Hava Durumu

'Festival'e yeni mekan şart

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2018 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2018 07:32

Bursa, bir sanayi, tarım ve turizm kenti olduğu kadar, kültür ve sanat kenti olduğunu önceki gece Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda bir kez daha ispatladı. Bu yıl 57'ncisi düzenlenen Bursa Uluslararası Bursa Festivali açılışında, deyim yerindeyse iğne atsan yere düşmez misali ilgili bir izleyici topluluğu vardı.
İlgili diyorum çünkü ilerleyen dakikalarında yıllardan beri senfoni kültürü aldığı her tavrından belli olan izleyiciler sayesinde, konser bir müzik şölenine dönüşüverdi.
Burada asıl dikkat çekmek istediğim nokta, Bursa'nın önemli markalarının verdiği destek sayesinde 57'nci yılına ulaşan festivalin, mekan sıkıntısının artık gözle görülür hale gelmesi.
Bursa'da böylesine bilgili ve ilgili seyirci topluluğu varken, kapasitesi artık yetersiz kalan Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nun yenilenmesi kaçınılmaz.
Önceki gece 2 bin 500 seyirci kapasiteli tiyatroda, 5 binin üzerinde izleyici vardı. Aralara sandalyeler konulmuş, sıralar uzatılmıştı. Eminim dün gece oturacak yer olsaydı, Bursa 15 bin kişilik bir şölene bile ev sahipliği yapardı.
Hem fiziki mekanın yetersizliği, hem de yağışlı havalardaki zorluklar nedeniyle Bursa Kültür Sanat Vakfı tarafından 2015 yılında bir proje hazırlanmıştı. Yüksek Mimar Murat Kader tarafından çizilen proje İngiltere'de yapılan European Property Awards ödüllerinde 'En İyi Aktivite Mimarisi' dalında birincilik ödülü de almıştı.
Bursa'nın simgelerinden ipekböceği kozasını sembolize eden tiyatro, mevcutla kıyaslandığında yaklaşık 2 katına çıkarılarak 5050 seyirci kapasitesine ulaşacaktı.
Bütçe konusunda sıkıntı yaşayan Bursa Büyükşehir Belediyesi bu projeyi beklemeye aldı. Dün gece gösterdi ki Bursa, kent olarak böyle bir tesisi sonuna kadar hak ediyor.
Konuşmasında, görevdeki 7'nci ayını tamamladığını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, görkemli ve yoğun katılımlı açılıştan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Umarız gördüğü bu manzara Aktaş'ın projeyi bir kez daha gözden geçirmesini sağlar.

MFÖ senfoniyle zirve yaptı
Yurtdışından aldığı ödüllerle kalitesini tescil ettiren Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın Ahmet Adnan Saygun'un 'Köçekçe' eseriyle başlayan konser, Mazhar-Fuat-Özkan'ın ölümsüz parçalarıyla devam etti. MFÖ, Türkiye pop müzik tarihinin önemli gruplarından biri.
Öylesine güçlü eserleri var ki, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen genci yaşlısı Açıkhava'yı dolduran izleyicilerin neredeyse tamamı şarkıları birlikte söyledi. Grup da bu ilgiyi kısa sürede fark ederek, konseri neredeyse yarım saatten fazla uzattı.
Konsere toplu ulaşım araçlarıyla gelenler büyük ihtimalle sefer olmadığı için evlerine güçlükle gitti. Ama son yıllarda izlediğim en güzel müzik ziyafeti olduğu için geç kalmalarına da değmiştir sanırım.
Bursa Senfoni Orkest- rası'nın gruba uyumu ise mükemmeldi ve parçalara ayrı bir tat kattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.