Hava Durumu

Dr. Esgin, zor bir işe soyundu ve başardı, önce domates, sıra biberde

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2020 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2020 08:12

Tarımsal üretimin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu geçen yıl tanzim satışın yeniden başlatılması ve en son korona sürecinde görmüştük.
Bu kadar stratejik bir sektörde ne yazık ki sorunlar bitmiyor.
Ne çiftçi kazanıyor, ne de tüketici uygun fiyata ürün bulabiliyor. Aklımın hiç almadığı konulardan biri de çiftçinin bir yıl boyunca emek sarf ederek yetiştirdiği ürünün tarlada kalması ya da çok düşük fiyatlara satılması.

Bu yıl soğanda gördük, çiftçi para etmediği için ürününü tarlada bırakmak zorunda kaldı. Ardından domates geldi.

Türkiye'nin salçalık domates ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da rekolte yüksekliği ve sözleşmeli tarım dışındaki ekim nedeniyle ürün fazlalığı domates fiyatlarını düşürdü.
Tam bu noktada devreye giren AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Türk Şeker Genel Müdürü Mücahit Alkan ile görüşerek, Türk Şeker'in piyasayı regüle edecek salçalık domates alımı yapmasını sağladı.

Bursa'nın iki ilçesinin yanı sıra Bandırma ve Susurluk bölgesindeki üreticiler tarafından da se- vinçle karşılanan sözleşme fiyatı üzerinden yapılan alımlar kısa sürede hedefine ulaşarak piyasayı regüle etti.

Önceki gün şu ana kadar 50 bin ton ürün alan Türk Şeker'in alımlara devam edeceğini duyuran Dr. Esgin, bu kez domates üreticileriyle aynı sıkıntıyı yaşayan ve kilosu 50 kuruşa kadar düşen kapya biber üreticilerini sevindirdi. Türk Şeker, tıpkı domateste olduğu gibi çiftçinin mağdur edilmemesi için biberi 80 kuruştan alacak.

Bir milyon 234 bin ton olan Türkiye'nin toplam kapya biberi üretiminin yüzde 13,5'inin Bursa'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Dr. Esgin, 'Kapya biber üreticimizin yaşadığı haksız fiyat sorununun da yakın takipçisiyiz. Kimse tedirgin olmasın. Hiçbir çiftçimizin tarla ve seradaki ürünlerini ellerinde bırakmayız' mesajını verdi.

PANCARDAKİ YÖNTEM DOMATES VE BİBERDE DE UYGULANACAK

Son gelişmeleri sorduğumuz Dr. Mustafa Esgin, zor bir işe soyunduğunun farkında ama çiftçilerin gerek direkt, gerekse sosyal medya üzerinden yaptıkları teşekkür ve destek mesajları onu memnun etmeye yetiyor. Özellikle Bandırma'nın Aksakal beldesinden gönderilen fotoğraflı mesajlar AK Partili vekili duygulandırmış.

Türk Şeker'in yüzde 5 oranında yaptığı alımın bile piyasayı regüle ettiğini ve fiyatların yükselmesini sağladığına işaret eden Dr. Esgin, işin içine girince kendi aralarında anlaşarak çiftçiyi mağdur eden bir yapıyı da gördüğünü söyledi. Ardından sözlerini şöyle sürdürdü:
'Herkesi itham etmem ama bunları yapanlar var. İstediğin kadar mazota, gübreye destek ver ama bunlar vatandaş ürettiğinde zarar ettiği zaman anlamsız kalıyor ve tepki bize yöneliyor. Serbest piyasa demek üreticinin zararına sonuç verecek refleks ve organizasyonlara girmek değil. Buna izin vermedik vermeyeceğiz.'
Dr. Esgin'in üreticilerin mağdur olmaması için geleceğe dönük plan hazırlığı da var. Tıpkı pancar üretiminde olduğu gibi domates ve biberde de düzenlemeler yapılmasını istiyor. Neler yapılacağını da şu sözlerle özetliyor:
'Çiftçinin belini büken girdi maliyetleri; tohum, gübre mazot, ilaç. Bunların bir kısmı dövize endeksli olduğu için kontrol edilemedi. İstediğiniz kadar destek verseniz de bunlar çiftçiye yansımadı. Önümüzdeki yıl için B ve C planlarımız hazır. Piyasaya müdahale etme niyetinde değiliz. Çiftçiyi mağdur edecek tekel, kartel gibi anlaşmalar görürsek bunları devreye sokarız. Yapmak istemiyoruz ama çiftçiyi mağdur edecek bir adımı kabul etmeyeceğiz. Sözleşmeli tarımı daha yaygınlaştırmanın çiftçi açısından güvenli hale getirmek zorundayız. Her şeyi planlı yapacağız'

SİVİLAY'DAN ÖDÜL YOK, TEŞEKKÜR VAR

Bursa Sivil Toplum Derneği'nin (SİVİLAY), 'Kente Katkı Ödülleri' de koronavirüs salgınına takıldı.

Her yıl titiz bir çalışma sonucu açıklanan ödül süreci ve töreninin koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleştirilemediğini duyuran SİVİLAY Başkanı Okan Aras, gerekçesini ise şöyle açıkladı:

'Haziran ayından sonra, ülke olarak biraz daha normal duruma geldiğimizi sanarak, biz de '2019 yılı Sivilay Kente Katkı Ödülleri' için tören yapmayı planlamıştık. Ancak, daha sonra geldiğimiz nokta, kısıtlı olarak buna imkan verse de, artan vakalar nedeniyle hiç kimseyi riske atmak istemedik'

Aras, yönetim kurulu olarak ödül yerine hakları ödenmeyecek kadar ulvi görevi hayatları pahasına yapan sağlık çalışanlarına teşekkür mesajı yayınlamayı uygun gördüklerini söyledi.
Salgınla mücadelede sağlık çalışanlarına destek verilmesini de isteyen Aras, Bursalıları salgınla mücadele için maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya çağırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.