Hava Durumu

Dönüşüm düğümüne ortak akıl neşteri

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2017 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2017 07:50

Bursa'nın son aylarda en çok tartışılan konularından biri Nilüfer'deki kentsel dönüşüm çalışmaları oldu. 0.50 emsal değer uygulamasının Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabulünün ardından özellikle Nilüfer ilçesi, 25 yıl öncesi gibi şantiyeye dönüştü. 5 katlı 20 daireli binalar yıkılıp, yerine 15 katlı binalar dikilmesi tepkilere neden olmuştu. Akademik odalar, sosyal donatı alanları, eğitim, yol ve park gibi ihtiyaçlar planlamadan yapılan dönüşüme karşı çıkmıştı.
Sonunda konu mahkemeye taşındı ve 19 proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı, 10 proje ile ilgili de plan iptali gerçekleşti. Sadece mahkemeye intikal edenler değil hazırlık yapılan 200 proje durdu.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna bir buçuk ay önce oturan Alinur Aktaş, hem Acil Eylem Planı toplantısında hem de Bursa televizyonlarının ortak yayınında soruna bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizmişti. Çünkü insanlar evlerini boşaltmış, binaların kimi yıkılmış, kimi inşaat halindeydi.
Başkan Aktaş, kendi uzmanlarıyla incelemelerinin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i ziyaretinde konuyu masaya yatırmıştı. Aktaş, ikinci adımı dün atarak, konuyla ilgili tüm merkez ilçe belediye yetkilileri ile İnşaat ve Harita Mühendisleri, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası başkanıyla belediye meclis salonunda bir araya geldi.


Toplantıya ilçe belediye başkanlarından sadece Mustafa Bozbey katıldı. Diğer ilçe belediye başkanları ise yardımcılar düzeyinde katılım sağladı.
Başkan Aktaş, toplantıyı sosyal medya hesabından 'Kentsel dönüşümü, tüm muhataplarıyla birlikte masaya yatırıyoruz. Konuşacağız, tartışacağız, değerlendireceğiz ve Bursa için en güzele karar vereceğiz. Çünkü bütün şehir ortak akıl ister." Yazısı ve fotoğraflarıyla paylaşarak kamuoyuna duyurdu.
Toplantıya katılan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, ilk günden beri büyükşehrin bu konuda koordinasyon görevi yapması ve kararların ortak akılla alınması gerektiğini vurguladıklarını söyledi. Toplantıyı 'aklın yolu birdir' sözleriyle özetleyen Albayrak, 'Daha önce küçük boyutlu da olsa konuyla ilgili akademik odalar olarak BTSO ve İMSİAD ile birlikte ele almıştık. Şimdi daha geniş katılımla gerçekleşmesi düğümün çözülmesi konusunda önemli bir adım" dedi.
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek de, toplantıyı önemli bir adım olarak nitelendirerek, "En başından beri karşı çıktığımız bir uygulamaydı. Sadece riskli binalara değil. İçinde küçücük bir kulübe bulunan arsalara da 0.50 emsal hakkı verilmesi, sosyal donatı alanları ve nüfus yoğunluğunun artışı dikkate alınmaması nedeniyle uygulamaya karşı çıkıyorduk. Başkan Aktaş'a toplantı sırasında, '4 yıllık görev süremde ilk defa büyükşehir belediye başkanıyla Bursa'nın sorunlarıyla ilgili çözüm arıyoruz. Aramızda 10 metre mesafe varsa da bunun zamanla azalacağına inanıyorum' dedim" şeklinde konuştu.
Hem Albayrak, hem de Şimşek'in dikkat çektiği konular önemli. Başkan Bozbey, AS TV'deki Gözlem Kulesi programında, bu tempoyla inşaatların yapılması halinde insanların Nilüfer'i terk edecekleri uyarısında bulunmuştu.
Çözüm için Aktaş'ın ortak akıl vurgusuyla attığı bu adım, umarım Nilüfer'deki düğümü çözer.

Önlem için ne bekleniyor?

Bursa son günlerde hava kirliliği yüzünden nefes alamaz hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Bursa'daki 6 istasyonun yaptığı ölçümlere göre, kirlilik hem Dünya Sağlık Örgütü'nün hem de bakanlığın sınır değerlerinin neredeyse 5 kat üzerine çıktı. Bakanlığın sitesinde kimi zaman kötü, kimi zaman sağlıksız kategorisindeki hava kirliliğinin önüne geçilmesi için Bursa tedbir beklerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü'nden vatandaşın alması gereken önlemleri içeren bir açıklama gönderildi.


Açıklamanın haberini gazetemizin haber sayfalarından bulacağınız için ayrıntılara girmeyeyim. Ama kısacası özel araç kullanımı yerine toplu taşımaya özen gösterilmesi, kaloriferlerin uygun yakımı, baca ve filtrelerin kontrolü falan filan.
Bu tedbirlerin belki etkisi olacaktır ama kirliliğin kalıcı olarak önlenmesinde pansuman tedbirlerin ötesine geçmez. Kirlilik yaşanan dünyanın başka bölgelerine baktığınızda okulların tatil edilmesinden, araçların kent içine alınmamasına kadar çeşitli önlemler görüyoruz. Bizde ise sadece vatandaş önlemi. Oysa 2015 yılında Mahalli Çevre Kurulu'nun araçlarda tek- çift plaka uygulamasından, kaloriferlerin yakılma saatlerinin belirlenmesine kadar birçok yetki valiliğe verilmiş. Hava kalitesi kötü veya sağlıksız olduğunda bunların hemen devreye girmesi gerekiyor. Daha ne bekleniyor bilemiyorum...
Bu arada, son günlerdeki kirliliğin nedeni enversiyon adı verilen meteorolojik olaymış. Sıcak ve soğuk hava akımları nedeniyle kirlilik dikey olarak değil de yatay olarak yayılıp şehrin üzerine çöküyormuş.
Önceki gece başlayan olay dün saat 15.00'te dağılmış, meteorolojik beklentiye göre, dün gece 21.00'de başlayan enversiyon, bugün 12.00'ye kadar devam edecekmiş. Bir diğer not, enversiyon nedeniyle Türkiye'nin üçte ikisinde kirlilik yaşanıyormuş...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.