Hava Durumu

Erdem, gelir kaybına üzülüyor: 100 milyona neler yapılmaz ki

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2021 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2021 08:10

Nilüfer Belediyesi, son üç yılda önemli gelir kayıpları yaşadı. İki yıl önce Organize Sanayi Bölgelerine emlak vergisi muafiyeti getirilince sınırları içinde 8 OSB bulunan belediyenin gelirleri 35-40 milyon lira düştü.

Ardından geçen yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi su fiyatlarını ucuzlatmak için ilçeler adına topladığı katı atık bedellerini kaldırınca bu kalemden de 60 milyon liralık gelir kaybı yaşandı.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 730 günlük icraatlarını anlattığı 7 Nisan'daki basın toplantısında, pandemi ve bu gelir kayıplarına rağmen devam eden projelerde aksama yaşanmadığı vurgusu yaparak, 'Bazı projelerde ertelemeler yapmak durumunda kalacağız. Ya da yeni kaynaklar arayarak projeleri hayata geçirmeye çalışacağız' demişti.

100 milyon lira Nilüfer ölçeğindeki bir belediye için büyük para.

Sönmez Medya Genel Müdürü Burak Özgün, Bursa Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürleri Kemal Göz ve Ali Kemal Aksakal, AS TV Televizyon Müdürü Ersin Yıldıran, AS TV Program Müdürü Sevda Kurul, Sönmez Medya Reklam Yönetmeni Dilek Hemşeri ile birlikte ziyaret ettiğimiz Başkan Turgay Erdem'le sohbetimiz pandemi dolayısıyla getirilen yasaklarla başladı, gelir kaybı ve yeni yatırımlarla devam etti.

Başkan Erdem, iki yıldan beri tarım konusu üzerinde yoğunlaşıyor. İcraat toplantılarının konsepti de Nilüfer'de yetiştirilmeye başlanan lavanta üzerine kurulmuştu.

Kültür-sanat ve sporun ardından Nilüfer tarım konusunda atılım yapıyor. İcraat toplantısı sonrası aklıma gelmişti görüşmede sordum. Nilüfer'in bundan sonraki hedefi geleceğin teknolojisi olan kodlama ve robotik bilimler olmalı.

Erdem, seçim beyannamesinde, 'Yeni Nesil Belediyecilik' olarak ifade ettikleri çocuk ve gençlere yönelik, onları geleceğe hazırlayan yatırımlara önem verdiklerini hatırlatarak, bu konuda da pancar fabrikası ve Ertuğrul Mahallesi'ndeki tesislerde çalışmalara başladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yazdığım Yıldırım Belediyesi'nin gençlere yönelik uyumayan kütüphane konusunu sorduğumda ise Erdem'in yanıtı, 'Bu yarıştan ziyade geleceğe doğru bakmakla ilgili. Yıldırım'da küçük dokunuşlar bile fark yaratıyor' oldu.

Ardından gelirlerindeki kesintiler konusuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı:

'Emlak vergisi, katı atık bedelleri gitti. Bunlar büyük değer bizim için 100 milyona neler yaparım neler. Acayip işler projeler üretirdim'

TAM KAPANMA VE ANADOLU'DAKİ GERÇEK

Beklentiler koronavirüs salgının önüne geçilmesi için bayramla birlikte 9 günlük kapanma olacağıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürpriz bir şekilde 17 günlük kapanma olacağını açıkladı.

Bilim insanlarına göre, alınan karar yerinde ve bu süre içinde aşılama da hızlanırsa salgının yayılması önemli şekilde engellenmiş olacak.

Ancak, tam kapanmayla birlikte özellikle hizmet sektörü ve çalışanları, küçük esnaf ve günlük yevmiye ile geçinen insanlar ekonomik yönden daha da zor duruma düşecek.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, yeni kısıtlama öncesi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle Elazığ, Afyon, Isparta, Kayseri ve Yalova'daki incelemelerde bulunarak vatandaşlarla görüşmüştü. Programda izlenimlerini anlatan Aydın'ın Yalova Armutlu ve Isparta'nın Aksu ilçesindeki iki görüşmesi durumu özetler nitelikteydi.

Aksu'dan başlayayım. CHP'li vekillerin dükkanını ziyaret ettikleri esnaf ayakkabı satıyor. Ayakkabılar öyle marka falan da değil. Fiyatları 100-140 lira arası. Esnafın söyledikleri ise ilginç: '30 yıldır esnaflık yapıyorum ilk kez bu dönemde ikinci el ayakkabı soran müşterilerim oldu. İnsanlar 30-40 liralık ayakkabı arıyor'

Armutlu'daki ise minibüs esnafı. O da dertli yıllarca Gemlik ve Yalova'ya sefer düzenleyerek, ev ve yazlık almış. Ancak son iki yıldır. Birikimlerini satarak geçimini sağlayabiliyormuş.

Türkiye'nin her yerinde durumun aynı olduğunu ifade eden Erkan Aydın, vatandaşın ekonominin kötü yönetilmesi ve pandemi şartları nedeniyle nefes alamaz hale geldiğini söyledi. Aydın şöyle devam etti:

'Ekonomik buhran var. Bu tespitleri yaptığımızda iktidar sanki ülkenin iyiliğini istemiyormuşuz gibi serzenişte bulunuyor. Bizim bunları yapmaktaki amacımız sorunları tespit edip, çözüm üretilmesini sağlamak. Gelin yanlıştan dönün diyoruz. Bu geminin içinde hepimiz varız. Batarsa hep birlikte batacağız'

'Şu anda ülkede bir erken seçim atmosferi mevcut' diyen Erkan Aydın, 'Ülkenin genel fotoğrafına baktığınızda iktidarın yenilenmesi gerekiyor. Metal yorgunluğu var. Ülkenin bekası için iktidarın değişmesi ve Türkiye'nin nefes almasına ihtiyaç var' dedi.

BEREKETİN FOTOĞRAFI: SUDAN DOKUNMUŞ GELİNLİK

Son yağışlarla birlikte Bursa'ya içme suyu sağlayan Nilüfer ve Doğancı barajları doldu. Doluluk Nilüfer barajından yüzde 100, Doğancı da ise yüzde 90'a ulaşınca baraj savaklarından su bırakılmaya başlandı.

Barajların dolu olması Bursa'nın yılsonuna kadar su sıkıntısı çekmeyeceğinin işareti. Bir de üstüne Nilüfer Çayı'na temiz su verilmesi ise ovaya bereket katacak.

BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, dün sosyal medya hesabından Doğancı Barajı savaklarından Nilüfer Çayı'na su bırakılması fotoğrafını, 'Görüntü adeta sudan dokunmuş bir gelinlik gibi' benzetmesini yaparak paylaştı.

Gerçekten bereketin ve güzelliğin fotoğrafı... Umarım önümüzdeki yıllarda 2019 ve 2020 gibi kurak yılları bir daha yaşamayız....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.