Hava Durumu

Depremde en zayıf noktamız iletişim

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2019 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2019 08:10

Sönmez Medya Buluşmaları çekiminin ardından kahve molası sırasında yakaladı deprem. Önce hafif hafif salladı ardından şiddetini artırdı. 1999 depremleri sonrası televizyon programları sayesinde yarı uzman hale geldiğimiz için Bursa merkezli değil, uzakta olduğunu anladım.
Çevremdeki arkadaşlarımla birlikte ilk yaptığımız iş cep telefonlarına uzanmak oldu. Bundan daha doğal bir davranış olamazdı zaten. Kimi çocuğunun okuluna, kimi anne veya babasına kimi eşine ulaşmak istiyordu. Ancak ne mümkün. Aynı anda milyonlarca kişinin aynı davranışı sergilemesi sonucu iletişim sona ermişti.

Yazıyı kaleme aldığım saat 17.30'a kadar hâlâ sağlıklı iletişim maalesef yoktu. İyi ki internet ve onun getirdiği WhatsApp veya diğer iletişim kanalları çalışıyordu. İnterneti olmayan cep telefonu sahiplerinin ise maalesef bu şansı yoktu. Her ay avuç dolusu para ödediğimiz cep telefonu böyle bir zamanda çalışmayacaksa ne anlamı var?
Marmara'da asıl beklenen deprem bundan çok daha şiddetli ve yıkıcı olacak. Bir nevi uyarı ve prova niteliği taşıyan bu sarsıntı, büyük bir depremde sınıfta kalacağımızın en güzel göstergesi. İletişim olmayacak, trafik kilitlenecek, insanlar panik halinde yakınlarına ulaşmaya çalışacak.

***
Deprem sonrası onlarca uzman televizyon kanallarına çıkıp fay hattının özelliklerinden, depremin ne anlama geldiğine, yapı stokunun dayanıksızlığından, toplanma merkezlerinin yetersizliğine kadar birçok konuyu anlattılar. Birkaç gün daha anlatmaya da devam edecekler.
Asıl soru şu; böyle bir felaket anında biz nasıl iletişim kuracağız?
Bir deyim vardır; Japonlar yapmış...
Evet, Japonlar bunu da düşünüp çözüm üretmişler. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Japonların 171 sesli mesaj servisinin nasıl çalıştığını sosyal medya hesabından anlatmış. Sistem basit; GSM operatörleri ortak platform kurmuş. Afet anında aynı anda 8 milyon kişi arayıp mesaj bırakıyor. Nerede olduğunu, nereye gideceğini 30 saniyelik mesajında anlatıyorsunuz. O numara arandığında, istediğiniz kişiye ulaşmasanız da mesajını dinleyebiliyorsunuz. Kapasitesi ise aynı anda 8 milyon kişinin mesaj bırakabilmesi.

Maliyetine gelince sistemin kurulması sadece 9 milyon dolar. Size bir rakam vereyim 1999 yılından beri özel iletişim vergisinin toplam tutarı neredeyse 60 milyar dolar. Bunun 9 milyon doları bu işi ayrılamaz mı?
Bizde sistem henüz yok. 171'i ararsanız, karşınıza sigarayı bırakma hattı çıkacak. Boşuna uğraşmayın.
Son bir not; her zaman olduğu gibi iki gün bu depremi konuşup sonra yine derin uykumuza devam edeceğiz.
Yani aynı tas aynı hamam...

SALMAN: VERDİĞİMİZ SÖZLER TAAHHÜDÜMÜZ

ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman'dı.
50 dakikalık programda Salman'a AK Parti'deki kongre sürecinden, belediyelere, yeni parti oluşumlarından Suriyeli göçmenlere kadar birçok konuda sorular yönelttik. Verdiği yanıtların geniş bölümünü haberimizde okuyacağınız için dikkatimi çeken iki konudaki ayrıntıyı sizlere aktarayım.
Birincisi; ekonomik sıkıntılar belediyeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Diğer yandan 31 Mart'ın kampanya döneminde seçmene sözler verildi. Peki, bu ekonomik durumda, belediyeler verdikleri sözleri yerine getirebilecek mi?
Elde ettikleri başarı dolayısıyla seçmene teşekkür eden Salman'ın verdiği yanıt net ve kesindi:
'Seçimde verdiğimiz sözler ve vaatler, bizim için taahhüt niteliğinde Mutlaka yerine getirilecek'
Ekonomik krizin finansal terörden kaynaklandığını ve bunun etkilerinin hükümetin aldığı önlemler sayesinde atlatıldığının altını çizen Salman'a göre, 2020'de güçlü ekonomiye geçişle sıkıntılar sona erecek.
İkinci konu ise AK Parti'deki kongre süreci. Kasım-Aralık'ta delege seçimleri başlayacak. Ocak-Mart döneminde ise ilçe kongreleri. İl kongresi ise Nisan-Temmuz aralığında gerçekleşecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eskilerle yenilerin harmanlandığı yönetim anlayışının geçmişten beri Bursa'da var olduğuna işaret eden Salman'a göre, önemli olan yeni yüzler sürece katılırken mevcut yapıların korunabilmesi. Yenilenme süreklilik içinde devam ederken partinin kuruluş felsefesi ve genetik kodlarının bozulmaması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.