Hava Durumu

Emeğin buzkıran gemisi dostlarını unutmadı

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2020 08:00

Türk Metal ve MESS arasında Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin 4 Aralık'ta kesilerek uyuşmazlık zaptı imzalanmasının ardından Türk Metal Sendikası karargâhını Bursa'ya taşımıştı.
Bir yandan işçi eylemleri devam ederken diğer yandan Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak, hem kamuoyuna hem de üye işçilerine moral aşılayarak, istediklerini alacakları mesajını veriyordu.
Gazeteci abimiz Ahmet Emin Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı ASTV'de çekilen ve Line TV'de de yayınlanan ortak programda, Kavlak, 'kırmızı çizgilerinden asla ödün vermeyeceklerini ve sözleşmeyi mutlaka imzalayacaklarını' açıklamıştı.
Meydanlara kadar uzanan eylem dozunu masada iyi kullanan Kavlak sonunda istediklerini elde etmeyi başardı. Dönemsel olarak en yüksek ücret artışını sağlayan bu sözleşme Kavlak'ın deyimiyle Türk Metal'i emeğin buzkıran gemisi haline getirdi ve yeni sözleşmeler için umut oldu.

Türk Metal, pazarlıkların devam ettiği çetin süreçte destek verenleri unutmadı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Emek Dostları ödül törenine Bursa'dan Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Line TV'den Erdinç Karakaş, Kübra Ulutaş, Sözcü Gazetesi'nin Bursa temsilcisi Halil Ataş ile birlikte katıldık.
Törenin diğer bir anlamlı yönü ise 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen Kadın İşçiler 25'inci Büyük Kurultayı'nın galasıyla ödüllerin aynı gece verilmesiydi. Salonu dolduran bin 200'e yakın kadın işçi, Türk Metal'in 33 şubesinden gelmişti.
Kadınların gecesinde Emek Dostu ödülü almak daha anlamlıydı. Bunun yanı sıra Kavlak'ın konuşmasında, bizim oturduğumuz masaları salondakilere işaret ederek, 'Onlar sizin dostunuzdur. İşçi sınıfı dostlarını hiçbir zaman unutmaz siz de unutmayın. Onları okuyun, onları izleyin' sözleri Bursalı gazeteciler olarak bizleri duygulandırdı.

Anadolu Hotels Esenboğa Thermal'de düzenlenen ödül törenin diğer önemli bir notu ise katılımcılardı. Protokol masasında TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay ve Kavlak ile birlikte oturan TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. TİSK'in 'patron' olmayan ilk başkanı olan Akkol, Koç Holding'in İnsan Kaynakları yöneticiliğinden geliyor. Bir gün önce de seminerde metal işçisi kadınlara hitaben konuşma yapan ve gecenin sonuna kadar salondan ayrılmayan Akkol'un uyuşmazlığın çözülmesinde de etkin rol oynadığı gecedeki Türk Metal yöneticileri tarafından da ifade edildi.
Son not da, galaya katılan şarkıcı Bülent Serttaş'la ilgili. Türk Metal için yaptığı besteyle konsere başlayan Serttaş, Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadın işçileri coşturmasını bildi.

'ASANSÖRDEN GERİ ÇEVRİLECEĞİMİ BİLEREK MASADAN KALKTIM'

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ile Bursa'da karargah kurduğu sözleşme dönemi sonrası bir daha görüşememiştik. Tören gecesinde masamıza gelince o günlerle ilgili birkaç ayrıntıyı öğrenme fırsatı bulduk.
İstanbul'daki görüşme maratonu sırasında ilk gün 6 saat, ikinci gün 19.30'da başlayan görüşme ise 04.45'e kadar devam etmişti. Tam bir sinir harbine dönen görüşme sırasında iki kez masadan kalkan Kavlak, üçüncü kalkışında MESS binasını terk etmek üzereyken asansörden döndürülmüştü.
Tam bu anı sordum. O da gülerek yanıtladı: Öyle bir noktaya gelmiştik ki çağıracaklarını biliyordum.
Türk Metal'in Ankara'da iki oteli var. Biri Söğütözü'nde diğeri de seminer ve törenin yapıldığı Esenboğa'da. Türk Metal'in sendika olarak en güçlü olduğu merkezlerden biri Bursa. Kente bir tesis ve özellikle otel yapmayı düşünüyor musunuz? sorusunu da yönelttik.
Kavlak ise 'Uludağ olursa belki' yanıtını verdi.

BABACAN'IN PARTİSİNDE BURSA İZİ ARADIK

AK Parti'den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın liderliğini yaptığı ve kısa adı DEVA olarak açıklanan Demokrasi ve Atılım Partisi ertelemelerin ardından dün resmen kuruldu.
Babacan'ın sabah televizyon programında stratejisini ve hedeflerini anlattığı partinin kuruluş dilekçesini ise Hasan Canpolat, Mehmet Emin Ekmen ve İdris Şahin İçişleri Bakanlığı'na verdi.
Partinin kurucular kurulunda, AK Parti hükümetlerinde bakanlık yapan Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Selma Aliye Kavaf yeralıyor. DEVA Partisi, AK Parti'den geçtiğimiz aylarda istifa eden Mustafa Yeneroğlu'nun listede yer almasıyla Meclis'te de temsil edilecek.
Kurucular kurulu yapısı 1983 yılında merhum Turgut Özal'ın dört eğilimi birleştirmek amacıyla kurduğu ANAP'a benzeyen DEVA'nın siyasi arenadaki etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yazar Gülay Göktürk'ten bir zamanlar MHP'de liderlik yarışına giren Ramiz Ongun, Mazlum Der Eski Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, eski Korgeneral Mehmet Şanver gibi isimlerin yer aldığı 90 kişilik kurucu arasında Bursa izi aradık.
Kadın ve gençlerin yüzde 50'sini oluşturduğu listede AK Parti veya diğer partilerde daha önce görev yapmış Bursalı yoktu.
Sadece kurucular kurulunda yer alan Burak Dalgın'ın biyografisinde doğum yeri Bursa olarak görülüyordu. 42 yaşındaki Dalgın, özgeçmişini araştırdığımızda ise Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu ve Harvard Business School'da yüksek lisans yaptığını gördük. Çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan Dalgın, Dünya Gazetesi'nde de ekonomi yazarlığı yapıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.