Hava Durumu

Cumhuriyetin fazileti; imkânsızı başarmak ve umudu yitirmemek

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2020 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 08:15

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'fazilet' olarak nitelediği ve 'Türk milletine layıktır' sözleriyle bizlere armağan ettiği Cumhuriyet'in 97'inci yılını kutluyoruz.

Geçen her yılda cumhuriyetin bu ülke için nasıl vazgeçilmez bir değer olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

ABD ile rahip krizi yaşadığımız, Suriye'de gerginliğin arttığı günlerdi. Sağlık eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sönmez Medya'yı ziyarete gelmişti. Bizlere selam verdikten sonra, dönüp bana; 'Ne olacak memleketin hali' sorusunu yöneltti.

Dönüp, Müezzinoğlu'na dedim ki:

'Hiçbir durum, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı 19 Mayıs'tan kötü olamaz. Memleket işgal altında, orduları dağıtılmış, hazinesi boş. O şartlar altında imkansız başarılarak önce düşmanı kovmuş ardından cumhuriyete ulaşmış bir millete bu krizler hiçbir şey yapamaz'

Mustafa Kemal, Nutuk'ta da yer alan CHP'nin 4'üncü kurultayını açarken yaptığı konuşmada, şu sözlerle, o zor günlerden nasıl cumhuriyete ulaştığımızı anlatmıştı:

'Uçurum kenarında yıkık bir ülke... Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar... Yıllarca süren savaş... Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için aralıksız devrimler... İşte Türk genel devriminin bir kısa deyimi...'

Aslında bu günlerde de aynı sorunun yanıtı aranıyor. Üstelik her geçen yıl yenileri de eklendi. Önce Doğu Akdeniz, ardından Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırması ve Macron belası... Döviz ise fren tutmuyor.

Tüm bu sorunlara rağmen umudu yitirmemek gerekiyor. Uçurumun kenarından yeni ve modern bir ülke kurmayı başarabilen bir neslin devamıyız.

Üstelik bizler daha şanslıyız. Bir asrı doldurmasına 3 yıl kalan bir cumhuriyetimiz var.

Önceki yazımda merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'Cumhuriyet benim' sözlerini hatırlatarak, cumhuriyetin kazanımlarının en değerlisinin eğitimli nesil olduğuna dikkat çekmiştim.

PAÇA SUYUYLA EMAYİT YAPILAN UÇAKLARDAN SİHA'LARA

Aslında bizim güvencemiz de 'Cumhuriyet benim' diyen kuşaklar.

100 yıl önce piyonlarıyla Anadolu'yu işgale yeltenen emperyalistlerin emelleri değişmedi ama biz değiştik. Artık 'hasta adam' yok karşılarında ve bu da onların hesabına gelmiyor.

10'uncu yıl marşında dile getirilen yurdu demir ağlarla örmenin ötesinde artık yine Mustafa Kemal'in işaret ettiği gibi 'İstikbal göklerdedir' hedefinde olan öncü gençlerimiz var.

Mühendislikten tıbba, her alanda dünyanın parmakla gösterdiği gençlerimiz cumhuriyet aydınlanmasının verdiği güçle çalışıyor, üretiyor, ülkesine katkı sağlıyor.

Kurtuluş savaşında Konya'da bezden yapılan uçak kanatlarını dayanıklı hale getirmek için paça suyundan emayit yapan teknisyenlerimizin torunları, bugün dünyanın konuştuğu İHA/SİHA'larla modern hava araçları üretiyor.

O yüzden yazar Çetin Altan'ın yıllar önce söylediği gibi 'enseyi kararmamak lazım'

Cumhuriyet ve onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün güneşi bu ülkeyi aydınlatmaya devam ettiği müddetçe her sıkıntının üstesinden geliriz.

BURSA'DA BAYRAM COŞKUSU VE AĞLATAN KLİP

Koronavirüs nedeniyle 23 Nisan, 19 Mayıs gibi bu Cumhuriyet Bayramı'nı da biraz buruk kutluyoruz. Oysa geçmiş yıllarda Bursa, tüm Türkiye'de ses getiren Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına sahne olmuştu.

Kısıtlı da olsa yine de bu yıl güzel etkinlikler var. Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediyelerinin projeleri bayrama renk katıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin Tayyare Kültür Merkezi'ndeki Cumhuriyet konseri ile başlayan etkinliklerinden tarihi belediye binası önündeki UNESCO alanındaki Cumhuriyet Bayramı'na konseptle düzenlenmesi görülmeye değerdi. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilanına giden sürecin anlatıldığı görsellerin yanı sıra Atatürk'ün, milletvekilleri ve askeri erkan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden çıkarken çekilmiş fotoğrafı birebir ölçülerde modellendi.

Nilüfer Belediyesi'nin sosyal medyada yayınlanan Cumhuriyet Bayramı klibi ise izleyenleri duygulandırdı.

Önceki yıllarda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünü televizyondan izleyen anneannenin görüntüsü ile başlayan klip, torunun Cumhuriyet şiirini okumaya başlamasıyla devam ediyor. Ancak minik kız şiirin devamını unutunca o ana kadar tepki vermeyen ve birçok şeyi unuttuğu sanılan anneannenin şiirin devamını getirmesi insanı oldukça duygulandırıyor.

Ardından Müzeyyen Senar'ın sesinden 'Unutturamaz seni hiçbir şey' şarkısı fonda yükselirken, klip Atatürk fotoğrafı ve 'bir gün bile unutmadık Cumhuriyet unutulmaz' sözleriyle sona eriyor.

Mutlaka izlemenizi öneriyorum.

Bayramımız kutlu olsun....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.