Hava Durumu

Dr. Esgin, Bursa rakamlarını açıklamaktan neden vazgeçti?

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 07:56

Koronavirüs salgının Bursa'daki durumu ve vaka sayılarının kamuoyuna hiç olmazsa haftada bir gün resmi ağızdan duyurulması için çağrı yapmıştım.

Akşam saatlerinde televizyon ekranlarına sağlık bakanlığının açıklaması için kilitlenen Bursalılar da kentlerindeki son durumu bilmek istiyorlardı.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, hekim olduğu için salgının en başından beri konuyu yakından takip eden isimlerin başında yer alıyor.

Dr. Esgin, nisan ayının ilk haftalarında Bursa'daki son durumu katıldığı televizyon programlarında kamuoyuna açıklamıştı. Dr. Esgin'e neden bunu devam ettirmediğini sorduk. O da yanıtladı.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi konusundaki hassasiyetini dile getiren Dr. Esgin, siyasetin halka birlikte yapıldığını ve bunun en önemli ayaklarından birinin de basın olduğunu vurgulayarak anlattı:

'Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla rakamları açıklamıştım. Bu açıklamamdan üç gün sonra tamamen hayali rakamlarla 'Bursa'da koronavirüs patladı' haberleri çıkmaya başladı. O yüzden iyi niyetle başladığım düşüncemi askıya aldım'

Dr. Esgin, Sağlık Bakanlığı'ndan 3-4 günde bir Bursa'daki son rakamları almaya devam ettiğini, ancak rakam yerine bunlardan çıkarılacak doğru yorumları kamuoyu ile paylaştığını söyledi.

Dr. Esgin'in verdiği bilgiye göre, Bursa'daki vaka ve mortalite oranı salgının seyri boyunca Türkiye ortalamasının altında kaldı. Halen de altında ve hastanelerin yoğun bakım servisleri normal dönemdeki doluluk oranının bile altında düştü.

Rakamların açıklanasının bazı sakıncaları olduğuna da işaret eden Dr. Esgin, 'Örneğin Harmancık ve Büyükorhan'da vakamız yoktu. Bu durum insanların ilçelere yönlenmesine neden olabilirdi' dedi.

Dr. Esgin, salgın nedeniyle sağılık kuruluşlarında elekttif vakaların ertelendiğini, vatandaşların da sağlık kuruluşlarına virüs bulaşır korkusuyla gitmediğini hatırlatarak, bir uyarıda bulundu?

'Yüksek İhtisas Hastanesi'nde seyrek aralıklarla randevular başladı. Yığılma yok. Ancak insanlar hala imtina ediyor. Bu algının ortadan kaldırılması gerekiyor. Hastaneye gidilmemesi nedeniyle kalp krizi yüzünden ölenler var. Genç bir kızımız kalp krizinden yaşamını yitirdi'

TIBBİ YARDIMLARI SANCAK'A SIRP CUMHURBAŞKANI GÖTÜRDÜ

Dr. Esgin, aynı zamanda TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve Sırbistan Dostluk Grubu başkanı. AK Parti'de de Karabük ve Kastamonu koordinatörü. Geçtiğimiz hafta AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir'in koordinatörle yaptığı video konferansta Türkiye'nin salgın dönemi ve sonrası Türkiye'nin misyonu konuları ele alındı.

Toplantıyı değerlendiren Dr. Esgin'e göre, Türkiye bu dönemde 5 ana temel konudan diğer ülkelerden ayrıştı. Bunlardan biri güçlü sağlık altyapısı. Bu sayede vaka sayısı artmasına rağmen gayri safi milli hasılası Türkiye'nin çok üzerinde olan İspanya, İtalya, Fransa'ya göre mortalite oranı düşük kaldı.

İkincisi tedarik zincirinin aksamadan işlemesi. Hiç bir gıda ve ihtiyaç ürününde sıkıntı yaşanmadı, karaborsa oluşmadı. Mesela TMO, hububatın yanı sıra bakliyat konusunda da görevlendirilerek, önümüzdeki dönem için önlemler aldı. Tarım konusuna öncelik tanındı.

Kriz ve yönetimi konusuna ayrı bir parantez açan Dr. Esgin, 'Türkiye son yıllarda yaşadığı deprem, darbe girişimleri, Suriye konusu gibi olumsuzluklar nedeniyle uzmanlaştı. Bu deneyimlerin koronvirüs salgınında kullanılması sonuç getirdi' dedi.

Dr. Esgin, Türkiye'nin bu dönemde 54 ülkeye yaptığı yardımlarla pozitif ayrıştığını da vurgulayarak, Sırbistan'a gönderilen yardımların ulaştırılması konusundaki bir ayrıntıyı anlattı:

'Cumhurbaşkanımız malzemeler gönderildikten sonra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i arayarak Sancak'ı ihmal etme dedi. Bunun üzerine Vucic, başkente dört saat uzaktaki Sancak'a aralarında 10 ventilatörün de olduğu yardımları bizzat götürdü'

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

TURGAY ERDEM'İN ZEYTİN FİDANLARI TUTTU

Günlüğe, büyük şair Nazım Hikmet'in 'Yaşama Dair' şiirinden bir bölümle başlayayım. Çünkü verdiği örnek tam da bu konuyla ilgili:

'Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,

yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,

hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,

ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,

yaşamak yanı ağır bastığından.'

Korona günlerinde Nilüferlilere balkonda yetiştirmeleri için sebze fideleri dağıtan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, geçen yıl seçim bildirgesini açıkladığı toplantı sonrası katılımcılara zeytin fidanı hediye etmişti.

Bu günlerde Gemlik'in Adliye Köyü'nde Golivas markasıyla zeytin ve zeytinyağı üreten kampanya koordinatörü Okan Aras'tan fidanları alırken, 'Nereye ekelim' diye sormuştuk. O da 'Gemlik'te istediğin yere ekebilirsin' yanıtını vermişti.

Gazeteye dönünce toplantıyı izleyen başta Adnan Baştopçu olmak üzere arkadaşlarım, 'sen bunları Gemlik'te dikersin' diyerek kendi fidanları da bana vermişti. O hafta sonu fidanları site görevlimizle birlikte bahçeye diktik. Bir yıl boyunca bakımını da o yaptı. Balkondan bahçeye bakarken gözüm hep fidanlardaydı. Hafta sonu inip kontrol ettim. Hepsi tutmuş ve boyları neredeyse iki katına çıkmıştı.

Sevindirici haberi paylaştığım Okan Aras'ın sözleri de anlamlıydı: Zeytini baba diker, oğul büyütür torun yer'

Teşekkürler Turgay Erdem ve Okas Aras, ürününü göremeyecek olsak da sizler sayesinde bir değil dikili dört fidanımız oldu.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.