Hava Durumu

'Dev eserleri yapmak için karınca gibi çalışmak lazım'

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2018 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 08:25

Osmangazi, Osmanlı'nın dibacesinin oluştuğu kent.
Bir yanı kadim tarihin izlerini taşırken, diğer yanı ise plansız yapılaşma ile maalesef beton yığınlarına dönüşmüş bir şehir.
Son 50 yılda öylesine büyümüş ki, 857 bin 770 kişiye ulaşan nüfusuyla Türkiye'nin 70 vilayetini sollamış. Böylesine büyük bir kentin elbette ki sorunları da büyük oluyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, dün 9 yıllık hizmetlerini düzenlediği basın turuyla anlattı. Dündar da, geçtiğimiz yılların aksine Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın başlattığı, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in devam ettiği otobüsle kent turu yöntemini tercih etti.
Böylesi daha güzel aslında. Ekranda yansıtılan görüntüler üzerinden saatlerce süren sunumlar, yapılan işlerin kente nasıl dokunduğu ve değişimi anlatamıyor.
Belediye hizmet binası karşısındaki kamulaştırıldıktan sonra yıkılan bölgeden başlayan basın turu, Demirtaş, Soğanlı ve Hamitler'in ardından Panorama 1326 Müzesi önünde sona erdi.
Meydandan başlayalım...
Bursa'nın yıllardan beri beklediği kentin nefes alabileceği ve birçok etkinliğin düzenleneceği bir meydana nihayet kavuşuyor. Osmangazi Meydanı'ndaki yapılar sancılı bir süreç sonunda kamulaştırılarak yıkıldı. Başkan Dündar'ın verdiği bilgiye göre, kamulaştırılmayan 11 parsel kaldı. Bunlar da elde edildiğinde meydan projesi uygulamasına başlanacak. Bu yaz davul zurna ile temeli atılacak projede, meydanın altında 4 katlı otopark, Bursa'nın mimari yapısına uygun küçük ticaret alanları, kültür merkezi yer alacak. Ayrıca Kent Meydanı AVM yakınındaki cami yıkılarak meydan merkezinde daha görkemli bir cami yapılacak.
Gezi sırasında, Demirtaş, Yunuseli ve Hamitler'de Osmangazi'nin yeni yüzünü görme fırsatı bulduk. Soğanlı'daki kentsel dönüşüm uygulaması ise Bursa'ya hatta Türkiye'ye örnek olacak bir proje. Çöküntü bölgesinden modern bir şehir ortaya çıkmış. Binaların en fazla beş katlı olması, sosyal donatı alanlarıyla modern bir şehir nasıl olmalı sorusuna yanıt verecek nitelikte.
Başkan Dündar, Osmangazi'de yaptıklarını ise 'dev eserleri yapmak için karınca gibi sabırla çalışmak lazım' sözleriyle anlattı.

Yunuseli'ye iki görkemli anıt geliyor

Anıtlar ve heykeller kentlerin mücevherleri olarak nitelenir. Bu eserler aynı zamanda o kentte yaşayanların kültür seviyesinin de bir göstergesi sayılır.
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te dört bir yana konularak biraz abartılmış ama bazıları göz kamaştıracak nitelikte. Nilüfer Belediyesi de her yıl düzenlediği Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu'na davet ettiği sanatçıların eserlerini şehrin birçok noktasında sergiliyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, gezi sırasında, Yunuseli'ndeki iki kavşağa konulacak 'Göç' ve 'Yurt' anıtlarının müjdesini verdi.
Tema seçimi oldukça anlamlı. Çünkü, Bursa, özellikle Balkanlar'dan göç edenlerin yoğun olarak yaşadığı bir kent. Göçle gelenler, Bursa'yı yurt edinmişler. Üzerinde kuş yuvasının bulunduğu 13 metre yüksekliğindeki 'Göç' anıtı Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı girişine, Dört sütun üzerinde yükselen ve üzerinde yine kuşların bulunduğu anıt ise bunun hemen 800 metre ilerisindeki kavşağa konulacak.

Panoroma gün sayıyor

Osmangazi Belediyesi'nin bana göre, en önemli yatırımlarından biri Panorama 1326 Fetih Müzesi. Projeyi ilk günden beri takip ettiğim için ortaya çıkacak eseri de merakla bekliyorum. Dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olacak bina bitti. İçindeki sanat yapıları ise devam ediyor. Bu tür eserlerin en büyük özelliği son ana kadar içindeki temanın görülmemesi. Dünkü gezide de bu kurala uyuldu.
Ancak, öğrendiğimiz kadarıyla Fetih Günü Bursa'daki kompozisyon yer alacak. Osmanlı'nın kuruluş hikayesinin anlatılacağı bu müze, sadece Bursa'ya değil, tüm çevre illerdeki öğrenciler için de tarihi görerek anlama imkanı sunacak.
Müzede panoramik anlatımın yanı sıra sergi ve toplantı salonları, kafeterya da yer alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.