bu dönemde başarılı olması neredeyse imkansız. Gerçekten de sonuna kadar haklı Zerey, şöyle bir çevrenize bakın; politikacısından işadamına veya markaya hepsinin bir hikayesi var. Hikayesi olan eninde sonunda mutlaka kazanıyor. Hikayesi olan için kış mutlaka geçiyor, bahar da mutlaka geliyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.