Hava Durumu

Davul zurnayla gelen kapatma: Bursa'nın frene basması lazım!

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2021 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2021 08:09

Türkiye 1 Mart'ta gevşeme kararları aldığında Bursa, oldukça iyi durumdaydı.

Birkaç vaka sayesinde 3 yasaktan birden kurtulmuştuk.

Bursa'da aslında, iki buçuk aylık kabus dönemi yaşamıştı. Günlük vaka sayısı 5 bine ulaşmış, sosyal medya hesapları ölüm ilanlarından geçilmez olmuştu.

Kasım-aralık aylarında yaşanan sıkıntılı dönemlerin ardından kaldırılan yasakları sanki koronavirüs bitmiş gibi algıladık.

Üstüne üstlük hafta sonu yasaklı illerde oturanların akınına uğradık. Halı saha maçı için geleninden tutun da havanın güzel olmasını değerlendirip, sahil bölgelerinin büyüsüne kapılanlara kadar.

Oysa biz umursamazken sinsi virüs, mutasyonlarla bulaşma hızını katlayarak yayılmaya devam ediyordu.

Rakamlar ortada; 20-26 Şubat'ta 100 binde 49,78 olan vaka oranı, 27-Şubat- 5 Mart'ta 58,55'e 6-12 Mart'ta 78,47'ye 13-19 Mart'ta ise 97,14'e yükseldi.

Bu gidiş Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın dile getirdiği gibi hayra alamet değildi.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kapatma kararlarını açıklarken ardın 100 bindeki vaka sayıları yerine iller dört bölge halinde verildi. Bursa, sarıdan direkt kırmızıya geçti.

150 civarında günlük vaka sayısıyla başladığımız yeni dönemde, sonra hafta vaka sayısı günlük bini aştı. Deyim yerindeyse kapanma kararı davul zurna ile geldi.

Marmara bölgesinin sarıçiçeğiyken, kurduğumuz mavi hayaller Bursa'ya hiç yakışmayan kırmızıya döndü.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, resmi yasaklama kararları gelmeden olacakları tahmin eder gibi 'Bu tablo Bursa'ya yakışmıyor' açıklamasını yapmıştı.

Yeni kısıtlama kararları sonrası dün görüştüğümüz Dr. Yavuzyılmaz da, yasak ve kısıtlamaların davul zurna çalarak geldiğini ve bizlerin de buna çanak tutarak üzerimize düşeni yaptığımızı söyledi.

Tüm uyarılara rağmen kurallara uyulmadığını ifade eden Dr. Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:

'Ekiplerimizle sürekli çalışıyoruz. Ancak hala yükselme eğilimindeyiz. Hızlı yükseliş trendi devam ediyor. Durmak için frene basmamız lazım' dedi.

Dr. Yavuzyılmaz'a aşılama çalışmalarını da sorduk. 60 yaş grubunda aşılamaların başladığını belirten Dr. Yavuzyılmaz, 'Süreç devam ediyor. Bursa'da bugüne kadar 600 bin doz aşı yapıldı. Günde 10-15 bin kişiye aşı uygulanıyor. İki aşısını tamamlayanların sayısı ise 250 bini geçti' dedi.

Bursa'daki tablonun Türkiye genelindeki durumdan farkı yok. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın sık sık dile getirdiği gibi yanlış öngörüler ve tedbirlerin erken kaldırılması nedeniyle vaka artışları yüzünden sık sık başa dönüyoruz.

Umarız yeni tedbirler ve hızlı aşılama ile ateş biraz düşer...

UKRAYNA'YA MI UÇUYORUZ?

Yenişehir Havalimanı'ndan yapılan uçak seferleri geçen yıl 28 Mart'ta durdurulmuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ın THY ve Anadolujet yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sonucu 8 Mayıs'ta Erzurum, Trabzon ve Muş'a seferlerin yeniden başlayacağı sözü alınmıştı.

Dün ajanslardan Bursa'yı ilgilendiren havacılıkla ilgili haber geldi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Ukrayna Sivil Havacılık Otoritesi arasında sivil havacılık alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yapılan görüşmelerde Türkiye ile Ukrayna arasında yapılan uçak seferlerini artırma kararı alındı.

Alınan kararlara göre, Antalya-Gazipaşa, Türk havacılık şirketleri için çıkış, Ukrayna şirketleri için de varış noktaları arasına eklendi.

Bu değişiklik ile Türk şirketleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Dalaman, Bursa, Adana ve Gazipaşa'dan çıkış yaparak Kiev, Dnipropetrovsk, Odessa, Simferopol, Donetsk, Kharkiv, Lviv, Sivastopol, Kherson, Nikolayev, Vinnytsia, Chernivtsi, Ivano-Frankivsk ve Zaporizhzhya'ya sefer düzenleyebilecekler.

Ukrayna şirketleri de Kiev, Dnipropetrovsk, Odessa, Simferopol, Donetsk, Kharkiv, Lviv, Sivastopol, Kherson, Nikolayev, Vinnytsia, Chernivtsi, Ivano-Frankivsk ve Zaporizhzhya'dan çıkış yaparak İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Dalaman, Bursa, Adana ve Gazipaşa'ya uçak gönderebilecekler.

Bursa'nın daha doğrusu Yenişehir Havalimanı'nın bu tür anlaşmalarda adının geçmesinin en önemli nedeni uluslar arası özellik taşımasından kaynaklanıyor. Burada önemli olan hem Türk hem de Ukrayna şirketlerinin Bursa'da yolcu potansiyeli bulup sefer düzenlemesi. Yoksa bu tür anlaşmalar kağıt üzerinde kalmaktan öteye geçmez.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM: BURSA

Bursa'da son aylarda kentin geleceğine yönelik önemli kararlar alınıyor. Bu kararları bu akşam ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ile masaya yatıracağız.

Programda, depreme hazırlıktan çevre düzeni planına, Hanlar bölgesi projesinden kentsel dönüşüm komisyonunun çalışmalarına kadar birçok konuyu ele alacağımız Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da ASTV'de.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.