Hava Durumu

DOSABSİAD'dan 25 milyar dolarlık proje teklifi

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2018 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2018 07:56

Döviz kurundaki yükselişin önüne geçilmesi ve Türkiye'nin içinde bulunduğu darboğazdan çıkışı için hükümet çeşitli enstrümanları kullanarak projeler üretiyor. Uzmanlara göre, işin temeli üretimden geçiyor. Üstelik bu üretim de ithalata dayalı olmamalı hammadde girişinden başlayarak tüm zincir yerli imkanlarla yapılmalı. Öbür türlüsü üretimin ve ihracatı arttırmak isterken ithalat yapacağınız için anlamlı olmayacak.
Aslında Türkiye'nin model alacağı uygulamaların birçoğu Bursa'daki sanayiciler tarafından gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri de Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB). 484 hektarlık alan üzerine kurulu DOSAB'daki sanayi tesislerinde 45 kişi istihdam edilirken yıllık ihracat 4,5 milyar dolara ulaşıyor.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DOSABSİAD) Başkanı İbrahim Öztürk, Demirtaş gibi 10 sanayi bölgesi olması halinde Türkiye'nin dış ticaret açığının kapanacağını söyledi.
Döviz kurundaki artışın Türk ürünlerinin dünyadaki rekabet şansını artıracağını belirten İbrahim Öztürk, her krizin fırsatlar yarattığını ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Öztürk'e göre, üretimin artırılmasının yolu yeni girişimci ve sanayicinin mevcut makine parklarını yenilemesinden geçiyor.
Peki, bunun için kaynak nereden bulunacak. DOSABSİAD bu konuda oldukça hazırlıklı. 25 milyar dolarlık kaynak yaratacak proje şu anda uzmanlar tarafından detaylandırılıyor.
Projeye göre, yurtdışında yaşayan insanlarımızdan 8 milyonu Türkiye'den emekli olmak istiyor. Bunun için de her yıl bin 250 dolar ödemeleri gerekiyor. Devletin yapması gereken tıpkı bedelli askerlikte olduğu gibi bir düzenleme yapmak. Emekli olmak isteyenlerden belirli kolaylıklar sağlanarak toplu ödeme almak. Gurbetçi ödemesini yapıp emeklilik hakkını aldıktan sonra yaş sınırını bekleyecek.
Öztürk'e göre, 8 milyon insanımızın 2 milyonu buna başvursa elde edilecek kaynak 25 milyara ulaşacak. Tabii bunu artırmak da mümkün. Öztürk, işte bu kaynaktan elde edilecek gelirin yeni girişimcilere ve makine parkını yenilemek isteyenlere sıfır faizli kredi olarak verilmesini öneriyor.
Paranın girişimciye değil, direkt mal veya arazinin alınacağı karşı tarafa verilmesini istediklerini kaydeden Öztürk, proje sayesinde kriz döneminin yatırımla geçirilerek üretimde patlama sağlanacağını söyledi.
DOSABSİAD'ın bu projesi detaylandırıldıktan sonra başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmak üzere ilgili bakanlara ve milletvekillerine sunulacak.

T2 hattına yolcu garantili uzatma teklifi

Bursa kent merkezinde olduğu gibi DOSAB'daki en büyük sıkıntılardan biri trafik sorunu. Akşam saatlerinde sanayi bölgesi içindeki trafiğin şehrin en yoğun yerlerindekinden farkı yok.
45 bin istihdamın olduğu bölgede ulaşım servis araçlarıyla sağlandığı için böyle bir sonucun ortaya çıkması kadar doğal bir şey yok. DOSAB ve DOSABSİAD yönetimleri geçtiğimiz aylarda OSB'yi ziyarete gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a hattın sanayi bölgesine kadar uzatılması teklifini getirdiler. Hem hattın yolcu kapasitesini hem de yoğun trafiği önleyecek proje için OSB yetkilileri her vardiya için 5 bin olmak üzere günde toplam 15 bin yolcu garantisi de verdiler.
Aslında güzel bir teklif. T2 hattı neredeyse durmak üzere ve müteahhidin işi bırakması da gündemde. Başkan Aktaş, müteahhit işi bırakırsa yeniden ihale gerektiğini söylemişti. Eğer ihale yeniden yapılırsa Demirtaş'a kadar uzatma da eklenebilir.

Gemlik'te bir drone öyküsü

Gemlik, bir yanda denizi diğer yanda sanayisi ve ulaşımda çok önemli bir geçiş noktasında bulunması dolayısıyla önemi her geçen gün artan ilçelerden biri.
Hem denizi hem sanayi bölgelerini denetlemek güvenlik önlemi almak, çok sayıda personel ve araç isteyen zahmetli bir iş. Örneğin Güzelyalı'da bekleyen Sahil Güvenlik botunun bir ihbar üzerine denetime çıkması sırasında sadece yakıt masrafı 25 bin lirayı buluyor.
Geçtiğimiz günlerde ilçe kaymakamı Gürbüz Karakuş'un önerisiyle Gemlik'te Türkiye'ye örnek olacak bir proje geliştirildi. Kaymakam, güneydoğuda görev yapan jandarma komutanıyla görüşürken, bölgede terörle mücadelede kullanılan drone ve İHA'lar gündeme gelince, bunun Gemlik'te denetlemelerde kullanılıp kullanılmayacağını sordu. Jandarma komutanından olumlu yanıt alınca sıra drone ve İHA özellikli drone alımı için kollar sıvadı.
Sanayii tesisleri ve Gemlik Belediyesi'nin desteğiyle 3'ü polise 3'ü de jandarmaya 6 drone alındı. 2'si İHA özellikle ve gece uçuşu da yapabilen hava araçları sayesinde, çok kısa sürede güvenlik alanında büyük başarılar elde edildi.
Karakuş'un verdiği bilgiye göre, havadan denetimler sayesinde Marmara Bölgesi'nin en büyük uyuşturucu çetesinin elebaşı ele geçirilirken, deniz denetimlerinde de ağır metal cıva dolu 5 ton midye yakalandı.
İşin özü artık körfezde trolle balık avlamaktan kaçak midyeye, sintine boşaltan gemiye kadar her şey gece gündüz kontrol altında. Üstelik öyle çok sayıda personel ve araç gereç masrafına da gerek yok.
Tebrikler Gürbüz Karakuş, umarım bu çalışma diğer ilçelere de örnek olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.