Seçimlerin ardından ekonominin kaptan köşküne Cumhurbaşkanı Yardımcılığı göreviyle Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı makamıyla Mehmet Şimşek gelince Türkiye’de iki yıldan beri uygulanan politikalardan dönüş adımları atıldı.
Merkez Bankası, faizleri arttırdı, enflasyon hedeflerini reailize etti. TÜİK bile yıllar sonra gerçeğe yakın enflasyon verilerini açıkladı.
Bu adımları destekleyen en önemli unsurlardan biri de geleceği görmek isteyen iş dünyasının talebi olan Orta Vadeli Program’dı. Çünkü iş dünyasının en çok korktuğu belirsizlik ve günlük alınan kararlarla ekonominin yönetilmesiydi. Ekonomide 3 yıllık yol haritasını açıklanması hem piyasalardan hem de iş dünyasından olumlu yankı buldu.
Önce programdan bazı ana başlıklar verip, ardından Bursa’daki yansımaları aktarayım.
Programa göre, enflasyonun 2026'da tek haneye düşürülmesi hedefleniyor. Büyümenin 2026'da yüzde 5'e çıkarılması öngörülen programda kişi başı gelirin 14 bin 855 dolara çıkarılması planlanıyor.
Bu hedefler arasında OVP’de yapısal reformlar için öncelikli 7 alan belirlendi: Büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı.
Programda dikkatleri çeken unsurlardan bir tanesi ise enflasyon tahmini oldu. Merkez Bankası temmuz ayında 22,3 olan 2023 yılı tahminini yüzde 58 çıkarmıştı. OVP’de ise bu rakam yüzde 65 olarak görülüyor. Enflasyonun 2024’te yüzde 33, 2025’te yüzde 15,2 ve ancak 2026’da yüzde 8,5’a düşürülmesi öngörülüyor.
Bu tahminlerin gösterdiği ise Türkiye’nin önümüzdeki üç yıl kemer sıkacağını ve ancak 2026’da rahat bir nefes alınabileceğini gösteriyor. Tabi bu arada 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin bu kararlara nasıl etki edeceği de merak konusu. Yani hükümet bu yılın başında olduğu gibi her şeye rağmen para musluklarını açar mı açmaz mı göreceğiz. Ancak son günlerde başta kredi kartları olmak üzere yapılacak yeni düzenleme sinyalleri sıkı para politikasına devam edileceği yönünde.
Gelelim OVP’nin Bursa iş dünyasındaki etkilerine;
Patronlar Kulübü olarak adlandırılan Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, seçim öncesi ekonomik anlayışla gelinen noktadaki ekonomik anlayışın tamamen farklı olduğunu ve bugünkü anlayışın işleri rayına sokmak için bir umut yarattığını söyledi.
ENFLASYON GERÇEKLERİNE DAYALI FAİZ ARTIŞI VE FİNANSMAN DESTEĞİ TALEBİ
Daha gerçekçi verilerle, gerçekçi ve çözüm odaklı bir ekonomik anlayışın sinyallerinin alındığı 3 ayın sonunda yayınlanan OVP’nin bu umudu artırdığını kaydeden Küçükkayalar, faiz artırımı, enflasyon hedefinin revize edilmesi ve kur baskılama konusunda eski katılığın olmamasını, olumlu gelişmeler olarak değerlendirirken, OVP’ye de yansıyan bu anlayışın başka unsurlarla da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Küçükkayalar, iç tüketimi baskılayıp büyümeyi ihracatla yapmaya çalışan yaklaşımı doğru bulduklarını ancak bunun için ihracatın hem kur politikalarıyla hem finansa ulaşım noktasında, hem de sektörlere göre belirlenecek diğer yardım paketleriyle desteklenmesinin şart olduğunu belirterek, ‘Enflasyon gerçeklerine dayanan faiz artışı, ekonomik gerçeklerimize de uygun olur” dedi.
Orta Vadeli Programı değerlendiren DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, yapısal reformların etkin şekilde uygulanmasının hedeflere ulaşmayı temin edeceğini getirdi.
Çevikel, ‘OVP'nin ülkemizin ekonomik büyümesine ve istikrarına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Büyümeyi güçlendirecek ve istikrarı sağlayacak programa desteğimiz tamdır.” dedi.
BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş, GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, TOSYÖV Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kazangil yaptıkları açıklamalarda OVP’ye destek vererek, umutlu olduklarını söylediler.
KENT MEYDANI’NDA KUĞU, NALBALTOĞLU’NDA KEDİ MUDANYA’DA BETONDAN YUNUS ÇIKABİLİR
Gitmediyseniz mutlaka sosyal medya paylaşımlarında görmüşsünüzdür; Avrupa sokaklarını süsleyen 3 boyutlu resimler kentlere ayrı bir güzellik katıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi de görüntü kirliliğini önlemek, kent estetiğine katkıda bulunmak amacıyla trafo binaları, istinat duvarları ve köprülü kavşakları bir tuval gibi kullanıp, sanat eserine dönüştürüyor. Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesindeki sanatçılarla her geçen gün farklı uygulamalara imza atıyor.
Türkiye'de pek yaygın olmayan Avrupa’daki örneklerinde ise daha çok tebeşir gibi geçici boyalarla yapılan 3D uygulamalar, uzun süre etkileşimin sağlanabilmesi amacıyla Bursa'da dayanıklı özel boyalarla yapılıyor. 3D sokak boyama sanatı çalışmaları belli bir açıdan bakıldığında vatandaşlarda şaşkınlığa yol açıyor.
Mudanya sahilinde betondan fırlayan yunuslar, Kent Meydanı’ndaki kuğu, Heykel Nalbantoğlu Çarşısı'ndaki kedi, Orhangazi Meydanı’ndaki Kelebek ve Zafer Palaza Meydanı’daki optik illüzyon çalışmaları görenleri şaşkına çeviriyor.
Vatandaşlardan da olumlu tepkiler alan 3 boyutlu resim uygulamaları özellikle yaya hareketliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaygınlaştırılacak.
Bu arada, kent estetiğine katkı olması açısından bir öneri yapmak istiyorum. Avrupa’da benzeri görülen üst geçitlerin altı veya otobüs, metro duraklarında mobilyaların bulunduğu dinlenme alanları yapılabilir. Yalnız Bursalıların koruması ve ticari alanlara dönüşmemesi şartıyla…
KISA BİR MOLA
Uzun ve sıcak geçen yaz mevsiminin ardından serin sonbahar günleri başlıyor. Veya öyle umuyorum. Bu serin günlerde kısa bir mola vererek yıllık iznimi kullanacağım. 25 Eylül’de tekrar görüşmek dileğiyle…