Hava Durumu

Diyarbakır ve Gaziantep seferleri yine bahara kaldı

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2022 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2022 07:57

Bursa, geçen hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun gezisiyle hızlı tren, Şehir Hastanesi- Emek metro hattı ile karayolları projeleri konusunda merak ettiği soruların yanıtını buldu.

Ancak, her zaman olduğu gibi hava ulaşımı ikinci planda kaldı. Aslında, uluslar arası niteliğe sahip Yenişehir Havalimanı açıldığı günden beri aynı sorunu yaşıyor. 10 yıl önce Anadolujet’in kurulmasıyla işler biraz düzelir gibi olsa da Sabiha Gökçen’in etkin hale gelmesi, ardından otoban bağlantısıyla Bursa’ya olan uzaklığının bir saate düşmesi Yenişehir’i daha önemsiz hale getirdi.  

Yenişehir her gündeme getirildiğinde, ‘Sabiha Gökçen bir saat, İstanbul Airport 2 saat uzaklıkta. Zaten Bursa’dan bu havaalanlarına Büyükşehir Belediyesi seferler düzenliyor. Hava ulaşımında Bursa’nın sıkıntısı yok’ yanıtı verildi.

Yenişehir Havalimanı konusu ve seferler her gündeme geldiğinde, hatırlatma gereği duyuyorum; Bugün Bursa’ya 200 milyon lira değerinde bir havaalanı yaptırma talebiniz olsa yıllarca siyasiler Ulaştırma Bakanı veya cumhurbaşkanının kapısını çalmak zorunda kalırdınız. Hâlbuki hazır ve uluslar arası nitelikte bir havaalanı mevcut.

Pandemi sonrası yaşananlar da Yenişehir’e verilen önemin bir göstergesi aslında. Pandeminin başlamasıyla birlikte 28 Mart 2020’de Bursa Yenişehir’den yapılan uçak seferleri durdurulmuştu. Bu yıl Mayıs ayında siyasilerin girişimleri sonucu Muş, Erzurum ve Trabzon seferleri başladı. Diyarbakır ve Gaziantep’e seferlerin başlamaması bu iki ilden Bursa’ya göç eden ve hala bağlarını sürdürenler tarafından tepkiyle karşılandı.

Seferlerin başlaması için önce Bursa’da yaşayan önce Gaziantepliler, geçtiğimiz ocak ayında da Diyarbakırlılar Ankara’ya çıkarma yaptı. Seferlerin konulması için TBMM’de iki kentin milletvekilleriyle bir araya geldiler. Hem Bursa, hem de Diyarbakır ve Gaziantep milletvekillerinin yaptığı girişimlerden de bir sonuç alınamadı.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, 2018 seçimlerinden sonra Yenişehir’in en yakın takipçisi oldu. Sosyal medyadan Yenişehir Havaalanı için başlattığı kampanyalar olumlu karşılık buldu. Yenişehir yerine Bursa Airport adının kullanılmasını isteyen Dr. Esgin, AK Parti Bursa milletvekilleriyle defalarca Ulaştırma Bakanlığı ve THY yetkililerinin kapısını çaldı. Talepte bulundu. En son geçen yıl üç ile seferlerin başlaması için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte THY yönetimiyle görüşen heyette yer aldı.

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Dr. Esgin’e Yenişehir Havalimanı ile ilgili gelişmeleri sorduk. 

Bursa’nın ulaşılabilir bir kent haline gelmesi için çabalarının sürdüğünü vurgulayan Dr. Esgin’e göre, otoban sayesinde Bursa İstanbul ve İzmir’e entegre olan bir şehir haline geldi.  Hızlı trenin de devreye girmesiyle yolcu ve yük taşımacılığı konusunda entegrasyon devam edecek.

*****

BANLİYÖ HATTIYLA YENİŞEHİR’E 20 DAKİKADA ULAŞILACAK

Hızlı tren sürecine banliyö hattının eklenmesiyle Yenişehir’e ulaşımın daha da kolaylaşacağını ve Balat İstasyonundan havaalanına 20 dakikada ulaşılabileceğini belirten Dr. Esgin, şöyle devam etti:

‘Yenişehir Havalimanı’ndan seferlerin arttırılması ve daha aktif kullanımı için çabalarımız ve çalışmalarımız var. Pandemi süreci havayolu taşımacılığını çok olumsuz etkiledi. Pandemi öncesi sefer sayımızı arttırmıştık. Diyarbakır ve Gaziantep vardı. Birkaç yurt içi destinasyon ve Balkan ülkeleriyle Almanya’ya seferler düzenlenmesi konusunda görüşmeler yapıyorduk. Ancak pandemi bunları engelledi’

THY’nin yeni değişen Yönetim Kurulu Başkanını çok yakın zamanda ziyaret edeceklerini ifade eden Dr. Esgin, ‘ Şimdi ilk hedefimiz ilkbahar aylarında Gaziantep ve Diyarbakır seferlerini başlatacak adım atmak. Sonbahar aylarında da bir yurt dışı destinasyonu bu sürece ekleriz’ dedi. 

*****

OMİCRON BURSA’DA DA PİK YAPIP DÜŞEŞE GEÇTİ

Hafta başında Sağlık Bakanlığı tarafından illere göre vaka sayıları açıklandı.  Buna göre 22-28 Ocak 2022 tarihleri arasında Bursa'daki haftalık vaka sayısı 100 bin kişide 1303,39 olarak kayıtlara geçti. Bu rakam bir önceki hafta ise 100 bin kişide 928,81 olarak kaydedilmişti.

Bursa’da vaka sayıları Omicron varyantının hızlı yayılma özelliği dolayısıyla önce günlük 3 bine ardından 5 bine ve en son 7 bine kadar yükselmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da önceki akşam yaptığı açıklamada, vaka sayısının geçen hafta pik yaptığını ve ardından düşüşün başladığını açıkladı.  Bakan Koca’ya göre, düşüş önümüzdeki haftalarda daha da belirginleşecek. Hastaneye yatışlarda yüzde 30, yoğun bakıma alınan hasta sayısında ise yüzde 15 azalma görüldü.

Peki, Bursa’ya yansıması nasıl gerçekleşti?

Geçtiğimiz hafta koronaya yakalanan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, hastalığı atlatarak göreve başladı.

Sorumuza yanıt veren Dr. Yavuzyılmaz, vaka sayısının Bursa’da da günlük 4 bin civarına indiğini belirterek, yine de tedbirin elden bırakılmamasını istedi ve Bursalıları hastalıktan korunmaları için aşı olmaya çağırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.