Hava Durumu

Doç. Dr. Özlem, yenilik ve değişim mesajıyla BAL-GÖÇ’ün üçüncü adayı  

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2022 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2022 07:58

Bulgaristan’daki asimilasyona karşı duruş sergilemek ve Türklerin yaşadıklarını uluslar arası platformlara taşımak amacıyla 37 yıl önce kurulan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (BAL-GÖÇ) bir zamanlar Türkiye’nin en popüler sivil toplum örgütlerinden biriydi.

Bulgaristan’dan göçle gelenlerin Türkiye’ye uyum sağlamaları ve dayanışmaları için çok önemli çalışmalara imza attı, üyelerinin büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH’ün siyaset arenasında başarılı olabilmesi için Türkiye’de faaliyetler yürüttü.

Ancak, son 10 yılda etkiliği zayıflayan ve üye sayısı 10 binden 2 binlere gerileyen BAL-GÖÇ’te üç aydan beri sancılı seçim heyecanı yaşanıyor.

2011 yılında Genel Başkanlık görevini şu anda CHP Bursa Milletvekili olan Prof. Dr. Yüksel Özkan’a devreden Prof. Dr. Emin Balkan, derneğin genel kurulunda aday olacağını aralık ayında açıklamıştı. Balkan’ın yanı sıra Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk de seçim yarışında yer alacağını duyurmuştu.

Ocak ayında yapılması planlanan ancak yeni üyeliklerle ilgili tartışmalar nedeniyle 13 Mart’ta ertelenen genel kurulda başkanlık yarışında olacağı söylenen mevcut yönetim kurulu üyesi ve Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doç. Dr. Kader Özlem, dün adaylığını resmileştirdi.

Özlem’in Karaman Mahallesi’ndeki BAL-GÖÇ lokalinde düzenlediği adaylık açıklamasına katılım, Prof. Dr. Emin Balkan’ın Merinos’taki toplantısına yakındı. Ancak, Özlem’in katılımcı profili, daha gençti. Değişmeyen tek katılımcı ise BAL-GÖÇ kurucusu Ali Osman Cesur oldu. Cesur, hem Balkan’ın hem de Özlem’in adaylık açıklamalarında yer aldı.

İzmir, Kocaeli ve Bursa ilçelerindeki BAL-GÖÇ temsilcileri ile HÖH Bursa Temsilcisi Taner Çavuş’un da katıldığı toplantıda,  Kader Özlem, adaylığını ‘Yenilik ve Değişim Hareketi’ olarak adlandırdı. 

BAL-GÖÇ’ün bir dava teşkilatı olmasın ve bir değer haline gelmesinde öncü rol üstlenen merhum Mümin Gençoğlu ve kurucuları anarak konuşmasına başlayan Kader Özlem,  Yenilik ve Değişim Hareketi olarak 2019’dan beri ekip olarak çalışmalara başladıklarını ve bu gidişatı gördükleri için genel kurul çağrısı yaptıklarını hatırlattı. 

‘Çok daha iyisini yapacağız’ diyen Özlem, tabanın ve üyelerin beklentilerini karşılamak, projeler üretmek ve BAL-GÖÇ’ü yeniden ismi kadar güçlü yapmak için aday olduğunu ifade etti ve bunu şu sözlerle gerekçelendirdi:

‘Tecrübeli ve değerli insanlarla takviye edilmiş, yıpranmamış ve tertemiz yüzlerle, yeni bir vizyonla, gücünü geçmişinden alan, siyaset üstü, kapsayıcı, gençleşen, proje üreten ve çağın gereklerine uygun bir BAL-GÖÇ’ü inşa etme amacındayız. Önceliğimiz Bütünleşmiş bir BAL-GÖÇ oluşturmaktır. Camiamızdaki kırılmaları ortadan kaldırmak, küslükleri gidermek, son birkaç aylık süre zarfında yaşanan yıpranmayı yok etmek için göreve geldiğimizde ilk işimiz bu husus olacaktır. Bu öyle bir bütünleşme ki kapımız bütün hemşerilerimize açık olacak. ‘Kimin adamısın, kime oy vereceksin?’ diye sormayacağız… Emek vermek isteyen, Derneğimizin mensubu olmaktan gurur duyan herkese kapımız açıktır. Tabanından, üyesinden korkan Genel Merkez Yöneticileri ve Genel Başkan bu koltuklarda oturmasın diye düşünüyorum’

Camianın temel beklentisinin restorasyon olduğuna dikkat çeken Özlem, kurucular, eski Başkanlar ve önde gelen isimlerin yer alacağı Yüksek İstişare Kurulu’nu oluşturacağı sözünü verdi.

‘BÜTÜN PARTİLERE EŞİT MESAFEDEYİZ’

Kader Özlem, açıklamasından sonra soru-cevap bölümünde, başta üyelik tartışmaları olmak üzere merak edilen konulara yanıt verdi.

Özlem, seçimlere siyasetin bulaştığı ve yurt dışından da sürece müdahale edildiği iddialarıyla ilgili soru üzerine, siyaset üstü bir yapı olacaklarını belirterek, şunları söyledi:

‘ Herhangi bir şekilde siyasetin baskısının tavsiyesinin bir yönetici ve federasyon başkanı olarak kabul etmek mümkün değil. Müdahale olduğunu adaylardan biri olarak açıkçası görmüyorum. Biz siyaset üstü, kucaklayıcı, bütün partilere eşit mesafede olan bir yapı olacağız. Bulgaristan’da da soydaşlarımızın haklarının hukuklarının savunan partilerimizi balkanlar bağlamında desteklemeyi sürdüreceğiz. Çünkü biz dava örgütüyüz. STK’nın muhatabı STK’dır’

Özlem’in bu yanıtından sonra söz alan HÖH Bursa Temsilcisi Taner Çavuş da, HÖH olarak her üç adaya da eşit mesafede olduklarını savunarak,  ‘Davet edildiğimiz her yere gidebiliriz. Fakat adaylardan bir tanesi, temsil ettiğim partiye küfür ettiğinden dolayı o adaya kesinlikle uzak mesafedeyiz’ dedi.

‘MAHKEMELERE DÜŞMEK CAMİAYI ZEDELEDİ’

Üyelikle ilgili tartışmalar konusundaki bir soru üzerine Özlem,  642 kişinin geçmişe yönelik üye yapıldığının yönetimde görüşüldüğünü ve havale edildiği komisyonun rapor hazırladığını belirterek şunları söyledi:

‘Ortaya çıkan temel husus söz konusu üyeliklerin geçmişe yönelik olarak yapıldığı, üyelik kriterlerinin tam gerçekleşmediği, ödemelerin aktarmaların işlemelerin yanlış yapıldığı tespit edildi ve buna yönelik bir görüş konuldu’ dedi. 

Bu konuyla ilgili kamuoyunda anılmanın camiayı zedeleyip üzdüğünü de kaydeden Özlem, bu hasarların kongrenin gerçekleşmesiyle giderileceğini sözlerine ekledi.

BAL-GÖÇ, Bursa ismiyle özdeşleşmiş STK’ların en önemlisi, sancılı bir süreçle gidilen seçimler sonrası STK’nın toparlanıp eski gücüne kavuşması hem Bursa’ya hem de Balkan göçmenlerine katkı sağlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.