Hava Durumu

Doğu Akdeniz'deki kriz ve Türkiye'nin kararlılık testi

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2020 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2020 08:13

Son birkaç aydır koronavirüs ile yatıp, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle kalkıyoruz.

Televizyonlarda uluslar arası hukuk ve askeri uzmanlar saatler boyunca anlatıyor. Lozan'dan başlayıp, Montro'ye oradan 12 Adalar konusuna giriliyor. Sanırım seyirciye en çok heyecan veren Yunanistan ile Türkiye arasındaki askeri güç kıyaslaması ve buradaki zengin doğalgaz ve petrol yataklarıyla ilgili bölümler.

Biri hava, diğeri deniz kuvvetlerinden iki emekli generalin anlattıklarına bakılırsa sabahın ilk ışıklarında harekat başlayacak zannedersiniz. Enerji uzmanları ise tam bu noktada moral veriyor. Bu yataklar ülke ekonomisini uçurur...

Neyse ki aklıselim hukuk ve diplomasi uzmanları var.

Geçtiğimiz günlerde bir değerlendirmede okumuştum:

Biz gazeteciler, elbette hukukçu, siyaset bilimci değiliz. Ancak hukukçuların hukuk fakültelerinde eğitim görmeyenlere basit bir tavsiyesi vardır: Hukuk bilmiyorsanız, en mantıklı yolu seçin.

Doğu Akdeniz'e bu bakış açısı ile baktığınızda Türkiye'nin nasıl kuşatıldığını görüyorsunuz. İstenilen anakarasına hapsedilmiş bir Türkiye. Oysa gücün değil hukukun egemen olduğu bir ortamda bu kaynaklardan yararlanmak Türkiye'nin de en doğal hakkı ve bunun için mücadele veriliyor.

***

Yukarıda bahsettiğim aklıselim uluslar arası ilişkiler uzmanlarından biri de Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi. Son gelişmeleri ve işin sonunun nereye varacağını Prof. Dr. Pirinççi'ye sordum. O da yanıtladı.

Sorunun kolay kolay çözülemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Pirinççi'ye göre, Türkiye ve Yunanistan'ın alanları birebir çakışıyor. Yunanistan da bu desteği aldığı sürece geri adım atmayacak. Kaldı ki geri adım atarsa Ege Denizi emsal teşkil edecek, Güney Kıbrıs Rum kesimi ile bağlantısı kesilecek.

Yunanistan'ın cesaretli tavrının nedeni ise Fransa ve AB desteği. Geçmişteki Türk-Yunan krizlerinde AB hiç bu kadar net olarak devreye girmiyor, iki taraf için de yatıştırıcı politika izliyordu. Bunun nedeni ise işin ucunda enerji olması. Bir de İslamafobi ve Türkiye karşıtlığı üzerinden politika yapılıyor.

AB TÜRKİYE'Yİ SİYASETEN CAYDIRABİLİR Mİ?

Prof. Dr. Pirinççi'ye göre, caydıramaz. Çünkü geçtiğimiz yıllardaki kadar AB'nin Türkiye üzerinde etkisi yok. Eskiye nazaran askeri açıdan çok daha güçlüyüz. Özgüvenimiz yüksek ve haklıyız.

Fransa'nın birkaç sahada yenilgisinin acısını çıkarmaya çalıştığına da işaret eden Prof. Dr. Pirinççi, şöyle devam etti:

'Fransa tabiri caizse Doğu Akdeniz'i intikam ve rövanş olarak görüyor. Suriye ve Libya'da etkisini kaybetti. Şimdi Doğu Akdeniz, Lübnan ve Irak'ta karşımıza çıkıyor. Bunu sadece Yunanistan ile Türkiye arasında görmeyin. Doğu Akdeniz jeopolitiği orta doğudaki güç mücadelesinin yansıması. Türkiye için kararlılık testi olacak. Macron, gidebileceği yere kadar götürecek. Ama günün sonunda askeri çatışmaya girerler mi? Gireceklerini hiç sanmıyorum. Çünkü bunun maliyeti çok yüksek'

Peki, düğüm nasıl çözülecek?

'Düğüm çözülmez ama biraz gevşetilebilir. O da diplomatik görüşmelerle gerçekleşir. Türkiye en başından beri bunu destekliyor. Doğu Akdeniz'de çok ciddi rezervler var. Araştırmalar yeni yeni yapılıyor. 1,7 milyar varil petrol, 3,5 trilyon metreküp doğalgaz. Bunlar bir sahada çıkan araştırmadan elde edilen miktarlar. Daha zengin rezervler var'

HAMSİ VE PALAMUDA DOYACAĞIZ

Geçen hafta av yasağının sona ermesiyle 'Vira Bismillah' diyerek denize açılan balıkçıların yüzü gülüyor.

Sezon açılışlarında son durumu öğrenmek için Bandırma ve Gemlik'teki balıkçılarla görüşürüm. Bu sezon umutlar biraz yüksek. Geçen yıl palamut yiyememiştik. İlk işaretler bu yıl palamudun bol olacağı şeklinde. İlk gün, içinde 17 kilo balık bulunan bir kasa hamsi 700 liraya alıcı bulmuştu. Bu günlerde hamsi de bollaşınca kasası 300 liraya kadar geriledi.

Fiyatlara gelince; ilk gün tezgahta kilosu 40 lira olan hamsi 20 liraya kadar geriledi. Bu mevsimin en lezzetli balığı olan sardalya ise 20 lira. Henüz küçük olsa da palamutlar 15-20 lira arasında satılıyor. İstavrit az olduğu için kilosu henüz 30 liradan aşağıya düşmedi.

HIZLI TREN GEMLİK'E GELECEK...

Başlıktaki cümle, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık'ın sosyal medya paylaşımından. Son günlerde hızlı tren hattıyla ilgili bir takım olumsuz açıklamalar ve çalışmaları gölgeleyecek nitelikte yorumlar yapıldığını ifade eden Işık, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeleri aktararak, açıklamasında şunları söyledi:

'Bursa-Bandırma ve Osmaneli Hızlı Tren Pattı projesine bölgenin önemli limanlarından olan Gemlik için yük taşınmasına imkan sağlayacak yaklaşık 22 kilometre uzunluğunda saatte 16 kilometre hızında çift hatlı, elektrikli, sinyalli demiryolu yapımı dahil edilerek planlandı'

Işık'ın açıklamasını okurken, Gemlik'te yaşayan ve yıllardan beri Bursa'ya gidip gelen biri olarak aklıma geldi. Planlanan trenin Gemlik kent merkezine uzaklığı yaklaşık 5-6 kilometre. Keşke bu hat düşünülürken bununla entegre Gemlik ile Bursa'yı birbirine bağlayacak ve yolcu taşıyacak bir sistem de planlansa....

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU ÇAVUŞOĞLU

ASTV'de yayınlanan hazırlayıp sunduğum Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu eski başbakan yardımcılarından ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu olacak.

Gündem yoğun. Doğu Akdeniz'den Türkiye'deki siyasi gelişmelere ve en önemlisi Çavuşoğlu'nun bizzat takipçisi olduğu Bursa yatırımlarına kadar bir çok konuğu ele alacağız.

Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.