Hava Durumu

Deprem uzmanından ilginç Bursa değerlendirmesi

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2018 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2018 08:26

Bursa son 3 günde iki kez sarsıldı. Birinci depremin merkez üssü Mudanya Altıntaş, dünkünün yeri Kandilli'ye göre Osmangazi. (AFAD Yıldırım dedi.)
Birinci deprem 3.9, ikincisi ise 3.3 olmasına rağmen endişe ve tedirginliğe neden oldu.
Aslında, Türkiye'deki deprem haritasına şöyle bir bakmamız bile tedirginliğimizi artırmalı. Bursa ve çevresi kan kırmızı renginde. Yani Kuzey Anadolu Fay Hattı, Bursa'nın üzerine kâbus gibi çökmüş durumda. Üstelik 1855'te meydana gelen büyük depremin Bursa'yı nasıl altüst edip yangınlara neden olduğu tarihi kayıtlarda duruyor.
Peki, bu iki deprem neyin habercisi veya büyük bir deprem riski var mı?
Konuyu deprem uzmanı olan ve Bursa'daki fay hatlarını araştıran İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu'ya sorduk.
Gündoğdu da Bursalı ve Nilüfer Belediyesi ile erken uyarı sistemi konusunda çalışma yapmış.
Öncelikle şu bilgiyi veriyor;
Mudanya ve Osmangazi ya da AFAD'ın işaret ettiği Yıldırım depremleri bir- birinden bağımsız. Yani ikisi ayrı fay hatları.
Mudanya'daki deprem, Gemlik'ten gelen kolun hareketliliğini gösteriyor. Bu hat fazla uzun değil.
Dünkü deprem ise 1855'te Bursa'nın canını yakan faydaki hareketlenme. Bu sarsıntılar fayın gittikçe hareketlendiğini gösteriyor ama hemen arkasından büyük deprem olacak diye bir şey yok. İstasyonlarımız aracılığıyla izliyoruz. Şu anda bir tehlike görmüyoruz. Cihazlarımız alarm verecek bir durumu göstermiyor.
Gündoğdu'nun sözleri rahat bir nefes aldırıyor ama uyarısını da eksik etmiyor:
Nilüfer Belediyesi ile yaptığımız çalışmada Bursa'yı boydan boya geçen fayın diri olduğunu tespit etmiştik.
Belediyenin katkılarıyla bir yere kadar gelebildik. Diğer belediyelerin de katkıları olsun bu fayı sonuna kadar izleyelim dedik ama olmadı.
Bu fayın ciddi şekilde incelenmesi takibi ve araştırma yapılması gerekiyor.

En fazla 6,5- 7 büyüklüğünde deprem üretebilir

Bursa'dan geçen fayın en son aktivitesinin üzerinden 163 yıl geçti. Bu tür fayların belirli periyotlarda deprem üretmesi bekleniyor.
Gündoğdu'ya göre, bu fay en fazla 6,5-7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Geçmişte bu fayın ürettiği deprem sonucu büyük acılar yaşayan Bursa, geçen zaman içinde çok büyüdü. Üstelik sağlam olmayan zemin üzerinde büyük miktarda yapı stoku halen mevcut. Bir de sanayi tesisleri var. O yüzden yeni bir depremde canımız daha çok yanacak.
'Bu depremler ne artçı ne de öncüdür' diyen Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er de, bu sarsıntının uyarıcı bir deprem olduğuna işaret etti ve yerel yönetimlerin önlem almasını istedi.

Yılmaz Ekinci'den 'Yol Şiirleri'

BUSKİ'de uzun yıllar görev yaptıktan sonra Ankara'ya atanan ve halen üst düzey bürokrat olarak görev yapan Yılmaz Ekinci, aynı zamanda bir şair. Üçüncü şiir kitabı 'Yol Şiirleri'ni Sönmez Medya'yı ziyaret ederek, bizler için de imzaladı.
Ekinci, ziyarette benlik ve içsel yolculukları anlatan kitabıyla ilgili anekdotu da aktardı. Kapısını çaldığı yayın evi yetkililerinin 'Türkiye'de şiir kitapları satılmıyor' sözlerine rağmen ısrarcı olup bastırmış. Ekinci'nin dediği de çıkmış. Kısa sürede ilk baskısı tükenen kitabın ikinci baskı hazırlıkları devam ediyormuş.
Şiir yazılı edebiyatın en rafine biçimi. Yüzlerce sayfalık bir anlatıyı şiir sayesinde bir dizeye indirmek mümkün. Günümüzde, sosyal medya nedeniyle kısa ve öz mesajların revaçta olduğu düşünülürse gelecekte şiirin yıldızı daha da parlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.