Hava Durumu

Dünya nasıl hazırlanıyor, Afrika ve Avrupa'dan yeni projeler

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2020 08:05

Dünkü yazım üzerine Bursa'da 25 yıl gibi rekor süre DSİ Bölge Müdürlüğü ve ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker aradı. Saker, tüm bölgenin su kaynakları, dereleri ve yağış rejimini en iyi bilen uzmanlardan biri.
Belediye başkanlığı döneminden beri iklim değişikliği üzerine uyarılar yapıp, dünyadaki çözümleri paylaşıyor. Tesadüf mü yoksa öngörü mü bilemiyorum ama Saker iki haftadır Ekohaber'deki köşesinde Paris Anlaşması'nı ve Afrika ve Avrupa'da temiz enerji üretimi için yapılan yenilikleri dile getiriyor.
İnsanlığın karşı karşıya olduğu doğa felaketi iklim değişikliği ile mücadelede bu güne kadar attıkları adımla yetersiz kaldığını idrak ederek, 2015 yılı sonunda Paris Analaşması'nın imzalandığını vurgulayan Saker, bu anlaşmayla 2050 yılına kadar karbon salınımlı enerji üretiminin durdurulmasının taahhüt edildiğini hatırlattı.
Bir parantez de ben açayım ABD Başkanı Trump göreve gelir gelmez bu anlaşmayı tanımadığını açıkladı. Türkiye ise henüz meclis onayından geçirmedi.

Kuraklığın hüküm sürdüğü Batı Afrika'da güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallarının birleştirildiği enerji havuzu projesini anlatan Saker, Avrupa'da karbon salınımı önlemek için rüzgar santrallarında bile çelik yerine ahşap lamineler kullanıldığını söyledi.
Yenilenebilir enerji üretiminde Avrupa'nın lider ülkesi olan İsveç, halen kullandığı elektrik enerjisinin yüzde 54'ünü yenilenebilir kaynaklardan ağırlıklı olarak rüzgardan üretir ve 2040 yılına kadar yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyor.
Saker'in verdiği bilgiye göre, kurulu gücü 28 bin 500 MW olan 642 hidroelektrik santralında 75 bin GW elektrik üretiliyor. Bu miktar yıllık tükettiğimiz toplam enerjinin yüzde 29'unu karşılıyor. Güneş enerjisi üretimimizde ise 6 GW güçteki kurulu tesisten geçen yıl 110 MW elektrik üretildi. Her yıl Her yıl 1,5-2GW gücünde yeni santrallar devreye giriyor. 172 rüzgar enerjisi santralına ek olarak 195 santral daha yapılıyor.
Saker'in önerisi Batı Afrika ülkelerinde uygulandığı gibi, hidroelektrik santrallarla güneş ve rüzgar enerji sistemlerini bütünleştirerek oluşturulacak enerji havuzu sistemi. Türkiye'nin bu sistemi uygulaması halinde hem verimlik artacak hem de maliyetler aşağıya çekilecek.

SEL MAĞDURLARININ YARALARI SARILIYOR

Bursa'daki sel felaketinin ardından aynı gece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ertesi gün de Soylu ile beraber Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli vatandaşın yanındaydı.Bu tür afetlerde ilk günün sıcaklığı geçtikten sonra tablo ortaya çıkar. Aslında bu günlerde de vatandaşın yanında olmak gerekir.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da dün bir kez daha Dudaklı köyündeydi. Vatandaşları dinledi, ihtiyaçlarını bir kez daha sordu.

Çavuşoğlu'na izlenimlerini sorduk.
Dudaklı ve Kayacık'ta büyük bir afet yaşandığını ve zararın bu ölçüde kalmasına şükrettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, '100'e yakın ev, bir-bir buçuk metre suyla dolmuş. Şu ana kadar 20 tanesi temizlendi. Büyükşehir, Kestel ve Yıldırım Belediyesi ekipleri canla başla çalışıyor. En kısa sürede elektrik de verilecek' dedi.
Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ilk etapta 2 milyon hibe, AFAD'dan da 500 bin lira destek geldiğini hatırlatarak, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, önümüzdeki günlerde desteğin artarak süreceğini ve hiç kimsenin mağdur olmayacağını söyledi.

Hükümetin bu tür olaylar karşısında çok hızlı hareket ettiğini ve vatandaşların yanında olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunu Elazığ ve Malatya depremleri, Van'daki çığ felaketi ve en son sel baskınlarında görüldüğünü sözlerine ekledi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FRAGMANI ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞIYOR

Bursa'nın 5 ilçesi dün sel felaketini yaşadı. Afetin nasıl başladığını haber ajanslarının servis ettiği görüntülerden izledik.
Vatandaşlar cep telefonuyla çekmiş. Sanki dağ yarılmış, içinden deli Fırat Nehri çıkmış gibi su kütlesi tüm hızıyla yerleşim birimlerine doğru ilerliyor. Böylesine güçlü bir su kütlesinin önünde durmak mümkün değil. Nitekim, durulamadı da zaten.
Dünkü yazımda bunu iklim değişikliği kıyametinin fragmanı olarak adlandırmıştım. Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar da, uzmanların yıllardır dikkat çektiği iklim değişikliğinin gerçekleştiğini ve öngörülemez afetler ve hastalıkların kapıda olduğunu söylemişti.

Kıyamet fragmanı şehir şehir dolaşıyor sanırım. Sabah saatlerinde İzmir, öğleden sonra İstanbul fragmanı izledi. İstanbul'da meteorolojik olarak ne ararsanız vardı. Hortum, dolu, fırtına, sel hepsi birden boy gösterdi. Görüntüler ABD'deki tayfunları aratmayacak türdendi.
Yıllardır insanoğlunun yaptığı tahribata doğa en şiddetli biçimde yanıt veriyor...

GÖZLEM KULESİ'NDE BURSA PROJELERİ KONUŞULACAK

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konukları İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek olacak.
20.30'da canlı olarak yayınlanacak programda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın geçen hafta açıkladığı projeler ve sel felaketi konuları değerlendirilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.