Hava Durumu

Eğitimdeki sorunun herkes farkında

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2017 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2017 08:55

Eğitim, toplumun temel taşı. Gelişme, büyüme kısacası dünyada söz sahibi olmanın yolu eğitimden geçiyor.
Türkiye gelişmiş ülkelerin gıpta ile baktığı genç nüfusunu eğitme konusunda istediği başarıyı bir türlü elde edemiyor. Başarı çıtasının her geçen yıl nasıl geriye gittiği dünyaca kabul gören araştırma kurumlarının verilerinde yer alıyor.
Eğitim ve ardından diğer alanlarda başarı gösteren Finlandiya gibi örnekler, tez ve araştırma konusu haline geliyor.
İşin ilginç yanı Türkiye'deki eğitim sistemindeki aksaklığın iktidar-muhalefet herkes farkında. Ancak, bir türlü uzun yılları kapsayan programlar oluşturulamıyor.
Ders müfredatları, sınav sistemleri yap-boz tahtasına döndü.

Oysa Türkiye'nin bu alanda yetiştirdiği bilim adamları dünyaca kabul görürken biz sadece dinlemek ve 'adam ne kadar haklı. Ne kadar güzel şeyler söylüyor' demekle yetiniyoruz.
New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin de bunlardan biri. Eğitimle ilgili 'İtiraz Et, Hayal Kur, İlerle' konulu konferansı sosyal medyada en popüler videoları geride bıraktı.
Prof. Dr. Şirin, kısa aralıklarla geldiği Türkiye'de katıldığı her televizyon programında dünyada eğitimin geldiği düzeyi anlatıyor. En son katıldığı programda ise eğitimin 6 aylıkken başladığını ve bu konuda yapılan araştırmaları anlattı.
Bursa'da da sendikalar ve bazı sivil toplum örgütleri okullar açıldığında veya yıl sonu tatilinde hazırladıkları raporları kamuoyu ile paylaşıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde, Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü Eş Sözcüleri Özen Çerençe ve Serdar Esen Bursa Hakimiyet'i ziyarete geldiler. Partinin Bursa il örgütü, 'Türkiye'de ve Bursa'da Eğitimin Durumu' başlıklı 24 sayfalık araştırma hazırlamış.
Oldukça kapsamlı bu araştırmada Türkiye'de eğitimin acı gerçekleri gözler önünü serilirken Bursa ile ilgili önemli detaylara da yer verilmiş.
Eğitimdeki yanlış politikalar bir yana bana en ilginç gelen veri, ülke genelinde halen 9 milyon 624 bin 250 kişinin okuma yazma bilmiyor olması.
9,5 milyon az buz bir rakam değil. 53 milyon olan seçmen sayısının neredeyse beşte biri.

Bursa'da durum nasıl?

Marmara bölgesinde yer alan Bursa birçok kente oranla eğitim konusunda şanslı iller arasında.

Araştırmada yer alan veriye göre, Marmara ile İç Anadolu'daki öğrenciler arasında matematikte 61, fende 66, okumada ise 74 puanlık fark görülüyor. Söz konusu fark yaklaşık 2 okul yılına denk geliyor.

-Bursa'da eğitim konusundaki sıkıntılar ise şu başlıklar altında yer alıyor:
13 okul kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkıldı, yıkılacak
-Sadece 2017 yılında açılan 1176 özel okulun 105'i Bursa'da.
-Tam gün eğitime geçilen okul sayısı yetersiz, üstelik sınıf mevcudu 30'un üzerinde.
Okulların yüzde 65'i halen ikili eğitime devam ediyor.
-40 okul ve 860 dersliğe ihtiyaç var.
Öğretmen ve yardımcı personel açığı devam ediyor.
-Mesleki liseler azalıyor yerlerini özel teknik liseler alıyor.
-Okullara ödenek verilmediğinden temel ihtiyaçlar karşılanamıyor.

Osman Gazi için devlet töreni çağrısı

Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan ve kentin en önemli prestij eserlerinden biri olacak 'Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi' gün sayıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, müzenin nisan ayında yapılacak Fetih Şenlikleri sırasında açılacağını söyledi.


Başkan Dündar'ın bu açıklaması üzerine daha önce aynı konuda birkaç kez öneride bulunan Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın'dan çağrı geldi. Aydın, Osman Gazi anma etkinliklerinin devlet töreni kapsamına alınmasını isteyerek, 'Gerekli olan Bakanlar Kurulu Kararı'nın bir an önce çıkarılarak Nisan 2018 Osman Gazi Han'ı Anma Etkinlikleri yurt içi, Türk-İslam dünyasından misafirler ve devlet protokolünün katılımıyla gerçekleşmelidir' dedi.
Aydın, Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi, babaannesi Hayme Ana'ya uygulanan devlet töreninin Osmanlı İmparatorluğu kurucusu Osman Gazi Han'dan esirgenmemesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.