Hava Durumu

Dündar, Osmangazi Meydanı için nelerden vazgeçti?

Yazının Giriş Tarihi: 01.01.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.01.2022 08:08

Osmangazi, Bursa'nın kalbinin attığı merkez. 600 yıl hüküm süren Osmanlı burada kuruldu. Bursa, Osmangazi'den başlayarak büyüdü ve gelişti.

Geçen yılki nüfus istatistiklerine göre de 881 bin 459 kişinin yaşadığı Osmangazi bu nüfus büyüklüğü ile 5 büyükşehir ve 56 ili geçmiş durumda.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile uzun süreden beri bir araya gelmemiştik. ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Dündar'la program öncesi ve program çekimi sırasında uzun soluklu sohbet imkanı bulduk.

Dündar, böylesine kadim bir tarihe sahip kentte belediye başkanı olarak hizmet etmek onur ve şeref olarak değerlendiriyor.

Bursa'da oluşan Nilüfer sürekli büyüyor algısının aksine Osmangazi ilçesindeki büyüme daha hızlı. Bunda yeni yerleşim bölgelerinin etkisi büyük. Hamitler, Güneştepe ve Yunuseli'nde son 10 yılda 150 bin kişilik şehir kuruldu. Panayır bölgesi hızlı dönüşüm yaşıyor. 10-15 bin kişilik nüfus da buraya geldi. 2009'da nüfusu 16 bin olan Demirtaş ise adeta patlama yaşadı ve nüfus 80 bine çıktı.

O yüzden bir zamanlar tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması konusunda öncü olan Osmangazi Belediyesi, son yıllarda yeni yerleşim alanlarına hizmet götürmek için çalışıyor. Dündar'a göre, Kentsel dönüşüm sadece yeni bölgelerde bir şeyler yapmak değil, eski bölgelerin ihyası da kentsel dönüşüm. O yüzden restorasyonlar devam ediyor ve artık belediyenin temiz hizmeti gibi rutine döndü.

Dündar, buna örnek olarak da Recep Altepe döneminde Gökdere Medresesi ile başlayan ve Şadırvanlı Akademi'ye kadar uzanan çalışmaları ve Hisar projesini örnek gösteriyor.

Osmangazi'de ustalık dönemini geçiren Dündar'ın projeleri hep uzun soluklu. Dündar'a önemli olan yapılacak çalışmaların kentin hafızasına girmesi ve kabul görmesi. En basit proje bile 2 yılda ortaya çıkıyor.

Siyasetçilerin bakış açısına göre, yatırımların seçime endeksli olduğuna vurgu yapan Dündar, durumu şöyle anlattı:

'Bizlerdeki düşünce seçim sürenin sonu seçime giderken ben eserimi ortaya koyayım ki seçimde bize katkısı olsun. Bu anlayışla bir proje 5 yıllık olur. 5 yıllık projede kalıcı olmaz. Ben hizmet döneminde bu hesaba girmedim. Bunu panorama fetih müzesi projesinde fark ettim. 2014'te temel atmayı planlıyorduk. Bir çok kurum ve kuruluş olduğu için tamamlayamadık. Seçim sonrasına kaldı. Eğer beni aday yapmasalar veya seçimi kazanmasaydım panorama olmayacaktı. Çünkü panoramanın ne olduğunu kimse bilmiyordu. Bu zaten Mustafa Dündar'ın projesi deyip gelecek kişi bunu yapmazdı'

Uzun vadeli iş ortaya çıkınca farkının anlaşıldığını vurgulayan Dündar, Panorama'yı bugüne kadar 134 farklı ülkeden bir milyon 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

'5 DÖNÜMÜ TİCARİ ALAN YAPAR PROJEYİ TAMAMLARDIK'

Osmangazi Meydanı projesinde de benzer durum yaşandığını anlatan Dündar, projenin 2009 yılında ilk seçildiğinde şekillenmeye başlandığını ifade ederek, bu proje için nelerden vazgeçildiğini anlattı:

'Meydan projesi hep konuşuldu ama uygulamaya geçmedi. Kamulaştırmaları yapıp 2019 seçiminden sonra temelini attı. Eğer aday yapılmayıp vatandaş bizi seçmemiş olsaydı bu proje olmazdı. Gelecek olana tertemiz yer bırakıyorsun. Burayı yaparken tamamen belediye kaynaklarını kullandık. İmar durumu ise üç emsal olan bir yer. Rantın en yüksek olduğu bölge. İmar planını değiştirerek 0,10 emsala düşürdük. Yapılan yapıyı yer altında inşa ediyoruz. Üstü meydan olacak. 160 milyon kamulaştırmaya 200 milyona ihalesi yapıldı. Hiç kimse de bunu yapmaz orada en az 5 dönümü ticari alan yapar maliyetini karşılamış olur. Belki akıl proje de bu ama kamunun istediği bizden bu böyle olsun'

Projeyi hazırlarken sadece uzmanların değil simitçiden seyyar satıcıya kadar her kesimin görüşlerini de aldıklarını ifade eden Dündar, kamulaştırma ve projeye yapılan itiraz ve davalar konusundaki sitemlerini de dile getirdi:

'Şöyle bir mantık vardır. Bunu yapıyorsa Mustafa Dündar kazanacak AK Parti kazanacak. Oysa Bursa kazanacak. Sen burada yaşıyorsan ya da sen bir STK'sın bunu engellemeyle başarı kazamazsın. Ego tatmin etmiş olursun. Filan kuruluş filan STK olarak iptal davası açtım iptal ettirdim engelledim. Şu an yaptığımız proje rantı olmayan AVM falan yapmıyorsun ve üç emsali 0,10'a düşürüp, meydan yapıyorsun.Tamamen kamu kaynağıyla kamuya tahsis ediyorsun'

OSMANGAZİ İKİNCİ HAYVAN BARINAĞI YAPIYOR

Geçtiğimiz günlerde Pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı sonucu 4 yaşındaki Asiye Ateş yaralanmıştı. Bu olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da belediyelere barınak çağrısı yapmıştı.

Osmangazi Belediyesi Bursa'da bu alanda önce yerel yönetimlerden biri Doğal Yaşam Merkezi Recep Altepe'nin Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde açılmıştı. 114 dönüm alan üzerinde kurulan yaşam merkezinde ameliyathanelerden eğitim merkezine kadar bir çok tesis yer alıyor ve Avrupa'nın en büyük ve modern yaşam merkezi olarak nitelendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine Osmangazi Belediyesi'nin yeni projesi olup olmadığını sorduğumuz Dündar, 'Hizmetlerde Avrupa'da bir numarayız, yurt dışından öğrenciler gelip burada eğitim görüyor. Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine bunun yanı sıra başka bir bölgeye yeni barınak yapacağız' dedi.

Türkiye'de hayvanseverlik konusunun yanlış değerlendirildiğine dikkat çeken Dündar, 'Benim evimin önüne mama istasyonu, su koy demekle hayvanseverlik olmuyor. Sen ne yapıyorsun. Biz yaptığımız hizmetleri insanlar için veriyoruz. Daha rahat ve huzur içinde sokaklarda dolaşılsın diye. Türkiye'de hayvanseverlikle ilgili bakış açılarının değişmesi lazım' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.