Hava Durumu

Erken seçim tartışmalarında Bursa ikiye ayrıldı

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2020 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2020 08:21

Türkiye son 5 yılı seçimsiz geçirmedi. İstanbul'da tekrarlanan yerel seçimleri de katarsak 6 seçim yaşadık.
Yerel seçimler sonrası iktidar ve muhalefet kanadından yapılan açıklamalarda 2023'e kadar seçimsiz bir dönem beklentisi oluşmuşken, 2020'nin ilk günlerinde 'erken' veya 'baskın' seçim tartışmaları yeniden gündeme geldi.
Tartışmanın fitilini ilk ateşleyen AK Parti'den istifa ederek eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gelecek Partisi'ni kuran isimler arasında yer alan Selçuk Özdağ oldu. Özdağ, 2021 Mayıs ayında erken seçim olacağını iddia etti. Ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan '28 Haziran Pazar seçim için nasıl bir tarih?' mesajıyla tartışmalara yeni bir pencere açtı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise bazıları 'haziranın sonu temmuz başı' bazıları ise 'o kadar kısa zamanda halledemezler, eylül-ekim diyor' hatırlatmasını yaparak, 'Bizim için fark etmez. Biz kongrelerimizi zaten bu seçimler için hazırlık maksadıyla yapıyoruz' sözleriyle erken seçimi değerlendirdi.
AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu 'Cumhur' ittifakının yüzde 50+1'e ulaşamadığını kamuoyuna açıklayan araştırma şirketleri 2020'de erken seçim olacağı öngörüsünü de paylaşıyor.
Seçim yorgunu Türkiye 2020 veya 2021'de seçime gider mi?
Aslında yerli ve milli otomobil projesi, zamanında rüya proje olarak adlandırılan Kanal İstanbul'un gündeme getirilmesi, Meclis'e sevk edilen yeni infaz düzenlemeleri seçim sinyali olarak değerlendiriliyor. Buna göreceli de olsa ekonomideki canlanmayı da eklemek gerekiyor.
Bunun yanı sıra AK Parti'den ayrılan Davutoğlu ve Ali Babacan'ın parti kuruluşlarını tamamlamadan 'baskın' bir seçim olasılığı yorumlarına neden oluyor. Araştırma şirketlerinin, 'memnuniyetsiz' AK Parti seçmeninin yeni kurulacak partileri bekledikleri değerlendirmesi de önemli bir parametre.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında yaşanan karşılıklı göndermeler siyasi tansiyonu artıran unsurlardan biri. Televizyonlardaki her tartışma programında İmamoğlu'nun 'Cumhurbaşkanı adayı' olarak ele alınıp değerlendirilmesi, sanki kısa süre içinde bir seçim yapılacağı beklentisini güçlendiriyor.
Öte yandan, CHP ve İYİ Parti'nin erken seçimden önce yeniden parlamenter sisteme dönüş talepleri de daha güçlü dillendiriliyor.

SALMAN: VATANDAŞIN TALEBİ YOK
KALKANCI: ZAMANINDA YAPILACAK

Ankara çıkışlı erken seçim tartışmalarının Bursa yansımaları nasıl? Yani Cumhur ve Millet ittifakının il başkanları ne diyor?
'Erken seçim olmaz. Vatandaşın böyle bir talebi yok' sözleriyle sorumuzu yanıtlayan AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, geçtiğimiz 5 yıl içinde defalarca seçim yaşandığını ve artık Türkiye'nin yapısal reformlara odaklanması gerektiğini vurguladı ve devam etti: 'Türkiye'nin zaten güçlü bir hükümeti var. Parlamento çalışıyor. Bunların konuşulması çok anlamlı değil'
Hükümetin ciddi projeler ve ataklar yapmasının seçimle ilgili algılanmış olabileceğine de işaret eden Salman, 'Halbuki bunların bir kısmı neticede yapılması gereken ancak seçim dönemleri nedeniyle biraz ertelenmiş konular. Bunlar hızlıca yapılacak. Önümüzdeki üç yılın verimli kullanılması gerektiğini düşünüyorum' dedi.
Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP'nin Bursa İl Başkanı Cihangir Kalkancı da, MHP lideri Bahçeli'nin açıklamasını hatırlatarak, ' Yeni hükümet sisteminin devam etmesinden yanayız. Bu istikrarın devam edebilmesi için seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Erken seçim yapılması için de bir gereklilik olduğunu düşünmüyorum' değerlendirmesini yaptı.
Erken seçim meselesinin daha önce de birkaç kez gündeme getirildiğini hatırlatan Kalkancı, bunun genel itibarıyla Türkiye'deki muhalefet anlayışının bir tezahürü olduğunu ifade etti.

AKKUŞ: ERKEN SEÇİM GÖRÜYORUM
BAHADIR: SİSTEM DEĞİŞMELİ

CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, ekonomik ve siyasi gelişmelerin erken seçimi elzem kılacağını savunarak, 'Kasımda bekliyordum. Olmadı. 2020 Haziran'ına kadar mutlaka bir erken seçim olacak' değerlendirmesini yaptı. Geliştirilmiş bir parlamenter sistemin inşasının önemli olduğuna işaret eden Akkuş, seçime parti ve örgüt olarak hazır olduklarını vurguladı.
'Bizim için önemli olan erken seçimden ziyade mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altındaki tek adam rejiminin bir an önce değişmesi' diyen İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır ise şöyle devam etti:
'Bu değişimi yapacak bir erken seçim olmalı. Bir anayasa değişikliği ile beraber iyileştirilmiş parlamenter sisteme dönüş olmalı. Ne kadar erken dönersek o kadar kârdır. Bu şekliyle bir erken seçimin ülkeye bir faydası yok. Çünkü seçimde değişse bile kişi değişecek. Kişinin değişmesiyle problem çözülmüyor ki. Problem sistemin kendisinde.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.