Hava Durumu

Dünyanın yeni gözdesi Gölyazı, neden Nessebar gibi olmasın!

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2020 09:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2020 09:04

Sosyal medyadaki fotoğraf paylaşımlarını ve Gölyazı ile ilgili haberleri gördüğümde, hemen aklıma başlıkta da ismi geçen Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki yer alan ve Gölyazı'ya ikiz kardeş gibi benzeyen Nessebar kenti gelir.

1983 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Nessebar'ı, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Varna'da restore ettiği tarihi eserin açılış töreninden sonra Burgaz'a giderken görmüş ve hayran kalmıştık. Butik otelleri, restoran ve kafeteryaları, plajı ve hediyelik eşyaların satıldığı taş sokakları ile tam bir turizm kasabasıydı. Karaya bir yolla bağlanan adaya gelenler araçlarını oldukça büyük otoparka bırakıp yaya olarak dolaşabiliyorlardı. Haziran ayında gittiğimiz ada, iğne atsan yere düşmez misali turist kaynıyordu.

Şimdi gelelim Gölyazı'ya... Neden Nessabar bu kadar turist çekerken ondan kat be kat daha güzel Gölyazı aynı ilgiyi görmüyor, nerede yanlış yapıyoruz?

Gölyazı, kuş varlığı açısından Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli sulak alanlarından biri. RAMSAR sözleşmesi kapsamında bulunan ve 2700 yıllık kalıntıların bulunduğu Gölyazı'nın güzelliğinin dünya da farkında. 3 yıl önce görülmesi gereken 30 köy arasında 18'inci sırada yeralan Gölyazı'nın güzelliği İngiltere Kraliçesi'nin de her gün masasına gelen The Daily Telegraph gazetesinde de yer bulmuştu. Sadece İngilizler değil Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA) Avrupa'nın en güzel 30 tatil ve turizm kasabasını arasında ilk sıralardan birini yine Gölyazı'ya vermişti.

Büyükşehir Belediyesi son iki yılda üst ve altyapı çalışmaları için Gölyazı'ya 20 milyon liralık harcama yaptı. Yer döşemesinden meydan düzenlemesine içme suyundan kanalizasyona kadar alt yapı yatırımları tamamlandı.

Şimdi sıra turistin gelmesinde.

Koronavirüs nedeniyle turizm anlayışının değişmesi Gölyazı gibi tarih ve doğanın buluştuğu mekanlara yarayacak. Ancak tıpkı Nessebar gibi çok önemli dokunuşlar yapılması gerekiyor.

Bursa'yı TÜRSAB Genel Yönetiminde Sayman üye olarak temsil eden Hasan Eker, Gölyazı ile yakından ilgilenen bir turizmci.

Gölyazı, nasıl cazip hale getirilir diye soruyoruz. Yanıtı hazır. Ona göre, Uludağ'da hazırlığı devam eden alan başkanlığının küçük bir modelinin Gölyazı'ya uygulanması gerekiyor. Bu da kurulacak bir vakıf aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bu vakıf, oradaki otoparkın işletilmesi, yeni kurulacak kafe ve restoranlardan elde edilen gelir ile birçok işi başarabilir. Gölyazı için olmazsa olmazlardan biri de tüm binaların tıpkı Oruçbey Caddesi'nde olduğu Osmanlı mimarisine göre, giydirilmesi. Bu sayede çirkinlikler de önlenmiş olacak. Ayrıca Gölyazı'ya özgü kerevit başta olmak üzere doğal yiyecekler konusunda çalışma yapılmalı.

Turizm zorlu bir yolculuk ve diğer bir yanı da sürdürülebilir olması. Hasan Eker'in önerileri bu yolda atılacak önemli bir adım olacak.

ÇAVUŞOĞLU: TÜM İMKANLARIMIZLA ESNAFIN YANINDAYIZ

Geçen hafta BESOB'ta oda başkanlarıyla bir araya gelerek, esnafın sorunlarını dinleyen TBMM insan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun dün de Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanvekili ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı'yı ziyaret etti.

Görüşmede, pandemi sürecinde esnaf ve sanatkarlara sağlanan destekler konuşuldu.

Şarlı'nın verdiği bilgiye göre, Kalite hizmet belgesine sahip ilk kooperatif olan Bursa Esnaf Kefalet Kooperatifi, 958 kooperatif arasında normal kredi ve 25 bin liralık esnaf destek kredisini en fazla kullandıran kurum oldu.

Nisan, mayıs ve haziran taksitlerinin faizsiz olarak ötelendiğini ve son taksitin sonuna eklendiğini hatırlatan Şarlı, esnafa destek olmak amacıyla temmuz, ağustos ve eylül aylarına ait taksitlerin de ilave edildiğini ve bu taksitlendirmenin kamuya maliyetinin 750 milyon lira olduğunu vurguladı.

Şarlı, destek süresince icraların durdurulduğunu ve kooperatif takibindeki borçların yeniden yapılandırıldığını da ifade ederek, Bursa'daki esnafın borcuna sadık olduğunu ve pandemi öncesinde ödenmeyen kredi oranının yüzde 2'nin altında kaldığını söyledi.

Şarlı ve yönetimini yaptığı başarılı hizmetlerden dolayı kutlayan Çavuşoğlu da,'Her zaman olduğu gibi devletimiz ve hükümetimiz pandemi sürecinde de esnafının yanında yer alacaktır' dedi.

NECATİ ŞAHİN'DEN OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ SİTEMİ

İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nde, Bursa'nın 2011 yılında hızlı tren şansını nasıl kaybettiğini anlatmış ve ortasından demiryolu geçişi bulunan Osmangazi Köprüsü projesinin sonradan değiştirildiğini ve Bursa sahip çıkmadığı için bu şansı kaçırdığını söylemişti.

Prof. Dr. Tatlıoğlu'nun açıklamalarına üzüldüğünü söyleyen Necati Şahin, 'O yıllarda inşaat mühendisleri odası Bursa şube başkanıydım. Proje hazırlanırken İTÜ'den akademisyenlerle birlikte ortak çalışma yapmış ve demiryolunu önermiştik. Proje ilk hazırlandığında da ortasında demiryolu vardı. Sonra çıkarılınca itirazımızı hem bakanlığa hem başbakanlığa ulaştırdık. Yapılmasa bile ortasında demiryolu için boşluk bırakılmasını önermiştik. Çabalarımızın unutulması beni üzdü' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.