Hava Durumu

Ermenistan'ın insan hakları ihlallerine komisyon merceği

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2020 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 08:01

Ermenistan'ın, Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ ve mücavir alanlarında 28 yıl önceki işgal ve Hocalı'daki insanlık dışı katliamı hafızalarımızdaki ilk günkü yerini koruyor.

Bu haksız ve hukuk tanımaz işgal devam ederken, 27 Eylül Pazar günü Ermenistan, Azerbaycan topraklarına yeniden saldırılar başlattı. Azerbaycan ordusu da buna karşılık verdi ve kısa sürede önemli başarılar elde ederek, işgal edilen topraklardan bir bölümünü kurtardı.

Ancak, Ermenistan ordusu çatışma bölgesinin içinde ve dışındaki Azeri sivil yerleşim yerlerine misket bombası gibi yasaklanmış silahlar ve füzelerle saldırarak, sivilleri öldürmeye devam etti. Rusya'nın girişimleriyle yapılan ateşkese rağmen Ermeni saldırıları hala devam ediyor.

Ermenistan'ın saldırıları sonucu 8 Ekim 2020 tarihi itibarıyla aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 31 sivil öldü, 154'ü de yarandı. Toplam 928 ev, 45 apartman, 133 sivil altyapı da kullanılamaz hale geldi. Tıpkı işgal günlerindeki gibi insan hakları şampiyonluğuna soyunan ülkeler yine üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Oysa Ermenistan'ın yaptıkları uluslar arası insancıl hukukunun temelini oluşturan Cenevre sözleşmesine aykırı.

Dünya sessiz kalırken dost ve kardeş ülkenin uğradığı bu haksızlığın duyurulması amacıyla adım atan ülke yine Türkiye oldu.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun başkanlığını yaptığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu harekete geçerek bu konuyu mercek altına aldı. Zaten Komisyonunun görevlerini düzenleyen mevzuatta da, gerektiğinde dış ülkelerdeki insan haklarını incelemek ve bu ihlalleri rapor halinde o ülke parlamenterlerinin ve veya parlamenter formları aracılığıyla sunma maddesi de bulunuyor.

Bu maddeye dayanarak, çatışma alanı dışında kalan Azerbaycan'ın sivil yerleşim alanlarına yapılan saldırılar, Yukarı Karabağ'da sürdürülen işgal nedeniyle sürülen bir milyona yakın insanın uğradığı hak ihlallerini yerinde tespit etmek ve Türkiye'deki Ermeni vatandaşlarımızın durumunu incelemek amacıyla bir alt komisyon kurulmasını karar verildi.

Çavuşoğlu, saldırılar karşısında BM ve Avrupa Konseyi'nden önleyici kınayıcı bir girişim olmamasının dikkat çekici olduğuna vurgu yaparak, 'Alt komisyonumuz bugün toplanacak. O bölgelere gidip inceleme yapacağız. Hazırladığımız raporu da dünya kamuoyuna duyuracağız' dedi.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu geçtiğimiz ilkbahar aylarında Yunanistan'ın sınırda mültecilere karşı yaptığı insan hakları ihlaliyle ilgili inceleme yapmış ve rapor hazırlamıştı.

KOSOVA YETİMKALE'DE ÖZEN'İ DUYGULANDIRAN BAYRAK

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Refik Özen, Balkan coğrafyasını en yakın bilen isimlerden biri. Ailesi 1958 yılında Kosova Prizren'den Bursa'ya göçen eden Özen, pandemi nedeniyle uzun süredir gidemediği Kosova ve Kuzey Makedonya'yı geçen hafta ziyaret etti.

'Gidince fark ettik. Biz onları, onlar da bizi özlemiş' sözleriyle ziyaretini anlatan Özen, Kuzey Makedonya Tarım Bakanı Arjanit Hoxha, Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Halk Bankası'nın Kuzey Makedonya Genel Müdürü Dr. Bilal Sucubaşı, El Hilal Derneği Başkanı Behixhudin Shehapi ile görüşmeler yaptığını söyledi.

Kuzey Makedonya'da 46 şubesiyle üçüncü büyük banka durumunda olan Halk Bankası'nın önemli işlere imza attığını vurgulayan Özen, Tarım Bakanının da Türk yatırımcı beklentisini ilettiğini kaydetti.

Gazi sırasında Özen'in en çok duygulandıran ise Kosova savaşından sonra yetimlerin bakımı için kurulan ve halen bu amaçla hizmet eden Brezoviça dağındaki Yetim Kale ziyareti oldu.

Türk Bayrağını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını görmenin kendilerine onur verdiğinin altını çizen Özen, 'Girişe Arnavutluk, Kosova ve Türk bayraklarını asmışlar. Buranın mihmandarı ve hizmetkarı Kemal amca, ortadaki Türk Bayrağı düşerse yanındaki bayraklar da düşer sözü beni çok duygulandırdı' dedi.

BEBKA'DA SÜRPRİZ GÖREV DEĞİŞİMİ

Kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nda sürpriz bir görev değişimi yaşandı.

İsmail Gerim'in 3 yıl 3 ay 12 günden beri başarıyla sürdürdüğü BEBKA Genel Sekreterliği görevine Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Metalürji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak atandı.

Dün yapılan görev devir teslimi sonrası sosyal medya hesabından 'Veda ve yeni bir başlangıç' sözleriyle mesajına başlayan İsmail Gerim, kendisini bu göreve atayan dönemin Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'a teşekkür etti. 'Yurt içi ve yurt dışı deneyimleri bulunun Doç. Dr. Durak'ın BEBKA'yı daha iyi noktalara taşıyacağına inancım tamdır' dediği halefine başarılar diledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndaki genel müdür yardımlığı görevine dönmesi beklenen İsmail Gerim ile en son geçen hafta ASTV'de yaptığım programda görüşmüştük.

Görev yaptığı süre içinde Bursa'ya değer katan hizmetlere imza atan Gerim'in 2 yıldan beri üzerinde çalıştığı Bölgesel Kalkınma Merkezi binası gerçekten bir vizyon projeydi. Bu binayla birlikte girişimcilik, eğitim, turizm, Bursa Markası, üniversite araştırması, ekoturizm projeleri önümüzdeki yıllarda hep İsmail Gerim'in ismiyle anılacak.

Bursa adına yaptığınız hizmetlerden dolayı teşekkürler İsmail Gerim. Yolunuz açık olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.