Hava Durumu

Dr. Esgin: Hızlı tren projesiyle bir taşla üç kuş vurulacak

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2022 01:23

Bursa’da hükümetten beklenen en önemli yatırımın ne olduğu kime sorulsa; şüphesiz en yüksek yanıtı hızlı tren projesinin bir an önce tamamlanması alır.

Bursa’yı Türkiye’nin çelik ağlarına bağlayacak projenin temeli 2012 yılında atıldığında, 2016’ta tamamlanması planlanıyordu. Ancak, ortaya çıkan coğrafi engeller, ihale süreçleri yatırımın gerçekleşmesini hep öteledi. Bundan dolayı en büyük sıkıntıyı da vatandaşla buluşmalarında bu soruyla karşılaşan AK Parti milletvekilleri çekti.

Geçen hafta sonu Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hızlı tren, Şehir Hastanesi-Emek Hattı ve Doğancı Tüneli inşaatlarında incelemelerde bulunarak, son durum hakkında açıklamalarda bulundu, projelerine bitiş tarihlerini açıkladı. Bu gezi bir bakıma AK Parti’li vekillerin de elini rahatlattı.

Bakan Karaismailoğlu’nun incelemelerinde yanında bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi’nin konuğu oldu.

Ulaşım projelerini yakından takip eden Dr. Esgin’e bakanın incelemelerini ve merak edilen soruları yönelttik.

O da, tıpkı Bursalıların beklentilerinin en yoğun olduğu hızlı tren konusuyla başladı.

Hızlı trenin Bandırma’ya kadar uzatılarak, ihale süreçlerinin tamamlandığını ve önünde hiçbir engelin kalmadığını ifade eden Dr. Esgin’in bu projeye farklı bir bakışı var. Dr. Esgin’e göre, hızlı tren projesi Bursa’nın gelecek vizyonunu belirleyecek. Projeyle bir nevi bir taşla üç kuş vurulmuş olacak.

Birincisi; Bursa, Türkiye raylı sistemine bağlanacak. İkincisi 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilen kentin sanayisinin liman bağlantıları sağlanacak. Çünkü bugüne kadar nakliyenin yüzde 70-80’i karayolundan sağlanıyor.

Üçüncü ve en önemlisi ise, dağ ve ova arasında sıkışan ve doğu-batı istikametinde lineer büyüyen bir kent olan Bursa, demiryolu hattının banliyö için kullanılmasıyla yeni uydu kentler ve sanayi bağlantısı gerçekleşecek.

Bursa’da halen OSB’lerde 200 bin kişinin çalıştığını ve 2035 projeksiyonlarına göre bu sayının 500 bine ulaşacağını ifade eden Dr. Esgin, şöyle devam etti:

‘Bursa’nın nüfusu her yıl 50, bin araç sayısı ise 70 bin artıyor. Ulaşımı sağlamak için yeni yollar yapılarak sorun çözülmüyor. Dünya metropolleri nasıl çözdüyse bizim de öyle çözmemiz gerekiyor. Demiryolu hattı banliyö altyapısına sahip bir proje olacak.  Balat’taki hızlı tren istasyonuna gelecek hafif raylı sistemle kente entegre olacak’

Bursa’nın artık sanayi bölgelerini daha planlı hale getirmek zorunda olduğunun da altını çizen Dr. Esgin, şunları söyledi: 

‘Artık biz ıslah OSB’ler noktasında planlamayan ve yönetilemeyen süreçlere Bursa’yı mahkum etmek istemiyoruz.  Bursa, 1962 yılından itibaren ağır bir göç baskısına sahip çarpık bir kentleşmenin esiri olmuş. Bundan sonraki süreçte planlı bir şekilde yönetme adına bunları ifade ediyoruz. Amacımız sadece Ankara’ya 2,5, Eskişehir’e bir saatte ulaşmak değil. Bursa’yı desantralize etmek zorundayız. Yeni uydu kentler de banliyö hatları ile olur. Hızlı tren hattı da bu amaçla 24 saat kullanılmış olacak. Bu süreç önümüzdeki deprem riskine karşı kentsel dönüşüm sürecinin de önünü açacak’

*****

‘2023 SEÇİM YILI DEĞİL, CUMHURİYETİMİZİN 100’ÜNCÜ YILI’

Hızlı tren ve Şehir Hastanesi-Emek metro hattı konusunda muhalefetin eleştirilerine de yanıt veren Dr. Esgin, siyaset yapması polemik olarak görün anlayışın yalan beyanlarla Bursalıların zihnini bulandırdığını savundu. 

Dr. Esgin, projelerin bitiş tarihinin 2023 olmasının muhalefet tarafından seçim yılı değerlendirmesiyle eleştirildiğini hatırlatarak, ‘Biz 2023’e seçim yılı olarak değil. Cumhuriyetimizin 100’ün kuruluş yıl dönümü olarak bakıyoruz’ dedi.

Bursa’daki diğer ulaşım projeleri hakkında da bilgi veren Dr. Esgin, projelerin bitiş tarihlerini de açıkladı. Şehir Hastanesi metro hattı 2023’te, hızlı tren hattının 2024’te, Orhaneli yolunun 2022 yılı sonunda, Yenişehir-Bilecik yolu ise 2023 yılına kadar bölümler halinde açılacak. 

*****

DUBAİ’DE CUMHURBAŞKANINA BURSA SELAMI…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 yıllık aranın ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyaret büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’ın ziyareti kapsamında Türkiye-BAE arasında kritik alanlarda 13 anlaşma imzalandı. 

Erdoğan'ın ziyareti onuruna Abu Dabi ve Dubai'deki sembol binalara Türk bayrağı yansıtılırken, oldukça görkemli bir karşılama töreni de düzenlendi. BAE’li ünlü şarkıcı Hüseyin El Cesmi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti dolayısıyla ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısını Türkçe seslendirdi.

Ziyaretin Bursa’yı ilgilendiren bölümü ise bir Arap ülkesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk dünya fuarı olan Dubai Expo'nun açılış töreninde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Al Wasl Plaza'da düzenlenen Dubai EXPO 2020’ye gelişinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada düzenlenen Türkiye Ulusal Günü programına katıldı.

Program çıkışı mehter takımını selamlayan Erdoğan, Mehterbaşı olan Şaban Gülşen ile sohbet etti. Geçen yıl haziran ayında Bursa’daki Rumeli derneklerinin çatı kuruluşu RUMELİFED Başkanı Şaban Gülşen’e ‘Bursa ekibi mi?’ diye soran Erdoğan’a, Gülşen, ‘Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın selam ve saygılarını iletmek istiyorum’ karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı ile 10 yıl önce yine bando takımıyla konseri sırasında tanıştığını belirten Gülşen, Erdoğan’ın bu görüşmede kendisini tanımasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.