Hava Durumu

Engelli dostu olmayan binaya ruhsat yok

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2018 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2018 07:50

Ülkemizde, yerel yönetimler denilince akla yol, kanalizasyon, park, temizliğin yanı sıra sosyal hayata dokunan hizmetler geliyor.
Bu hizmetler elbette ki önemli ancak, ideal yönetim anlayışında hizmetlerden tüm bireylerin yararlanması gerekiyor.
Peki, bu hizmetlerden herkes eşit biçimde yararlanabiliyor mu?
Kastım; engelli bireyler...
TÜİK'in 2016 verilerine göre nüfusumuzun yüzde 6,6'sı engelli bireylerden oluşuyor. Bu oran 750 bin kişinin yaşadığı diğer bir deyişle nüfusu 52 ilden büyük olan Yıldırım'da yüzde 12.
Yani artık yaptığınız her hizmeti bu bireylerin de yararlanacağı hale dönüştürmeniz gerekiyor.
Baia Hotel'de Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin de hassas olduğu konulardan biri de engelli bireylerin yaşamlarına dokunabilmek.
Edebali'ye göre normal yaşantısını sürdüren insanlar da potansiyel engelli adayı. Bu nedenle insan onuruna yakışır yaşam ve şehir sunmak gerekiyor.
Yıldırım'da bu amaçla çok sayıda proje hayata geçiyor.
'Engelsiz Masa' hizmetiyle tüm projelerde engellilerin durumu gözden geçiriliyor. Tekerlekli sandalye, akülü araba gibi fiziki desteklerin yanı sıra 'Müzik Akademisi' ve 'Engelsiz Mutfak' projeleriyle de engellilerin sosyal hayatın içinde yer almaları sağlanıyor.
En duygulu olanı ise doğum günlerinde evlerinde pastayla ziyaret edilerek sevinçlerine ortak olunması .
Yıldırım Belediyesi önümüzdeki günlerde belki de Türkiye'ye örnek olacak bir uygulamaya imza atacak. Edebali, bundan sonra, yaşlı ve engellilerle ilgili kriterlerin yer aldığı erişebilirlik sertifikası olmayan yeni bina inşaatlarına ruhsat verilmeyeceğini açıkladı.
Edebali'nin bu karara gerekçesi de oldukça anlamlı;
Engellilerin mutlu olduğu toplum mutludur.

Bakanlık onayı bekliyor

Yıldırım Belediyesi'nin engellilere yönelik en önemli projelerinden biri de onları dört duvar arasından kurtarmak amacıyla hazırlanan Engelsiz Yaşam Merkezi.
Arabayatağı Mahallesi 11 Eylül Bulvarı'na cepheli 12 bin 612 metrekarelik alanda kurulacak Engelsiz Yaşam Merkezi, Türkiye örnek olacak özellikler taşıyor. Aile eğitimden yaşlılar için destek alanlarına, engelliler için oyun-aktivite, sosyal yaşam alanlarına kadar bir çok bölümün yer aldığı yaşam merkezinde, engelliler için iş atölyeleri de yer alacak. Burada hem eğitim verilip meslek edinmeleri sağlanacak hem de ürettikleri ürünü satacakları mağazalar da yer alacak. Hazırlanan proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na gönderildi. Onay alırsa Yıldırım, engelliler için örnek bir projeyi daha hayata geçirmiş olacak.

Vişne, caddeden ticaret merkezine dönüyor

Bavul ticaretinin merkezi Laleli'nin tedarikçisi olarak yola çıkan Vişne Caddesi'ndeki bebe ve çocuk konfeksiyonu üreticileri, 20 yıllık sürede Türkiye'nin bu sektördeki ihracatının yüzde 80'ini yapacak hale geldiler.
Vişne Caddesi'ndeki üretilen bebek ve çocuk kıyafetleri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın kümelenme ve UR GE projeleriyle sadece eski doğu bloku ülkelerinde değil, dünyanın dört bir yanına satış yapacak hale geldiler.
Vişne Caddesi artık sektöre yetmiyor.
İşin diğer bir yönü de bölgenin Yıldırım'ın tek sanayi alanı olması.
Yıldırım Belediyesi, sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin gözbebeği olan bölgeyi geliştirmek amacıyla Vişne Han ve Ticaret Merkezi çalışmalarına başladı. 80 bin metrekarelik kapalı alanda, ticaret merkezinin içinde fuar alanı bile yer alacak. Tıpkı İnegöl'deki gibi merkeze gelen alıcılar aradığı her şeyi aynı mekanda bulabilecekler.
Yıldırım Belediye Başkanı Edebali, projeye kuyumcular çarşısından otele kadar birçok tesisi daha eklemeyi planlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.