Hava Durumu

Evde kalınması gerektiğini açıklayan çarpıcı sonuçlar

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2020 08:00

Koronavirüse karşı uzmanların en önemli uyarısı 'evde kalma' ve kişisel hijyene dikkat edilmesi.
İpin uçunu kaçıran İtalya, İspanya ve İran'ın durumu ortada. Salgının ortaya çıktığı Çin ise bu kuralı en katı şekilde uygulaması sonucu salgını kontrol altına almayı başardı. Türkiye sokağa çıkma yasağı seçeneğini henüz kullanmasa da birçok ülke çareyi askeri sokağa indirmekte buldu.
ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Türkiye'nin salgının ortaya çıktığı ilk günlerden beri aldığı tedbirleri hızlı bir şekilde alması sonucu virüsün gelmesinin geciktirildiğini vurguladı. Bunun bir avantaj sağladığına dikkat çeken Dr. Esgin, evde kal çağrısının neden önemli olduğunu bu konuda yapılan bilimsel araştırma ve simülasyonların ortaya çıkardığı çarpıcı sonuçları açıkladı.
Hasta izleme ile ilgili bir örnekleme yöntemiyle elde edilen sonuçlara göre, toplumun yüzde 25'i evde kaldığı zaman hem vaka hem de ölüm oranını yüzde 80, yüzde 50 evde kalma ile yüzde 92, evde kalma oranı yüzde 75'e çıktığında ise vaka sayısı yüzde 99,2 oranında azalıyor.

Türkiye'de ise evde kalma oranının yüzde 50 civarında olduğu tahmin ediliyor. O yüzden Dr. Esgin'e göre, sokağa çıkma yasağı seçeneği kullanılmıyor.
Yetkililerin uyarılarının dikkate alındığı Bursa'dan yaptığımız gözlemlerle de ortaya çıkıyor. Trafik hiç bu kadar rahatlamamıştı. Bursaray ve belediye otobüslerindeki yolcu sayısı neredeyse yüzde 50 oranında azaldı.
Yalnız iki günden beri dikkatimi çeken bir konuyu vurgulamak istiyorum. Sokaklarda sadece yaşlıları görüyoruz. Hâlbuki en büyük risk grubunda bulunanlar yaşlı insanlar. Gelen haberlere bakılırsa bu sadece Bursa'da olan bir sorun değil. Edirne Belediyesi çareyi sokaklardaki bankları kaldırmakta bulurken, Konya'da ise 65 yaşından büyüklerin ücretsiz seyahat hakkını bir süre durdurdu.
Buradaki temel sorunun sanırım kitle iletişim araçlarıyla yaşlılara ulaşılmasında zorluk çekilmesi. Sosyal medya kullanıcıları ve haberleri izleyen bir kesim oldukça bilinçli ve evde kal çağrılarına karşılık veriyor. Yaşlılara ulaşım konusunda da değişik yöntemler aranmalı.

BURSA'DAKİ TÜM HASTANELER HAZIR

Dr. Esgin, programda hastanelerdeki hazırlıkları da anlattı. Türkiye'deki yoğun bakım yatağı sayısının dünya standartlarının üzerinde olduğunu vurgulayan Dr. Esgin, 'Türkiye'de 100 binde 40 olan oranın Fransa ve İtalya'da 13'lerde Avrupa'nın en iyisi Almanya. Onların da 100 binde 29' dedi.
Salgının ortaya çıkmasının ardından Bursa'daki Yüksek İhtisas ve Şehir Hastaneleri referans hastane olarak belirlenmişti. Programa gelmeden önce sağlık müdüründen aldığı Bursa'daki hazırlıklarla ilgili son rakamları açıklayan Dr. Esgin, şu bilgileri verdi:
"Bursa'daki devlet ve özel hastanelerde 880 yoğun bakım yatağı var. Bu biraz daha artırılarak 900'e çıkarılıyor. Bunların yanı sıra yaklaşık 350 palyatif yoğun bakım yatağı var. Toplam yatak sayısı ise 8 bin 155. İzole odalarda 5 bin 670 nitelikli yatak var. Bunlar tek kişilik tuvaleti banyosu olan odalar'
Sağlık kurumları ve sağlık personeline duruma göre nasıl hareket edeceği konusundaki bütün eğitimlerin verilerek hazırlıkların son noktaya getirildiğini ifade eden Dr. Esgin, Bursa'da son 17 yıl içinde yapılan 68 sağlık yatırımlarından 26'sının hastane olduğunu ve bunun öneminin bu günlerde daha iyi anlaşıldığını vurguladı.

EKSİK KALAN KONULARI BAKANLARA İLETTİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'İstikrar Kalkanı' paketiyle ilgili değerlendirmeleri dünkü yazımda ele alarak, bazı sektörlerin eksik kaldığını yazmıştım.
Bunlardan biri de diş hekimlerinin durumuydu. Program duyurusunu yaptığımızda Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu da otopark yönetmeliği ile ilgili sıkıntıları olduğunu söyledi.
Hem Diş Hekimleri hem de Mimarlar Odası'nın taleplerini program sırasında Dr. Esgin'e aktardık. Bu konuların kendilerine de ulaştığını belirten Dr. Esgin, gelen talepleri hem sağlık bakanlığı hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ilettiklerini, paketteki eksiklerin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını söyledi.
Güzel bir gelişmeyi de ben aktarayım. Yine dünkü yazımda aralarında Bursa'nın da bulunduğu bazı belediyeleri borçtan dolayı su kesmeyeceklerini açıklamıştı. Bunun bir yasal yapıya kavuşturularak tüm belediyeleri kapsayıcı hale getirilmesini önermiştim. Dün beklenen adım Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geldi. Tüm belediyelere gönderilen talimatla konu yasal zemine oturdu.

OSMANGAZİ CAN DOSTLARINI UNUTMADI

Türkiye'nin salgın nedeniyle evde kal çağrısına uyması sokakta yaşayan can dostlarını olumsuz yönde etkiledi. Biz dışarıya çıkmayanca onlar aç ve susuz kaldılar.
Can dostlarının yoğun olduğu yerlerden biri Kültürpark. Buradaki işletmeler kapanınca aç kalan can dostlarının imdadına Osmangazi Belediyesi yetişti. 'Küçük dostlarımız aklımızda' kampanyası başlatan Osmangazi Belediyesi, başta Kültürpark olmak üzere kentin birçok yerindeki can dostlarına günlük mama ve su vermeye başladı. Osmangazi Belediyesi sayesinde evde kaldığımız sürede aklımız can dostlarında kalmayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.