Hava Durumu

'Et yiyen, ot yiyeni yönetir'

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2017 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2017 08:54

Birçoğunuzun o da nereden çıktı dediğini duyar gibi oluyorum. Vejetaryenlerin tepkilerinin ne olacağı konusunda öngörüde bulunmak bile zor.
Ne yapalım bilimsel araştırmanın sonucu maalesef böyle; Et yiyenlerin zeka düzeyi daha yüksek oluyormuş. Dünyadaki et tüketim oranları, bunun içinde tavuk, balık ve diğer hayvanlar da dahil edildiğinde G-7 sıralaması ortaya çıkıyor. ABD birinci sırada ve yıllık tüketim 110 kilogram. Onlar biraz abartmışlar galiba ama Avrupa Birliği ülkeleri ortalaması 60 kilogramdan aşağı düşmüyor.
Peki, Türkiye'de durum nasıl?
Sadece ve sadece 14 kilogram. Hayırlı olsun ziyareti için Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar ile birlikte gelen Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, sohbetimizde, hemen düzeltme yapıyor; aslında 10 kilo ama Kurban Bayramı'nda 4 kiloluk takviye var.
Yani kurban eti olmazsa kırmızı etten elde edilecek protein miktarı neredeyse üçte bir oranında azalacak.


Aslında bu söz sürekli et yemeği öneren Prof. Dr. Canan Karatay'dan ziyade, Aziz Nesin'in 'aptallık üzerine ön- görüsünü' hatırlattı.
Et tüketimimiz yerlerde sürünürken, Aziz Nesin'in aptallık benzetmesi normal değil mi? Nesin de zaten protein tüketiminin azlığına dikkat çekmek için yapmıştı bu 'benzetme'yi!..

•Et ne zaman ucuzlayacak?

Sinan Sağlam'la bayram öncesi yaptığımız sohbette et fiyatlarının ucuzlayacağı öngörüsünde bulunmuştu. Onu soruyoruz; 'Ucuzlayacak ama bunlar geçici ' yanıtını vererek asıl çözümün hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili uygulanacak politikaların hayata geçirilmesinde olduğunu vurguluyor.
Sağlam'ın anlattığı bir örnek; Bakanlık köylüye hayvancılık yapsın diye iki koyun veriyor. Ertesi gün köylü bunu ya kesiyor ya da satıyor.
Teşvik ve geliştirme böyle olmaz. En az 50 baş vereceksiniz ve üretimi konusunda destekleyeceksiniz. Yoksa sadece büyük işletme teşvikleri ile istenilen sonuç elde edilmez.

•Gıda müfettişliği kurulsun

Güvenli gıda konusunun da önemini vurgulayan Sağlam'a göre, bu konuda da yanlış algı var. Bakanlık denetim yapıyor, hatta firmaları isimleriyle bile açıklıyor. Ancak bu yetersiz. Bir an önce Gıda Müfettişliği kurumunun oluşturulması gerekiyor. Tıpkı vergi müfettişi gibi gıda konusunda da bağımsız incele yapılmasının, halkın sağlıklı gıdaya ulaşması konusunda fayda sağlayacağına inanıyor.

•Vefa, bu olsa gerek

Atatürk önderliğinde Türk halkının Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı verdiği her noktada kahramanlık destanları yazıldı. Amerikalı sinemacıların elinde bizdeki kahramanlıklar ve onları başaran insanların öyküleri olsa binlerce film yapılırdı.
Bu kahramanlardan biri de Halit Paşa, Sakarya Savaşı'nda verilen lakabıyla 'Deli Halit'. Kars, Ardahan ve Sarıkamış'ı geri alan başarılı komutan. O yüzden kanun çıkınca Karsıalan soyadını da almış. Gümrü Anlaşması'nın imzalanmasından sonra Batı Cephesi'nde kahramanlık öykülerini sürdürmüş.


Halit Paşa, İzmir'in kurtuluşundan bir gün sonra Orhangazi'yi de düşman işgalinden kurtaran komutan. Yarın bunun 95'inci yıldönümü kutlanacak. Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Halit Paşa'yı unutmayanlardan. O yüzden kurtuluş törenleri öncesi Ankara'daki Devlet Mezarlığı'nda Halit Paşa'nın kabrini ziyaret ederek, vefanın ne demek olduğunu göstermiş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.